Siirry sisältöön

Ystävyyskaupungit

Tampereen ystävyyskaupunkitoiminta alkoi 1950-luvulla. Perinteistä ystävyyskaupunkitoimintaa ovat olleet erilaiset viralliset vierailut sekä kulttuuri-, urheilu- ja nuorisoyhteisöjen yhteistyö. Tällä hetkellä ystävyyskaupunkeja on 18.

Brasov, Romania

Brasov sijaitsee Keski-Romaniassa noin 170 kilometriä Bukarestista pohjoiseen Transsilvanian maakunnassa, joka on tunnettu kautta maailman kreivi Draculan kotipaikkana. Brasov on yksi Romanian tärkeimmistä teollisuus- ja kauppakeskuksista, jossa on vajaa 300 000 asukasta. Brasov on myös koulu- ja kulttuurikaupunki. Ystävyyskaupunkeja Brasovista ja Tampereesta tuli vuonna 1981.

Chemnitz, Saksa

Tampere ja Saksin osavaltiossa sijaitseva Chemnitz solmivat ystävyyskaupunkisuhteensa vuonna 1961. Kaupunki on Saksin merkittävimpiä teollisuus- ja liikennekeskuksia. Chemnitzissä on useita ammattikouluja sekä teknillinen korkeakoulu. Chemnitzissä on noin 240 000 asukasta.

Essen, Saksa

Essen ja Tampere solmivat ystävyyskaupunkisopimuksen vuonna 1961. Essen on Saksan kuudenneksi suurin ja osavaltionsa Nordrhein-Westfalenin toiseksi suurin kaupunki. Suuressa teollisuus-, palvelu- ja mediakaupungissa on asukkaita noin 570 000. Essen on myös tärkeä koulutuskaupunki.

Guangzhou, Kiina

Tampereen uusin ystävyyskaupunki Guangzhou sijaitsee Etelä-Kiinan meren rannikolla 182 kilometrin päässä Hong Kongista. Guangzhou on eteläisen Guangdongin provinssin pääkaupunki. Se on Etelä-Kiinan suurin ja menestyvin kaupunki, tärkeä ulkomaankaupan satama sekä historiallisesti ja kulttuurisesti merkittävä yli 2000 vuotta vanha keskus. Asukasluku on noin 10 miljoonaa. Ystävyyskaupunkisopimus solmittiin vuonna 2008.

Kaunas, Liettua

Tampereen liettualainen ystävyyskaupunki Kaunas on maansa toiseksi suurin kaupunki ja entinen pääkaupunki. Tampereen ja Kaunasin välinen ystävyyskaupunkisopimus solmittiin 1997. Runsaan 320 000 asukkaan Kaunas on merkittävä koulutuksen keskus, jossa sijaitsee kuusi yliopistoa ja akatemiaa sekä useita tutkimus- ja kehityskeskuksia.

Kiova, Ukraina

Kiova, jossa asuu noin 2,8 miljoonaa asukasta, on ollut Tampereen ystävyyskaupunkina vuodesta 1954 lähtien. Dnepr-joen varrella sijaitseva Kiova on suuri liikenteen solmukohta ja satamakaupunki sekä kauppa- ja teollisuuskaupunki. Se on myös tekniikan ja tutkimuksen keskus, jossa on useita tutkimuslaitoksia, korkeakouluja ja yliopisto.

Klaksvík, Färsaaret

Yhdeltä Fär-saarten pohjoisimmalta Bordoyn saarelta löytyy Klaksvík. Runsaan 4 500 asukkaan kaupunki on tärkeä kalastuksen ja kalateollisuuden keskus, jolle oma satama tarjoaa merkittävän etuuden. Klaksvíkin luonto ja maisema jättävät kävijään unohtumattoman kokemuksen. Klaksvík on osa pohjoismaista ystävyyskaupunkiverkostoa.

Kópavogur, Islanti

Kópavogur on Islannin toiseksi suurin kaupunki, jossa on asukkaita hieman yli 31 000. Pääkaupunki Reykjavikin kyljessä sijaitsevassa Kópavogurissa on huomattavaa teollisuutta ja kauppaa sekä toisaalta taideaineiden koulutusta. Tampereen ystävyyskaupunkina Kópavogur on ollut vuodesta 1964. Kaupunkien yhteistyö pohjautuu paljolti pohjoismaiselle yhteistyölle.

Linz, Itävalta

Itävaltalaisen Linzin kaupungin kanssa Tampere solmi ystävyyskaupunkisuhteen vuonna 1961. Reilun 190 000 asukkaan Linz on tärkeä teräs- ja kemianteollisuuskeskus. Lisäksi se on yksi Tonavan suurimmista jokisatamista. Asukasluvulla mitattuna Linz on Itävallan kolmanneksi suurin kaupunki Wienin ja Grazin jälkeen. Vuodesta 1966 Linz on ollut myös yliopistokaupunki. Johannes Kepler -yliopistossa voi opiskella muun muassa oikeustiedettä ja sosiaali- ja taloustieteitä.

