Siirry sisältöön

Ennakkoon voi äänestää 26.5.–8.6.2021

Julkaistu 24.5.2021 14.28

Kuntavaalien ennakkoäänestys alkaa 26.5. ja päättyy 8.6. Varsinainen vaalipäivä on 13.6.2021. Vaalijärjestelyjä on tehty koronapandemia huomioiden. Etukäteisvalmisteluissa tärkeintä on ollut se, että tamperelainen voi äänestää luottavaisin mielin.

Kuva: Vaaliuurna
 

– Vaikka moni asia on kuntavaaleissa kuten ennenkin, terveysturvallisuuteen on kiinnitettävä näissä vaaleissa erityisen paljon huomiota, kertoo keskusvaalilautakunnan sihteeri, lakimies Juha Perämaa.

– Kaikki toiminnot on mietitty niin pitkälle kuin mahdollista, jotta äänestäjän ei tarvitse harkita, uskaltaako lähteä äänestämään. Kuitenkin äänestäjällä on myös vastuu noudattaa annettuja ohjeita, lisää lakimies Katja Korhonen, joka myös toimii keskusvaalilautakunnan sihteerinä.

Uusina äänestyspaikkoina Messukeskus, Monitoimitalo 13 ja joulutorin mökit

– Ennakkoäänestysaika on poikkeuksellisesti kahden viikon pituinen. Oikeusministeriö on ohjeistanut kuntia, miten koronapandemia tulee ottaa huomioon äänestyspaikoilla. Esimerkiksi oman kynän voi ottaa mukaan, mutta varaudumme siihen, että äänestyspaikoilla pidetään niin kynien kuin koko äänestyspaikan osalta korkeaa hygieniatasoa yllä, toteaa Korhonen.

Äänestyspaikoilla on voimassa maskisuositus, ja äänestäjä saa kasvomaskin tarvittaessa myös äänestyspaikalla. Lisäksi äänestäjän täytyy noudattaa turvavälejä niin vaalivirkailijoihin kuin muihin äänestäjiinkin. Käsidesiä on tarjolla. Jokaisella äänestyspaikalla on nimetty henkilö, joka huolehtii hygieniasta.

– Äänestyspaikoilla ohjataan ja neuvotaan äänestäjiä. Vaalitoimitsijat ovat saaneet koronaan liittyvää koulutusta, ja heidän kanssaan käydään tarkasti läpi koronaan liittyvät varotoimenpiteet.

– Jokaiselle äänioikeutetulle tulevassa ilmoituskortissa on oikeusministeriön ohjeistus äänestyksestä. Nämä ohjeet ovat äänestäjälle ensisijainen tietolähde, ja ohjeet on hyvä lukea tarkasti läpi. Kaikki äänestyspaikat ovat turvallisia, mutta ennakkoäänestyksen ulkoäänestyspaikat sekä Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksen väljät tilat ovat tärkeä osa kokonaisuutta, miettii Perämaa.

– Paljon on tullut kyselyitä myös siitä, tuleeko Tampereelle drive in -äänestyspaikkaa. Sellaista ei kuitenkaan ole tulossa. Meidän ennakkoäänestyspaikkamme ovat vakiintuneita, ja näiden lisäksi olemme saaneet hyviä uusia paikkoja, kuten Monitoimitalo 13. Joulutorilta tutut tapahtumamökit ja erilaiset katokset hyödynnetään ulkoäänestyspaikoilla. Näissä äänestäjän on toki varauduttava sään mukaiseen vaatetukseen, toteaa Korhonen.

Uusia äänestyspaikkoja ovat myös Ratinan, Tullintorin ja Duon kauppakeskukset.

Koti- ja laitosäänestys ovat käytössä

Vaaleissa on mahdollisuus äänestää varsinaisten äänestyspaikkojen lisäksi kotiäänestyksenä. Lisäksi laitosäänestys on käytössä, kuten aiempina vuosinakin.

