Siirry sisältöön

Tampereen kaupunki - www.tampere.fi


Ryhmärakennuttaminen

Ryhmärakennuttaminen tarjoaa asukaslähtöisen vaihtoehdon uusien asuntojen tuotantoon. Ryhmärakennuttamishankkeessa joukko ihmisiä rakennuttaa itselleen asuntoja. Hanke voi olla tulevien asukkaiden itsensä käynnistämä tai sen voi laittaa alulle rakennuttajakonsultti tai muu taho.

Ryhmärakennuttamalla voi toteuttaa useamman pientalon ryhmiä, rivitaloja tai jopa kerrostaloja. Vuonna 2015 voimaan tullut ryhmärakennuttamislaki koskee vähintään neljän asunnon hankkeita.

Ryhmärakennuttamishankkeille yhteistä on se, että naapurit tulevat tutuiksi jo kauan ennen taloon muuttamista. Se, miten yhteisöllistä elämää talossa vietetään tämän jälkeen, eroaa kuitenkin suuresti hankkeiden kesken.

Lataa tästä tammikuussa 2019 julkaistu ryhmärakennuttamisen opas Tampereelle:

Ryhmärakennuttamisen ilta

Tampereen kaupunki järjesti ryhmärakennuttamisen illan Galleria Nottbeckissä 15.1.2019. Tampereella ryhmärakennuttaminen on vielä verrattain uusi asia, mutta aihe herätti paljon kiinnostusta ja keskustelua.

Ryhmärakennuttaminen tarjoaa asukaslähtöisen vaihtoehdon uusien asuntojen tuotantoon ja monipuolistaa samalla asuntokantaa. Ryhmärakennuttamishankkeessa joukko ihmisiä rakennuttaa itselleen asuntoja. Ryhmärakennuttaminen on luonteeltaan omatoimisen rakennuttamisen ja rakennuttajaliikevetoisen asuntorakennuttamisen välimuoto. Hankkeet voivat olla tulevien asukkaiden itsensä käynnistämiä tai niitä voi laittaa alulle rakennuttajakonsultti tai muu taho.

Ryhmärakennuttamisen illassa kuultiin puheenvuoroja alan konkareilta. Ryhmärakennuttajat Ry:n puheenjohtaja Salla Korpela jakoi kokemuksiaan As Oy Helsingin Maltan ryhmärakennuttamishankkeesta ja väitöskirjatutkija, arkkitehti Anna Helamaa kertoi ryhmärakennuttamisen mahdollisuuksista ja haasteista. Lisäksi tilaisuudessa julkaistiin Tampereen kaupungin ryhmärakennuttamisen opas.

Illan aikana pidetyt esitykset löytyvät täältä:

Tilaisuuden järjesti Tampereen kaupunki, Asumisen kehittäminen ja palvelutilaverkot -yksikkö.

Kaupunki edistää ryhmärakennuttamista tontinluovutuksen keinoin

Tampereen kaupungin kaikki pientalotontit sekä yhtiömuotoiset tontit ovat haettavissa myös ryhmärakennuttamiseen.

Yhtiömuotoisten tonttien tonttihaku järjestetään kaksi kertaa vuodessa. Pientalotonttien haku järjestetään 1 - 2 kertaa vuodessa. Lisäksi osa pientalotonteista on jatkuvasti haettavissa.

Lisätietoja

Asumisen kehittäminen ja palvelutilaverkot
Erityisasiantuntija
Kaisu Kammonen
sähköposti [email protected]

Tamperelaisia ryhmärakennuttamiskohteita

Annikin puutalokorttelin peruskorjaus, valmistunut 2012.

Vuoreksen Kuutiot: Pientaloja Vuoreksen koukkurantaan. Hanke on käynnistymässä.

Kirjallisuutta

Korpela, Salla: Ryhmärakennuttajan opas, Rakennustieto Oy, 2015. Opaskirja ryhmärakennuttamishankkeeseen osallistuville, suunnittelijoille, päättäjille ja urakoitsijoille.

Korpela, Salla: Yhteinen talo - Ryhmärakennuttaminen ja yhteisöasumisen pohjoismainen malli, Into kustannus, 2014.