Siirry sisältöön

Kaupunginarkiston uudisrakennuksen suunnittelu etenee

Julkaistu 21.10.2020 18.29

Tampereen kaupunginarkisto aiotaan siirtää sitä varten rakennettavaan uudisrakennukseen. Arkistotilojen nykyinen sijainti kaupungin virastotalon kellaritiloissa ei ole enää arkistotilamääräysten mukainen. Uudisrakennus rakennetaan Hervantaan hyvien julkisten kulkuyhteyksien päähän. Rakennushankkeen kustannusarvio on 7,3 miljoonaa euroa.

Asunto- ja kiinteistölautakunta hyväksyi 21.10.2020 kaupunginarkiston uudisrakennuksen hankesuunnitelman jatkosuunnitelman pohjaksi. Suomen kansallisarkisto määrää arkistotilojen vaatimuksista ja valvoo määräysten noudattamista sekä arkistotilojen asianmukaisuutta.

Saavutustenkadun varteen rakennettavassa uudessa rakennuksessa on alustavan tilaohjelman mukaan tilaa 2759 bruttoneliömetriä. Kokoelmatilat, 1215 neliötä, on jaettu osastoihin arkistotilamääräysten mukaan ja sijoitettu irti ulkoseinärakenteesta teknisellä käytävällä. Asiakaspalvelu- ja tutkijatilat sekä monitoimitila ovat toisessa kerroksessa, joka on rakennuksen sisääntulokerros. Työtilat ovat ikkunallisessa tilassa rakennuksen kolmannessa kerroksessa. Tauko-, sosiaali- ja varastotilat sekä tekniset tilat sijoittuvat ensimmäiseen kerrokseen, joka on pääosin ikkunaton.

Mitoituksissa noudatetaan arkistomääräyksiä, lakeja, viranomaisohjeita sekä asetusten määräyksiä ja mitoitusohjeita. Rakennuksen kosteudenhallinnan toimintamallina käytetään Kuivaketju 10 -järjestelmää. Kaikissa ratkaisuissa huomioidaan arkistotilojen eritysvaatimukset arkistoitavan aineiston suojaamiseksi.

Hankkeen toteutussuunnittelu alkaa marraskuussa, ja rakennustyöt alkanevat runsaan vuoden kuluttua. Rakennus on tarkoitus ottaa vaiheittain käyttöön maaliskuusta 2023 lähtien.


Lisätietoja

Apulaispormestari
Jaakko Stenhäll
puhelin 045 137 8505
sähköposti [email protected]

Kiinteistöjohtaja
Virpi Ekholm
puhelin 0400 205 044
sähköposti [email protected]


Teksti Raija Lindell