Siirry sisältöön

Tampereen päivä 2019

Tampere 240 vuotta. Nyt on aika juhlia yhdessä!

1. lokakuuta 1779 perustettu kaupunkimme juhlii tänä vuonna 240-vuotispäiväänsä. Juhlavuoden ja kulttuuripääkaupunkihaun kunniaksi syntymäpäiviä juhlittiin kulttuurin teemalla. Kulttuuri näkyy monin tavoin juhlaviikon ohjelmassa, mukana on muun muassa taidetta, musiikkia, tanssia, teatteria, liikuntaa ja yhteisöllisyyttä. Juhlapäivien aikana oli reilusti yli sata hienoa tapahtumaa ja tilaisuutta ympäri kaupunkia. Syntymäpäivälahjana kaupunkilaisille Tampere tarjosi ainutlaatuisen julkisen taiteen kokonaisuuden Tammerkosken rantareitin varrella. Kokonaisuus oli esillä 27.9.-6.10.2019.

Syntymäpäiviä juhlittiin perinteiseen tapaan yhdessä kaupunkilaisten kanssa rakennetun ohjelmaviikonlopun merkeissä 27.- 29.9. sekä varsinaisena synttärinä 1.10. Ohjelmajärjestäjissä oli lukuisa joukko yrityksiä, yhdistyksiä ja yhteisöjä, jotka tarjoavat muun muassa kulttuuria, herkuttelua, kiertoajeluita ja avoimien ovien -tapahtumia.

Tampereen päivän kunniaksi myös Raatihuone valaistiin vaihtuvin värivaloin 27.9. - 5.10.2019. Valaistus näkyy parhaiten illan pimetessä klo 20 jälkeen.

Tampereen päivän ohjelma on koostettuna tällä sivulla. Huomaathan, että tapahtuma on jo ohi. Vuonna 2020 Tampereen päivää juhlitaan taas 1.10. ja sitä seuraavana viikonloppuna 3.-4.10.


Tampere 240 - taidetta Tammerkosken varrella


Maija Kovari: Kosken kuulemat

Syntymäpäivälahjana kaupunkilaisille Tampere tarjosi ainutlaatuisen julkisen taiteen kokonaisuuden Tammerkosken rantareitin varrella. Tampere 240 - Taidetta Tammerkosken varrella -taidekokonaisuus oli esillä 27.9.-6.10. eli 240 tunnin ajan.

Tapahtumaan kutsuttiin mukaan sekä kotimaisia että kansainvälisiä nykytaiteilijoita. Lukuisista ehdotuksista mukaan valittiin kahdeksan kiinnostavaa julkisen taiteen teosta. Taidekokonaisuudessa olivat mukana Maija Kovarin Kosken kuulemat -veistossarja, Anna Pekkalan Pushing Daisies -dinosaurusveistokset, Marko Vierimaan Loistavat pelit -valoteos Vapriikissa, ystävyyskaupunki Tarton ja NGO Valgusklubin yhteistyönä toteutettu valoinstallaatio Headline, Flowers of Life -ryhmän Initium, Petteri Jerkun Knut-valotaideteos, Richard Röhrhoffin Toivomuspuu sekä Minna Leinosen ja Jussi Suonikon Haamuratikka. Osa teoksista saa näyttävyyteensä valosta, joten ne olivat parhaimmillaan illan pimetessä iltakuuden jälkeen.

Rantareitin teosten lisäksi Tampereella nähtiin ensimmäistä kertaa Suomessa upea vesi- ja valoshow, kun Tammerkoski muuttui kolmesti illan aikana Dancing Fountain -suihkulähde-esityksen näyttämöksi. Valaistut vesisuihkut nousivat peräti 25 metrin korkeuteen ja tanssivat Tammerkoskessa musiikin tahdissa. Noin kymmenen minuuttia kestävä esitys nähtiin 27.9.-5.10. iltaisin kello 19, 20 ja 21.


Pormestari Lauri Lylyn tervehdys tamperelaisille:


Ohjelma

Tampereen päivän tapahtumat

Kotikaupunkimme tunnetaan kosken rannalla syntyneistä ideoista, työstä ja ennen kaikkea yhdessä luodusta, ainutlaatuisesta tunnelmastaan. Tampereen päivää vietettiin myös yhdessä kaupunkilaisten kanssa rakennetun ohjelman merkeissä viikonloppuna 27.9.- 29.9.2019 ja varsinaisena syntymäpäivänä tiistaina 1.10.2019.

