Siirry sisältöön

30 km/h -aluenopeusrajoitus laajenee keskusta-Hyhky suunnalla - kommentoi ehdotusta

Julkaistu 19.10.2020 10.27

30 km/h -aluenopeusrajoitus on laajenemassa keskustasta rautatiestä länteen Hyhkyyn ulottuvalla alueella. Asukkaat ja muut alueella liikkuvat voivat kommentoida nopeusrajoitusehdotusta vastaamalla karttakyselyyn, joka on avoinna 8.11.2020 saakka.

kuva: liikennemerkki 30 km/h
 

Alueeseen kuuluvat Ala-Pispala, Amuri, Finlayson, Hyhky, Jussinkylä, Kaakinmaa, Kyttälä, Nalkala, Pyynikinrinne, Pyynikki, Ratina, Santalahti, Särkänniemi, Tahmela, Tammerkoski, Tampella ja Ylä-Pispala. Useilla asuinalueilla on jo nopeutena 30 km/h, nyt muutos koskee Amuria, osaa Hyhkystä, Jussinkylää, Kaakinmaata, osaa Kyttälästä, Pyynikinrinnettä, Pyynikkiä, osaa Ratinaa, Santalahtea ja osaa Tampellaa.

Kysely ja lisätietoa Tampereen nopeusrajoituspolitiikasta löytyy sivulta www.tampere.fi/liikenneturvallisuus. Kyselyssä on mukana kartta, johon on merkitty uudet nopeusrajoitukset. Vastaajat voivat myös merkitä kartalle turvattomaksi kokemiaan paikkoja.

30 km/h laajenee kaikille keskustan asuinalueille, Santalahteen ja koko Hyhkyyn

Nykyään nopeusrajoitukset näillä asuinalueilla vaihtelevat pääosin 30 km/h ja 40 km/h välillä. 20 km/h on voimassa Ranta-Tampellassa ja Ratinankadulla. Pääkaduilla aivan keskustan lähellä nopeusrajoitus on 40 km/h ja hieman kauempana 50 km/h tai enemmän. Hämeenkadun nopeusrajoitus on 20 km/h.

Ehdotuksessa kaikkien asuinalueiden nopeusrajoitus on 30 km/h, lukuun ottamatta niitä katuja, joilla se jo nykyään on 20 km/h. Aluenopeusrajoitusta siis lasketaan Amurissa, Hyhkyssä Pispalan valtatien ja Pohjanmaantien välisellä alueella, Jussinkylässä, Kaakinmaalla, Kyttälässä Rautatienkadun itäpuolella, Pyynikinrinteellä, Pyynikillä, Ratinassa Voimakadulla ja Sorinkadulla, Santalahdessa ja Tampellassa.

Pääkaduilla nopeusrajoituksena on 40 km/h tai enemmän, poikkeuksena Hämeenkatu, jolla säilyy nykyinen nopeusrajoitus 20 km/h. Nopeusrajoitus 40 km/h jää voimaan Sepänkadulle, Satakunnankadulle, Lapintielle, Pirkankadulle, osalle Mariankatua ja Satamakatua, Hämeenpuistoon, osalle Tampereen valtatietä ja Hatanpään valtatietä, Vuolteenkadulle, Rautatienkadulle ja osalle Pyynikintietä. Nopeusrajoitus 50 km/h jää Pispalan valtatielle, Paasikivenkadulle, osalle Hatanpään valtatietä ja Tampereen valtatietä, sekä Jokikadulle.

Alueilla tehdään myös toimenpiteitä nopeusrajoituksen noudattamisen helpottamiseksi. Toimet voivat olla esimerkiksi hidasteita tai suojateiden havaittavuuden parantamista. Rauhoittamistoimien suunnittelussa otetaan huomioon kyselyssä ilmoitetut turvattomat paikat ja muu palaute sekä liikennemäärät ja liikenneonnettomuudet.

Uusi aluenopeusrajoitus voimaan koko Tampereen alueella 2021 mennessä

Tampereen asuinalueiden uusi aluenopeusrajoitus otetaan käyttöön vuoteen 2021 mennessä. Useimmilla alueilla uusi aluenopeusrajoitus on jo tullut voimaan. Tampereen uuden aluenopeusjärjestelmän käyttöönotosta päätettiin yhdyskuntalautakunnassa loppuvuodesta 2016.

Uuden aluenopeusjärjestelmän tavoite on liikenneturvallisuuden parantaminen ja nopeusrajoitusjärjestelmän yhtenäistäminen. Ajonopeudet vaikuttavat liikenneonnettomuuksien todennäköisyyteen ja vakavuuteen. Alempi nopeus parantaa kuljettajan havaintomahdollisuuksia ja lyhentää jarrutusmatkaa. Myös jalankulku ja pyöräily sujuvat turvallisemmin. Alhainen nopeus vähentää kiihdytyksen tarvetta ja sitä kautta meluakin.


Lisätietoja

Liikenneinsinööri
Heljä Aarnikko
puhelin 040 806 4917

Erikoissuunnittelija
Mira Siren
puhelin 040 800 7581


Teksti Tarja Nikupaavo-Oksanen