Łódź, Puola

Łódź on Puolan toiseksi suurin kaupunki, jossa on noin 730 000 asukasta. Kaupunki sijaitsee Puolan keskiosassa 130 kilometriä Varsovasta lounaaseen. Tampere ja Łódź solmivat ystävyyskaupunkisuhteen vuonna 1958. Łódźissa on huomattavaa tekstiiliteollisuutta, minkä lisäksi kaupungissa tuotetaan koneita, sähkötarvikkeita, kemikaaleja ja metalleja. Łódź on myös merkittävä koulukaupunki. Nykyisin kaupungissa on seitsemän korkeakoulua ja lukuisa määrä muita oppilaitoksia.

Miskolc, Unkari

Tampereen ystävyyskaupunkina vuodesta 1963 ollut Miskolc on Unkarin kolmanneksi suurin kaupunki, jossa on asukkaita noin 167 000. Kaupungissa on suuria rauta- ja terästehtaita sekä kone- ja moottoriajoneuvoteollisuutta. Tuotanto ei kuitenkaan ole pelkkää raskasta kalustoa, vaan myös viiniä tuotetaan paikallisesti. Alueen lukuisia luolia hyödynnetään viinikellareina.

Nizhni Novgorod, Venäjä

Nizhni Novgorod on Tampereen uusimpia ystävyyskaupunkeja. Ystävyyskaupunkisuhteet solmittiin vuonna 1995. Entinen Gorki on Venäjän kolmanneksi suurin kaupunki, jossa on noin 1,25 miljoonaa asukasta. Nizhni Novgorod on vanha teollisuus-, kauppa- ja yliopistokaupunki. Kaupunki on myös tieteen keskus, sillä kaupungissa toimii 90 erilaista tiede- ja tutkimuslaitosta, yliopisto sekä useita korkeakouluja.

Norrköping, Ruotsi

Itä-Göötanmaan läänissä sijaitseva Norrköping, jossa on reilut 130 000 asukasta, on yksi Ruotsin suurimmista kaupungeista. Tampereesta ja Norrköpingistä tuli ystävyyskaupunkeja vuonna 1956.
Norrköpingistä on muodostunut merkittävä koulutus- ja teknologiakeskus. Kaupunkien välinen yhteistyö tapahtuu pitkälti pohjoismaisen yhteistyöverkoston puitteissa.

Odense, Tanska

Fynin saarella sijaitseva Tanskan kolmanneksi suurin kaupunki Odense on ollut Tampereen ystävyyskaupunkina vuodesta 1966 saakka. Kaupunki on kuuluisa Hans Christian Andersenin syntymäpaikkana. Kaupungissa on yli 190 000 asukasta. Alueen talouselämälle leimaa-antavana piirteenä ovat teräs- ja metalliteollisuus sekä puutarhatuotteiden sektori. Kaupunkien välinen yhteistyö tapahtuu pitkälti pohjoismaisen yhteistyöverkoston puitteissa.

Olomouc, Tsekin tasavalta

Tampereen ystävyyskaupunkina vuodesta 1986 ollut Olomouc sijaitsee Morava-joen varrella. Asukkaita kaupungissa on noin 100 000. Vaikka Olomouc sijaitsee rehevän ja vihreän maaseudun keskellä, on siitä kehittynyt teollisuuskaupunki, jonka tehtaat tuottavat muun muassa terästä, koneita ja sähkölaitteita.

Lonely Planet on nostanut Olomoucin Euroopan vähän tunnettujen helmien joukkoon.

Syracuse, Yhdysvallat

New Yorkin osavaltiossa Barge Canalin varrella sijaitseva Syracuse on ollut Tampereen ystävyyskaupunkina vuodesta 1981. Kaupungissa on asukkaita noin 145 000.
Syracuse panostaa korkean teknologian teollisuuteen. Lisäksi se on merkittävä liikenteen risteyspaikka. Alueella sijaitsee myös lukuisa määrä erilaisia oppilaitoksia ja korkeakouluja.

Tartto, Viro

Tampereen ystävyyskaupunkina vuodesta 1992 ollut Tartto on Viron toiseksi suurin kaupunki. Tartossa on noin 95 000 asukasta. Tarton ja ympäröivän alueen tyypillisimpiä teollisuustuotteita ovat muun muassa puutavara, huonekalut ja tekstiilit. Ennen muuta Tartto on kuitenkin yliopistokaupunki. Muun yhteistyön ohella Tampere on peruskorjannut Tarttoon oman kulttuuri- ja yhteistyökeskus Tampere Majan.

Trondheim, Norja

Tampere solmi vuonna 1964 ystävyyskaupunkisuhteet Trondheimiin, jossa on asukkaita yli 175 000.
Trondheim on perinteisesti ollut tärkeää maatalousaluetta, mutta nykyisin kaupunki on Norjan johtava teknologisen koulutuksen ja tutkimuksen keskus. Kaupunkien välinen yhteistyö tapahtuu pitkälti pohjoismaisen yhteistyöverkoston puitteissa.

Ystäväkaupungit

Mwanza, Tansania

Mwanza on suuri Victoria-järven rannalla sijaitseva satamakaupunki, jossa on asukkaita noin 800 000. Vilkkaan kauppakaupungin tärkeimpiä tuotteita ovat kala, kahvi, tee ja puuvilla.

Ystäväkaupunkitoiminta on keskittynyt erilaisiin kehitysyhteistyöprojekteihin.