Siirry sisältöön

Peräkonttimuseo - Tamperelainen museokeksintö ajetaan pihaan asti

Julkaistu 20.6.2018 11.11

Peräkonttimuseo

Tampereella monet asiat ovat isoa ja suurta, täällä tapahtuu sitä ja tätä, eikä museoissakaan ole hiljaista. On kuitenkin iäkkäämpiä ihmisiä, jotka liikkuvat vähän kotinsa tai pihapiirinsä ulkopuolella eikä museoon lähteminen ole helppoa. Peräkonttimuseo on pieni museonäyttely, joka tuodaan vuosittain kesäkuun alussa autolla ikäihmisten lähelle eri puolille Tamperetta.

Tampereen museoiden kokoelmien esineet ovat päässeet jo viitenä vuonna tuulettumaan Peräkonttimuseon kesäkiertueelle. Tänä vuonna pysäkkeinä olivat mm. Koivupirtin palvelukoti, Koukkuniemen vanhainkoti, Tammenlehväkeskus, Lahdensivun koti ja Pohjolan palvelukeskus. Lisäksi piipahdettiin pienten korttelikerhojen luona Lentävänniemessä, Multisillassa, Kaukajärvellä ja Amurissa. Joku saattoi nähdä Peräkonttimuseon myös aurinkoisena Astu suveen -tapahtumapäivänä kulttuuritalo Laikun edessä.

Peräkonttimuseon esineiden äärellä on jaettu monet mieleen painuneet muistot ja naurettu hersyvät naurut. Miten hiuksiin kierrettiin kuumaa piippausrautaa tai piikikkäitä papiljotteja, kuinka nailonsukissa paleltiin talvipakkasilla ja kuka poltti Klubia ja kuka Työmiestä. Makuaisteja kutkuttelevan Sitruunasoodapullon kohdalla on muisteltu niitäkin juomaelämyksiä, joissa kohtuuden opetus tuli koettua kurkunpään kautta.

Näyttely koetaan lähekkäin pienellä porukalla. Sekin on hauskaa, että näihin kiinnostaviin museotavaroihin voi tarttua, katsoa tarkemmin ja näyttää, mitä niillä tehtiin. Esineen käyttötarkoitus muistuu monille mieleen viimeistään siinä vaiheessa, kun sen ottaa käteensä.

Säät ovat olleet aika suosiollisia joka vuosi, joskus on tosin satanut rakeitakin. Tänä vuonna jouduttiin siirtämään vain yhden pysäkin aikataulua sään vuoksi. Eihän kukaan niin kovalla tuulella olisi ulos tullut!

Teksti: Lila Heinola

Kirjoittaja museolehtori Lila Heinola suunnittelee ja toteuttaa Konkarit - ikähmisten museopalveluja kulttuurikasvatusyksikkö TAITEssa Tampereen kaupungilla. Konkarit -museopalvelut mahdollistavat ikäihmisen osallistumisen vuorovaikutteiseen museotoimintaan omassa lähiympäristössään. Palvelu on maksutonta ja sen lähtökohtana ovat ikäihmisten tarpeet ja toiveet. Lisätietoa Konkarit-kotisivuilta