Siirry sisältöön

Uusi elintarvike- ja terveydensuojeluvalvonnan perusmaksu voimaan 2022 alusta

Julkaistu 16.12.2021 17.53

Elintarvikealan toimijoille, päiväkodeille, kouluille, sosiaalialan laitoksille, liikuntapaikoille sekä talousveden toimittajille on tulossa vuoden 2022 alusta alkaen uusi, vuosittain perittävä valvonnan perusmaksu. Maksu koskee valtaosaa ympäristöterveydenhuollon valvontakohteista, ja sen suuruus on kaikille valvottaville toimijoille 150 €.

Uudesta valvonnan perusmaksusta on säädetty sekä elintarvikelaissa että juuri hyväksytyssä terveydensuojelulaissa. Vuonna 2022 uusi valvonnan perusmaksu peritään kaikilta valvontakohteilta, jotka ovat Tampereen alueellisen ympäristöterveyden kohdetietojärjestelmässä 1.1.2022 ja kuuluvat lainsäädännön mukaan maksun perimiseen piiriin. Perusmaksun lisäksi tarkastuksista peritään hyväksytyn taksan mukaiset tarkastusmaksut.

Elintarvikevalvonnassa perusmaksu peritään suurimmalta osalta elintarvikeyrityksistä kuten ravintoloilta, myymälöiltä, kahviloilta ja tuotantolaitoksilta. Perusmaksua ei kuitenkaan peritä alkutuotannon toimijoilta, kyläkaupoilta eikä yleishyödyllisiltä yhteisöiltä kuten ruoka-aputoimijoilta.

Terveydensuojeluvalvonnassa perusmaksun piirin kuuluu mm. suurin osa majoitushuoneistoista, liikuntatiloista ja urheiluhalleista sekä koulut, päiväkodit, lastenkodit ja ympärivuorokautista hoivaa antavat sosiaalialan yksiköt.

Muista ilmoittaa toiminnan keskeytyksestä tai lopettamisesta

Valvonnan perusmaksun myötä on entistä tärkeämpää tehdä ilmoitukset toiminnan lopettamisesta tai keskeytymisestä ajallaan. Jos yrityksesi on edelleen kohderekisterissä, mutta toiminta on jo loppunut tai keskeytynyt, on asiasta syytä tehdä ilmoitus Tampereen alueelliseen ympäristöterveyteen. Ilmoituksen voi tehdä valtakunnallisella ympäristöterveydenhuollon sähköisellä ilmoituspalvelulla:

Mikäli Ilpan käyttö ei ole mahdollista, toiminnan lopettamisesta voi ilmoittaa myös sähköpostilla:

Elintarvikevalvonta
sähköposti [email protected]

Ympäristöterveys
sähköposti [email protected]

Valvontasuunnitelma ja taksa päivitettiin

Tampereen alueellinen ympäristöterveydenhuollon jaosto hyväksyi kokouksessaan 16.12.2021 ympäristöterveydenhuollon valvontasuunnitelman päivityksen vuodelle 2022. Samalla jaosto hyväksyi uuden maksutaksan, johon on lisätty näkymään myös uusi valvonnan perusmaksu.

Ympäristöterveydenhuollon voimassa oleva taksa perustuu 80 euron tuntihintaan, eikä siihen tullut muutoksia. Taksaan tuli muutama muutos. Esimerkiksi tupakan myyntiluvan vuosimaksu muuttui myyntipistekohtaiseksi 500 euroa/myyntipiste. Muutos koskee niitä toimijoita, joilla on useampi myyntipiste samassa toimipaikassa. Aiemmin 500 euron valvontamaksu on kattanut 1–3 myyntipistettä.

Tampereen ympäristöterveyden toiminta-alueeseen kuuluvat Tampere, Orivesi, Juupajoki, Kangasala, Pälkäne, Valkeakoski, Akaa ja Urjala.

Lisätietoa: