Siirry sisältöön

Tampereelle tunnustus innovaatioyhteistyöstä ja kansainvälinen huippufoorumi vuonna 2022

Julkaistu 12.11.2021 11.14

Tampere sai kolmantena seutuna maailmassa innovaatiopalkinnon maailman johtavien innovaatiokaupunkien High Level Forum 2021 -tapahtumassa 7.–10.11.2021 Grenoblessa, Ranskassa. Foorumin perustajan mukaan nimetty Jean-Daniel Tordjman -palkinto jaetaan pitkäjänteisestä sitoutuneisuudesta innovaatiotoiminnan kehittämiseen. Tapahtumaviikon päätteeksi Tampereelle myönnettiin myös isännyys vuoden 2022 foorumiin.

Grenoblen palkinnon otti vastaan apaulaispormestari  Aleksi Jäntti
 

Aiemmin palkinnon ovat saaneet japanilainen Tsukuba ja taiwanilainen Xinchu. Maailman innovatiivisimpien kaupunkien delegaatiot saapuvat Tampereelle marraskuussa 2022.

Innovatiivisimpien kaupunkien yhteistyömallien vertailuun ja kehittämiseen perustettu foorumi kokoontuu joka toinen vuosi Grenoblessa, jonka väestöstä noin 10 prosenttia toimii tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotyössä. Joka toinen vuosi foorumi myönnetään jollekin toiselle kaupungille.

Innovaatiokaupunkien eturivissä

Tampere on ainoa Suomesta mukaan kutsuttu kaupunki tässä noin 30 edistyneimmäksi arvioidun globaalin innovoijan foorumissa. Itämeren alueelta verkostoon kuuluu Tampereen lisäksi Ruotsin Lund.

Suomen innovaatioekosysteemejä arvioitiin vuosina 2014–2015. Tampere kutsuttiin foorumiin vuonna 2016. Arvioijien mukaan yksilöt ja eri organisaatiot toimivat Tampereella hyvin yhteen, toisiaan hyödyntäen ja tukien sekä samoihin tavoitteisiin pyrkien.

Tampereen apulaispormestari Aleksi Jäntti esitteli foorumissa kaupungin 240-vuotista kasvuhistoriaa ja nykyisen innovaatiotoiminnan voimaa. Jäntti on johtanut Tampereen delegaatiota High Level Forumissa on vuodesta 2017 alkaen.

- Tampere on osoittanut sopeutumiskykyä ja innovatiivisuutta koko olemassaolonsa ajan. Tampere perustettiin edelläkävijäksi, ja Suomen teollistuminen alkoi juuri Tampereelta toden teolla. Viimeisin menestyksellinen teollinen murros on meneillään, kun siirrymme Nokian valtakauden jälkeen laajasti älykkääseen teollisuuteen, Jäntti kertoi.

Allianssimalli, jossa ongelmat ratkaistaan yhdessä innovoimalla, on muodostunut Tampereen tunnusmerkiksi suurten, onnistuneiden hankkeiden myötä. Esimerkiksi Hiedanrannan kehityksessä mukana ovat kaupungin lisäksi vahvasti asukkaat, yritykset ja tutkimuslaitokset yliopiston muodossa.

- Tällainen tausta ja vuosien sitoutuminen GIANT-innovaatioyhteisön toimintaan ovat varmasti vaikuttaneet Tordjman- palkinnon saamiseen joukossa, jossa on edustettuna kansainvälisiä huippuyhteisöjä Japanista Yhdysvaltojen piilaaksoon, Jäntti sanoo.

Tampereella toimivan, EU-hankkeita kokoavan Suomen Itämeri-instituutin johtaja Esa Kokkonen toteaa, että Tampereella yhtäältä kaikki puhaltavat yhteen hiileen ja toisaalta kaupunki hyödyntää erilaisia toimijoita pyrkimättä tekemään kaiken itse.

- Arvelen, että meidän menestyksemme salaisuus on tässä aidossa ekosysteemimallissa. Ei maailmalla kukaan huomaa pieniä ja lyhytaikaisia toimia. Näkyvyys ja tunnettuus globaaleissa ja eurooppalaisissakin verkostoissa ja niiden kautta saatavat hyödyt paikalliselle ekosysteemille edellyttävät määrätietoista ja pitkäjänteistä työtä, toteaa Suomen Itämeri-instituutin johtaja Esa Kokkonen.

Tampereen ekosysteemin kokoajana toimivan DIMECC Oy:n toimitusjohtaja Harri Kulmala sanoo, että yritysten vetovastuuseen ja kansalaisten osallistamiseen nojaava malli, jolla vaikkapa Rantatunneli, aloittavia yrittäjiä kokoava P6 Startup-talo ja Hiedanrannan suunnittelua on toteutettu, on ylivoimainen uuden kehittämisessä.

- Porukkahan tietää paremmin kuin instituutiot ja Tampereella ilmiön hyödyntäminen osataan. Toimintamalli yleistyy EU:n innovaatiopolitiikassa, foorumin ohjausryhmässä vuodesta 2019 ollut toimitusjohtaja Harri Kulmala.

Tampereen innovointimainetta ovat foorumissa vuosien varrella Tampereen kaupungin, DIMECC Oy:n ja Suomen Itämeri-instituutin lisäksi edistäneet Tampereen yliopisto, VTT, Oy Fastems Ab, Pirkanmaan Liitto, Business Tampere sekä Demola Global Oy.


Lisätietoja

Tampereen kaupunki
Apulaispormestari
Aleksi Jäntti
puhelin 040 727 3234

Suomen Itämeri-instituutti
Johtaja
Esa Kokkonen
puhelin 050 516 9111

DIMECC Oy
toimitusjohtaja
Harri Kulmala
puhelin 040 840 6380


Teksti Anna-Leea Hyry