Siirry sisältöön

Uusi kirjastoauto sai nimekseen Kosmos

Julkaistu 26.3.2021 8.12

Tampereen kaupunginkirjaston järjestämä nimikilpailu on ratkennut. Kirjaston raati valitsi uudelle kirjastoautolle nimen Kosmos, joka toistui monessa nimikilpailun vastauksessa.

Uusi kirjastoauto pääkirjasto Metsolla.
 

Tampereen kaupunginkirjaston uusi kirjastoauto otettiin käyttöön tammikuussa. Samalla kirjasto käynnisti kaikille avoimen kilpailun kirjastoauton nimestä. Verkossa toteutettuun kilpailuun saatiin 237 vastausta. Tämän jälkeen kirjaston henkilökunnasta koostuva raati kävi ehdotukset läpi ja valitsi autolle lopullisen nimen.

Huolellisen harkinnan jälkeen raati päätyi valitsemaan avaruusteeman mukaisesti kuvitetulle autolle nimen Kosmos.

- Saimme paljon hyviä nimiehdotuksia, joista Kosmos ja Kosmo olivat eniten ehdotettujen joukossa. Kosmos nousi kärkeen myös, kun kirjaston raati äänesti saaduista ehdotuksista suosikkejaan. Kosmos on helppokäyttöinen ja sympaattinen nimi, joka sopii hyvin pariksi toiselle kirjastoautollemme Kustaalle. Lisäksi Kosmos, järjestäytynyt maailmankaikkeus, käy merkitykseltään loistavasti kirjastoauton nimeksi, palvelupäällikkö Ville-Pekka Nummi perustelee valintaa.

Kaikkien nimikilpailuun osallistuneiden kesken arvotaan lastenkirjapalkintoja. Voittajiin ollaan yhteydessä henkilökohtaisesti. Lisäksi kaikille Kosmos- tai Kosmo-nimeä ehdottaneille lähetetään pieni kirjastoautoaiheinen muisto.

Lukemisen ja mielikuvituksen riemua

Kosmos-kirjastoauton kuvituksen on suunnitellut graafinen suunnittelija, kuvittaja ja lastenkirjailija Nora Surojegin. Myös lapset olivat mukana auton suunnittelussa, sillä 4.-luokkalaisten vaikuttamispäivillä yli 800 Tampereen alueen nelosluokkalaista piirsi ja kuvaili unelmiensa kirjastoauton. Uuteen autoon valittiin monessa suunnitelmassa toivottu avaruusteema, joka kutsuu mukaan huimiin tarinoihin.

Surojegin kertoo kirjastoauton kuvittamisen olleen erilainen, haastava ja ihana projekti. Hän toivoo kuvituksen viestivän lukemisen ja mielikuvituksen tärkeyttä ja riemua.

- Minua suorastaan kutkutti ajatus, että saan luoda kuoret lukemattomia mielikuvitusmaailmoja kuljettavalle autolle, jossa pääsevät vierailemaan ihan kaikki vauvasta vaariin. Fantasia ja avaruus olivat teemoina kuin minulle tehtyjä, joten otukset ja galaksit syntyivät lennokkaasti. Parasta oli, että sain suunnitella jotain, mikä parhaimmillaan kutsuu ihmisiä luokseen, ruokkii mielikuvitusta ja sytyttää ehkä jonkun pienen ihmisen sisällä innon tarttua kirjaan, Surojegin sanoo.

Kosmos on varustettu pyörätuolinostimella, ja se on aiempia kirjastoautoja muunneltavampi. Kirjastoautossa on muun muassa siirrettäviä hyllykalusteita, sähkökäyttöinen valkokangas ja äänentoistolaitteet.

Tällä hetkellä Tampereen kirjastoautot eivät koronarajoituksista johtuen kierrä kouluilla. Iltareitit ajetaan normaalisti, mutta autossa voi asioida vain yksi henkilö tai pieni perhe kerrallaan.

Kosmos-kirjastoautosta on julkaistu esittelyvideo, jonka kautta kaikki voivat tutustua uuteen autoon.

Ulkoinen linkkiKirjastoauton esittelyvideo


Lisätietoja

Tampereen kaupunginkirjasto
Palvelupäällikkö
Ville-Pekka Nummi
puhelin 040 774 7033
sähköposti [email protected]


Teksti Emma Salmi