Siirry sisältöön

Tampereen IoT-järjestelmän ja ulkovalaistuksen ohjauksen hankinta nimettiin vuoden taidokkaimmaksi

Julkaistu 19.4.2021 15.33

Tampere sai valtakunnallista tunnustusta 13. huhtikuuta, kun Julkisten hankintojen neuvontayksikkö palkitsi vuosien 2019–2020 taidokkaimmat julkiset hankinnat. Tampereen kaupungin IoT-alustan hankinta jakoi vuoden taidokkaimman hankinnan palkinnon HUS Logistiikan tutkimuskäsineiden hankinnan kanssa. Molempia hankintoja yhdistivät yhteiskunnallinen vaikuttavuus ja edelläkävijyys.

 

IoT-alustan, ulkovalaistuksen ohjausjärjestelmän ja kaupunkiympäristön tilannekuvasensoroinnin hankinnassa raati arvosti etenkin sitä, että Tampere toimii kansainvälisestikin edelläkävijänä. Kyseessä oli täysin uudenlainen hankinta, joka on herättänyt kiinnostusta myös kansainvälisesti. Hankinnan hyödyt ovat skaalattavissa muihin kaupunkeihin.

- Sopimusaika on pitkä, kymmenen vuotta, joten halusimme huolehtia ratkaisun jatkuvasta kehittymisestä ja kiinnitimme asiaan erityistä huomiota, kertoo Tampereen kaupungin järjestelmäpäällikkö Mika Heikkilä.

Raati arvosti myös sitä, että hankinta palvelee kaupungin strategisia tavoitteita. Kaupunki luo ekosysteemiajattelun avulla uudenlaista toimintaa.

- Aiomme luoda IoT-alustan ympärille kehittyvän ekosysteemin. Hankintaan sisältyy esimerkiksi markkinapaikka, jossa yritykset ja tutkimuslaitokset voivat jakaa ja ostaa aineistoja, kertoo Tampereen kaupunkiseudun elinkeino- ja kehitysyhtiö Business Tampereen asiakkuusvastaava Markku Niemi.

Ulkovalaistuksen älykkäämmällä ohjauksella on lisäksi mahdollista saavuttaa hiilipäästövähennyksiä ja pienentää kustannuksia.

- Olemme iloisia tunnustuksesta. Tampere toimii ennakkoluulottomasti ja rohkeasti, ja nyt myös hiilineutraaliustavoitetta ja älykaupunkikehitystä tukeva hankintamme sai ansaitsemaansa huomiota, kertoo Tampereen kaupungin projektipäällikkö Maarit Vehviläinen.

Tampereen hankinta valittiin neljästä vaihtoehdosta myös yleisön suosikiksi: se sai 33 % annetuista äänistä.

Toista kertaa järjestettävään kilpailuun sai ilmoittaa ehdokkaiksi vuosina 2019 ja 2020 toteutettuja hankintoja. Julkisten hankintojen neuvontayksikkö myöntää palkinnon hankinnan tehneelle organisaatiolle, jonka hankinta on kokonaisuutena onnistunut ja toteutettu erityisen taidokkaasti hankintalain mahdollistamilla keinoilla.

Julkisten hankintojen neuvontayksikkö on työ- ja elinkeinoministeriön ja Suomen Kuntaliitto ry:n ylläpitämä yksikkö, joka antaa tietoa hankintalain soveltamisessa.

Hankintaan on osallistunut STARDUST-projekti, joka on saanut rahoitusta Euroopan unionin Horisontti 2020 -tutkimus- ja innovaatio-ohjelmasta (grant agreement N° 774094). Se on osa Tampereen kaupungin Smart Tampere –kehitysohjelmaa, joka tekee kaupungista yhä älykkäämpää, kestävämpää ja sujuvampaa.


EU-lippu ja Stardust-logo.

Lisätietoja

Tampereen kaupunki
Järjestelmäpäällikkö
Mika Heikkilä
puhelin 050 468 8478
sähköposti [email protected]

Projektipäällikkö
Maarit Vehviläinen
puhelin 050 336 7696
sähköposti [email protected]

Business Tampere
Asiakkuusvastaava
Markku Niemi
puhelin 050 511 7341
sähköposti [email protected]


Teksti Anna Vilhula

Kuvat Mirella Mellonmaa, Business Tampere