Siirry sisältöön

Hanna Ryynäsen Salaisuuksia näyttely Galleria Muuntotilassa

Julkaistu 12.1.2022 12.21

Ryynäsen taidenäyttelyssä pääosassa on ihmisen ja esineen välinen suhde, ja erityisesti se millaisia tarinoita ja merkityksiä esineisiin tallentuu. Näyttely esittelee monipuolisesti eri tekniikoilla ja -materiaalein tehtyjä teoksia, kuten kivestä veistettyjä koruja, akryylimaalauksia sekä puuveistoksia.

 

Salaisuuksia

Koru on täydellinen esimerkki merkityksellisestä esineestä, joka kantaa mukanaan muistoja ja henkilökohtaista tietoa. Suurin osa tästä näkymättömästä tiedosta jää ainoastaan esineen omistajalle ja käyttäjälle. Työssään Ryynänen etsii tapoja muuttaa koruihin tallentuneen salaisen sisällön näkyväksi ja käsinkosketeltavaksi. Taiteilija on antanut ihmisten itse kertoa kokemuksistaan ja työskennellyt tarinoiden pohjalta, mutta myös kuvannut koruihin liittyviä muistoja ja niiden tärkeyttä yleisemmällä tasolla.

Viimeaikaisissa teoksissaan Ryynänen on käyttänyt orgaanisia, elimiä muistuttavia muotoja vertauskuvana korvaamattomuudelle ja välttämättömyydelle. Aivan kuten elimet ylläpitävät elämää fyysisesti, muistot vahvistavat mentaalista osa-aluetta. Muistoissa säilytämme minuutemme eheyttä ja jatkuvuutta. Veresmuistot–teossarjassa kierrätettyjen korujen symboloimat muistot ja tunteet ovat kuin verta, joka virtaa elimissä ja pitää yllä elämää.

Hanna Ryynänen (1993) valmistui kuvataiteilijaksi Saimaan AMK:sta vuonna 2016. Ryynäsen taiteen juuret ovat korutaiteessa, mutta hän liikkuu joustavasti kuvataiteen eri maastoissa. Lappeenrannassa asuvan työskentelevän Ryynäsen ensimmäinen julkinen taideteos, Kasvukäyrät, asennetaan keväällä Joutsenon uuteen koulukeskukseen.

Tämän näyttelyn valmistamista ovat tukeneet Taiteen edistämiskeskus sekä Suomen Kulttuurirahaston Etelä-Karjalan rahasto.

www.hannaryynanen.com

@hannajuuliaLisätietoja

Henni Salo

Koordinaattori
Henni Salo
puhelin 044 431 4931
sähköposti [email protected]


Teksti Hanna Ryynänen