Siirry sisältöön

Mitä jos? Löytöretkellä suomalaisessa yhteiskunnassa - Residenssitaiteilijoiden ja Tredun opiskelijoiden yhteistä taidetta

Julkaistu 21.12.2017 15.18

Tredun maahanmuuttajakoulutuksen taiteilija- ja hyvinvointiresidenssi aloitti toimintansa syksyllä 2017. Tredun opiskelijat kokeilivat marras-joulukuussa taiteellista työtä kahden ammattitaiteilijan johdolla ja pääsivät löytämään uusia, omia taitoja. Ensimmäisellä residenssijaksolla opiskelijoiden kanssa työskentelivät tanssitaiteilija Riina Hannuksela ja teatteri-ilmaisuohjaaja Sanna Niemi.

Ryhmän työskentelyn teemana oli Residenssitaiteilijoiden ja Tredun opiskelijoiden yhteistä taidetta. Tavoitteena oli tarkastella suomalaista yhteiskuntaa ulkoapäin ja nostaa esiin opiskelijoiden näkemyksiä tulevaisuuden Suomesta. Lähtökohtana oli ajatus siitä, että me yhdessä rakennamme tulevaisuutta ja tulevaisuuden yhteiskuntaa. Ryhmässä työstettiin mm. digitarinoita, joissa opiskelijat kuvasivat haavetyötään tai sitä, kuinka haluavat vaikuttaa yhteiskunnassa. Residenssijakson aikana käytiin myös aistikävelyllä Pyynikin harjulla, suoritettiin pelillisiä tehtäviä ja suunnistettiin kaupungilla.

Residenssin toiminta perustuu tiiviiseen yhteistyöhön taiteilijoiden, järjestöjen, sosiaali- ja terveyspalvelujen ja muiden alojen välillä. Tavoitteena on tunnistaa opiskelijoiden taitoja monipuolisesti ja tuoda uusia näkökulmia opettajien työhön. Riina Hannuksela kertookin, että monet opiskelijat olivat ilahtuneita löytäessään uusia tapoja työskennellä.

Taiteilijaresidenssejä toteuttavat yhteistyössä Setlementti Tampere, Tampereen seudun ammattiopisto Tredu, MATTO - Maahanmuuttajat tuetusti työpaikalla oppimassa – projekti, Tampereen kaupungin kulttuurikasvatusyksikkö TAITE ja Taiteen edistämiskeskus.

Lisätietoja: Riina Hannuksela, [email protected], 040 517 9185


Teksti Riina Hannuksela, Eeva Kaura

Kuvat Riina Hannuksela