Siirry sisältöön

Pirkanmaalla ennakoidaan yritysten osaamistarpeita kiertotalouden saralla

Julkaistu 30.3.2021 9.35

Tampereen kaupungin työllisyys- ja kasvupalvelut selvittää yhteistyössä yritysten ja julkisen sektorin kanssa, millaista kiertotalousosaamista Pirkanmaalla tarvitaan 2–5 vuoden kuluttua. Selvitystyötä koordinoi Ennakointia ja osuvia ratkaisuja työvoiman saatavuuteen -hanke.

Työllisyys- ja kasvupalvelujen erityisasiantuntija Jarno Hakanen kertoo, että kiertotalouteen ja vastuullisuuteen on alettu kiinnittää huomiota eri aloilla erityisesti viime vuosien aikana.

Liiketoimintamallien muutoksista kiertotalouden avulla on hyviä esimerkkejä. Liiketoiminnan menestyminen onkin ratkaiseva tekijä, jotta kiertotalousratkaisut yleistyvät, Hakanen huomauttaa.

Tuoreet tutkimukset osoittavat, että kiertotalouden pariin syntyy lähitulevaisuudessa paljon uutta työtä. Osaamistarpeiden ennakointi on tärkeää juuri nyt, jotta saadaan hyvissä ajoin tietoa siitä, millaista osaamista työnantajat edellyttävät.

Kiertotalous on liiketoimintaosaamista. Työntekijä voi omalla osaamisellaan vaikuttaa yrityksen toimintaan ja johdattaa yritystä kohti kiertotalousmaista ajattelua, kertoo työllisyys- ja kasvupalvelujen yrityskoordinaattori Jenni Santanen.

Projektiryhmä kehittää kiertotalouden osaamisen ennakointimallin

Kiertotalouden projektiryhmä kokoontui ensimmäiseen tapaamiseensa etäyhteyksin toissa viikolla. Projektityöskentelyssä ovat mukana Tampereen kaupungin työllisyys- ja kasvupalvelut, Pirkanmaan liitto, TAMK, Tredu, Business Tampere, Sykli, Ekokumppanit, Pirkanmaan jätehuolto, Tampereen yliopisto, Pirkanmaan ELY-keskus ja Sitra. Myöhemmin työskentelyyn otetaan mukaan myös pirkanmaalaisia yrityksiä.

Näkökulman rajaamisessa haasteena on, kannattaako tutkia kiertotalousyrityksiä vai toimialoja, joilla on eniten potentiaalia kasvattaa liiketoimintaa kiertotaloutta hyödyntämällä, Jarno Hakanen kertoo.

Projektiryhmän tavoitteena on luoda kiertotalouden osaamisen ennakoinnin malli sekä kerätä tietoa kiertotalouden osaamistarpeista yhteen paikkaan, jotta kaikki tietoa tarvitsevat tahot voivat sitä hyödyntää. Osaamistarpeiden selvittämisen jälkeen kiinnitetään huomiota myös siihen, kuinka kiertotalouden pariin voidaan ryhtyä houkuttelemaan uusia osaajia. Sitran tuoreen tutkimuksen mukaan kiertotalouden tunnettuus on vuosien saatossa kasvanut, mutta nuorten keskuudessa kiertotalous on terminä edelleen vieras.

Nuorista tunnistetaan, että ammattia valitessa heille on tärkeää työn merkityksellisyys sekä eettisyys. Erilaisten yritystarinoiden ja tosielämän esimerkkien kautta voimme saada heille lisää tietoa kiertotaloudesta ja sen moninaisuudesta, kertoo Jenni Santanen.

Ennakointia ja osuvia ratkaisuja työvoiman saatavuuteen -hanke kehittää tämän vuoden aikana myös teollisuuden, sosiaali- ja terveysalan, elämystalouden sekä yrittäjyyden saralla tehtävää ennakointityötä Pirkanmaalla.

Lisätietoja:

Erityisasiantuntija
Jarno Hakanen
puhelin 040 356 9126
sähköposti [email protected]

Yrityskoordinaattori
Jenni Santanen
puhelin 040 806 3617
sähköposti [email protected]

Palvelupäällikkö
Elina Wallin
puhelin 041 730 2919
sähköposti [email protected]


Teksti Emilia Aakko

Kuvat Laura Vanzo / Visit Tampere