Siirry sisältöön

Näyttävää videotaidetta ja vaihtelevia äänimaisemia Tampereen Ratikan pysäkeille

Julkaistu 17.6.2021 11.41

Ratikan taiteen monipuolinen kokonaisuus täydentyy, kun lisää teoksia valmistuu kesäkuun aikana. Kahdelle Tampereen Ratikan pysäkeistä valmistuu äänitaidetta ja videotaideteoksia osana Ratikan taide -hanketta. Tullin pysäkin ja Hervannassa sijaitsevan Opiskelijan pysäkin teokset ovat pysyvä osa ratikkapysäkkien ääni- ja visuaalista maailmaa.

Pasi Rauhalan videoanimaatio tulee Tullin ratikkapysäkille
 

Taiteilijat Akuliina Niemi ja Jarkko Räsänen sekä työpari Aleksi Tegel ja Maaret Syväoja toteuttavat äänitaidetta Hervantaan Opiskelijan pysäkille. Erilliset ääniteokset maalaavat vaihtelevia äänimaisemia pysäkillä ratikkaa odottavien matkustajien aistittavaksi. Ääniteosten kesto on 10–40 minuuttia.

Tullin pysäkillä mainosnäyttöihin tulee puolestaan kolme toisistaan hyvin poikkeavaa videoteosta. Teoksien takana ovat taiteilijat Pasi Rauhala, Elli Vuorinen ja Arttu Nieminen. Yhden videoteoksen kesto on 30 sekuntia.

Pasi Rauhalan 3D-animaatio Tunneli on nelikanavainen video, jossa vilisee viittauksia Tampereeseen. Runsaasti yksityiskohtia sisältävä teos tarjoaa uutta löydettävää useille katselukerroille. "Tunnelin lähtökohtana on sen esityspaikka Tullin pysäkki, alueen arkkitehtuuri ja aika, jota nyt elämme. Teoksessa rautatien alittava tunneli toimii eräänlaisena madonreikänä vaihtoehtoiseen, uudenlaiseen tulevaisuuteen", Rauhala kertoo.

Taiteilijat valittiin vuoden 2020 kesäkuussa avoimen portfoliohaun kautta. Teokset valmistuvat Opiskelijan ja Tullin pysäkeille kesäkuun aikana.

- Video- ja ääniteokset ovat erilainen tapa nauttia taiteesta osana ratikkamatkaa ja ne täydentävät Ratikan taideohjelman monipuolista kokonaisuutta, sanoo Ratikan taiteen toteutuksen koordinoinnista vastaava Frei Zimmer Oy:n koordinaattori Heini Orell.

Taidekartalla lisätietoa

Tampereen Ratikan taidekartta kokoaa yhteen Ratikan taideohjelman myötä jo toteutetut ja tänä vuonna valmistuvat taideteokset. Taidekartta tarjoaa tietoa teoksista, ja sen avulla kävijät näkevät teosten sijainnit Ratikkareitin varrella. Ratikan taidekartta sisältää teoksen perustietojen lisäksi kuvia, videoita ja taiteilijahaastatteluja. Sisältöä päivitetään pitkin vuotta uusien teosten myötä.

Ratikan taideohjelman ensimmäisen osan muodostavat maamerkkiteokset, taidepysäkit ja muut ratikan sisällä ja sen ympäristöön toteutetut teokset. Myös Taideratikkaan yliteipattavat taideteokset, joiden avoin suunnittelukilpailu on käynnissä elokuun alkuun saakka, ovat osa Ratikan taiteen kokonaisuutta.

Tampereen Ratikka tuo taiteen osaksi matkustuskokemusta. Ratikan taideohjelman päämääränä on luoda laadukas ja ympäristön viihtyisyyttä parantava kokonaisuus sekä raitiotien rakentamisen että Ratikan toiminnan aikana. Tällä hetkellä 76 taiteilijaa on osallistunut 21 taideprojektiin. Ratikan taiteen kokonaisuudesta vastaa Tampereen kaupungin raitiotien kehitysohjelma. Toteutusta koordinoi Frei Zimmer Oy.


Lisätietoja

Frei Zimmer Oy
Koordinaattori
Heini Orell
puhelin 044 971 5158
sähköposti [email protected]

Tampereen kaupunki, Raitiotien kehitysohjelma
Projektipäällikkö
Antti Haukka
puhelin 040 180 7096
sähköposti [email protected]