– Karanteenissa olevien on mahdollisuus äänestää ennakkoäänestyksen aikana kotonaan tai varsinaisena vaalipäivänä ulkona. Myös eristyksessä olevilla on äänestysmahdollisuus kotonaan, mutta se edellyttää aina tartuntatautilääkärin arviota, ja äänestää voi vain, jos äänestäminen arvioidaan turvalliseksi ja noudatetaan annettuja ohjeita. Kummassakin tapauksessa asiasta on sovittava etukäteen, kertoo Korhonen.

– Kotiäänestykseen pitää ilmoittautua 1.6.2021 kello 16 mennessä. Jos siis silloin tietää, että karanteenimääräys on voimassa vielä varsinaisena vaalipäivänä, voi tilata kotiäänestyksen soittamalla keskusvaalilautakuntaan. Vaalipäivänä karanteenissa oleva voi äänestää äänestyspaikalla niin, että hän on ennalta keskusvaalilautakuntaan yhteydessä ja sopii äänestyksestä, selvittää Perämaa.

Koronaviruspandemian takia kotiäänestyksen tarve voi olla suurempi. Tähän on varauduttu niin, että kotiäänestystä toimittavia virkailijoita on aiempia vaaleja enemmän. Koti- ja laitosäänestyksessä käytetään kasvomaskia, visiiriä ja suojaessua tai kertakäyttöistä suojatakkia. Koti- ja laitosäänestyksen vaalivirkailijat ovat saaneet ensimmäisen koronarokoteannoksen ennen ennakkoäänestyksen alkua.

Myös toimitsijoiden terveysturvallisuus otettu huomioon

Äänestäjien lisäksi etukäteisvalmisteluissa on mietitty tarkasti, miten vaalivirkailijat voidaan suojata mahdollisimman hyvin.

– Äänestyspaikoilla kiinnitetään paljon huomiota henkilöiden sijoitteluun, jotta riittävät turvavälit saadaan pidettyä kaikissa äänestyksen vaiheissa. Vaalivirkailijoiden ja äänestäjien väliin tulevat pleksit suojaavat pisaroilta. Vaalivirkailijat myös käyttävät kasvomaskeja tai visiirejä, sanoo Korhonen.

Varsinaisella äänestysalueella pyritään minimoimaan siellä vietetty aika. Niin ennakkoäänestyspaikoilla kuin varsinaisen vaalipäivän äänestyspaikoilla säännöstellään sisään päästettävää väkimäärää.

Ääntenlaskussa huomioidaan vaalivirkailijoiden keskinäiset turvavälit, ja ääniä lasketaan riittävän isoissa tiloissa.

– Oletus on, että äänet lasketaan normaalissa ajassa eivätkä koronan takia tehtävät järjestelyt vaikuta ääntenlaskun aikatauluun merkittävästi. Ennakkoääniä lasketaan vaalipäivän aikana, ja niiden tulos saadaan yleensä pian vaalihuoneiston sulkeutumisen jälkeen. Lopullinen vaali-illan tulos selviää Tampereella yleensä puolenyön aikaan, kertoo Perämaa.

Koronaviruspandemia on huomioitu jokaisessa pienessä yksityiskohdassa. Vaikka moni asia on nyt hiukan eri tavalla kuin aiemmissa vaaleissa, on vaalien järjestelyissä paljon tuttuja elementtejä.

– Näissä vaaleissa tarvitaan kaikilta malttia sekä ohjeiden noudattamista. Äänestystapahtuma voi olla hiukan erityyppinen kuin aiemmin. Silti vaalien luotettava järjestäminen ja vaalisalaisuus ovat ne arvot, joita noudatetaan koronasta huolimatta, korostaa Perämaa.


Lisätietoja

Lakimies
Juha Perämaa
puhelin 040 503 9038
sähköposti [email protected]

Lakimies
Katja Korhonen
puhelin 040 128 6993
sähköposti [email protected]


Teksti Elina Haapala ja Tuuli Oinonen