Ohjelmajärjestäjissä oli lukuisa joukko yrityksiä, yhdistyksiä ja yhteisöjä, jotka tarjoavat muun muassa kulttuuria, herkuttelua, kiertoajeluita ja avoimien ovien -tapahtumia. Iso kiitos kaikille tapahtumajärjestäjille!


Yhteyshenkilö
Koordinaattori
Venla Moisala
sähköposti [email protected]

Huomio!

  • Tampereen päivän tapahtumiin on vapaa pääsy, ellei toisin mainita.
  • Osaan tapahtumista on ennakkoilmoittautuminen tai ennakkoliput − ole siis ajoissa liikkeellä!
  • Useassa Tampereen päivän tapahtumassa riittää yleisöä ruuhkaksi asti. Tapahtumiin pääsee sujuvimmin käyttämällä julkista liikennettä.

#tampereenpäivä

#Tampereenpäivä - palaa tunnelmiin somessa!

Palaa Tampereen päivän 2019 tunnelmiin somessa sivulla Ulkoinen linkkiTampereen päivä somessa

Kaupunki kutsuu kylään

Lauantaina 28.9.

Klo 10 Syntymäpäiväkahvit Ratikkakahvilassa Keskustorilla.
Tampereen kaupunki tarjoaa kaupungin 240-vuotisjuhlan kunniaksi syntymäpäiväkahvit Ratikkakahvilassa. Kahvia ja kakkua on tarjolla 2019 ensimmäiselle. Pormestari Lauri Lyly on tavattavissa klo 10–12.

Klo 10–15 Avoimet ovet Raatihuoneella.
Tutustumiskierros kulkee Raatihuoneen keskeisten huoneiden läpi ja tutustuminen tapahtuu omatoimisesti. Kaupungin henkilökuntaa on esittelemässä tiloja ja taidetta ja vastaamassa kysymyksiin.

Ohjeita Raatihuoneelle saapuvalle:
Jonoon kannattaa tulla hyvissä ajoin, sillä vierailijoita ei oteta sisään enää ovien sulkeutumisen (klo 15) jälkeen. Raatihuoneella ei ole mahdollisuutta tavaransäilytykseen. Vierailijoiden kannattaa huomioida, että päällysvaatteita tulee pitää mukana kierroksen ajan. Isoja laukkuja, sateenvarjoja tai reppuja ei voi ottaa kierrokselle mukaan. Laukut tarkastetaan sisään tultaessa. Sisään ei myöskään ole mahdollista tuoda lastenvaunuja. Pyörätuolilla liikkuvat ohjataan sisälle esteetöntä reittiä Hämeenkadun puolelta.


Ilmoittaudu ennakkoon!

Pe 27.9. klo 16–17 Lempeä Hatha-jooga,
klo 17.15–18.45 Levon Jooga.

Om Yoga -koulu, Varastokatu 3 B, 2krs.
Onnea joogatunnilta - nauti lempeästä hathasta ja levon joogasta. Miten arvokasta onkaan sisäinen onni - tänään ilmaista ja aina mukanasi. ilmoittaudu kahdelle ilmaistunnille etukäteen.

Pe 27. – su 29.9. klo 9–18.30 Esittelylento.
Tampere-Pirkkalan lentoasema, Varikontie 54, Pirkkala. Tampereen Lentokerho järjestää esittelylentoja kaikille ilmailusta kiinnostuneille. Lähde katsomaan miltä Tampere näyttää yläilmoista! Säävaraus. Hinta 50 €/hlö.

La 28.– su 29.9. klo 13–14.30 ja 15–16.30
Kiertoajelu: Ratikka tulee!

Lähtö Tampereen rautatieasemalta, järjestää Tampereen Raitiotie Oy ja Tampereen kaupungin raitiotien kehitysohjelma. Tule kuulemaan kaikki olennainen Tampereen Ratikasta! Kierroksen aikana vieraillaan myös Ratikan maketilla.


Facebook

Ulkoinen linkkiKurkista perustuskirjaan Julkaisun katselu vaatii Flash-player-ohjelmaa.

Kuningas Kustaa III allekirjoitti Tampereen kaupungin perustuskirjan Gripsholmin linnassa 1.10.1779.


Tämän sivun lyhytosoite on www.tampere.fi/tampereenpaiva

Mitä pidit Tampereen päivän 2019 ohjelmasta?

Anna arviosi klikkaamalla tähtiä.