Siirry sisältöön

Läntisen keskustan visio korostaa alueen vahvaa perintöä

Julkaistu 2.10.2020 13.57

Tampereen läntisen keskustan visio esiteltiin tamperelaisille keskiviikkona 30. lokakuuta. Visiossa pohditaan, millä keinoin Tampere voisi vastata kaupunkikeskustojen muutospaineisiin ja vahvistaa läntistä keskustaa elävänä, viihtyisänä ja mielenkiintoisena ympäristönä myös tulevaisuudessa.

Läntisen keskustan visio, näkemys Kauppakadun uudistamisest
 

Läntisen keskustan kehittäminen jaetaan visiossa teemoihin, joiden pohjalta aluetta voitaisiin uudistaa. Kehitysehdotuksina nähdään muun muassa Puutarhakadun ja Hallituskadun väliin muodostettava kulttuurisilmukka, koskenrantojen ja kävelyreittien kehittäminen, Keskustorin ja kaupallisen ytimen kortteleiden uudistukset sekä Hämeenpuiston katu- ja puistotilan uudelleen jäsentely. Jokainen teema sisältää useampia toimenpide-ehdotuksia.

Konkreettisiksi seuraaviksi kehitysaskeliksi nousivat muun muassa Takonraitin toteuttaminen, Näsinpuiston rannan viheralueiden uudistaminen, Hämeenpuiston elävöittäminen ja läpiajoliikenteen siirtäminen länsireunaan Satamakadusta pohjoiseen sekä Aleksis Kiven kadun kävelykatukokeilu Hallituskadun ja Laukontorin välillä. Uutena näkökulmana esiteltiin Kunkun parkin Light -versio.

- Vision tulokset ovat hyvin mielenkiintoisia, koska toimenpide-ehdotuksissa kuuluu niin lukuisten tamperelaisten kuin sidosryhmien ääni. Visio vastaa läntisen keskustan eri käyttäjien toiveisiin, ja lisäksi kansainvälinen työryhmä toi esiin näkemyksiään eri puolilta maailmaa, summaa apulaispormestari Jaakko Stenhäll.

Uusi visio kiinnosti tamperelaisia, sillä julkistamistilaisuuden suoralla verkkolähetyksellä oli katsojia useampi sata. Vision teemat ja uudet ideat saivat myönteisen vastaanoton. Kommenttien mukaan visio koettiin innostavaksi, ja esitettyjä ratkaisuja pidettiin toimivina kehitysehdotuksina.

Vision toimenpide-ehdotuksia vievät eteenpäin niin yksityiset toimijat kuin Tampereen kaupunki. Visio esitellään kaupunginhallitukselle, jonka jälkeen toteutetaan kaupungin osuuksien toimenpidesuunnitelma osaksi Viiden tähden keskusta -kehitysohjelmaa. Toimenpidesuunnitelmaan valitaan ehdotukset, jotka mahdollisesti voitaisiin toteuttaa ja täydentävät jo käynnissä olevia kehityshankkeita ja suunnitelmia.

- Toimenpidesuunnitelmaan valittavia ehdotuksia pyritään saamaan eteenpäin nopeasti, mutta osa ehdotuksista vaatii kuitenkin tarkempia selvityksiä, esimerkiksi asemakaavamuutoksen tai katusuunnitelman, kertoo läntisen keskustan hankekehityspäällikkö Mikko Siitonen.

Läntisen keskustan visiosta kehitysehdotuksineen valmistuu loppuvuodesta laajempi ja tarkennettu raportti. Visiotyötä johtanut asiantuntija Andreas von Zadow muistuttaa tilaisuudessa, että visio on vasta alku ja todelliset työt läntisen keskustan kehittämiseksi ovat vasta vähitellen käynnistymässä. Yhteistä keskustelua, tekemistä ja vuorovaikutusta tarvitaan myös jatkossa.

Läntisen keskustan visio on Tampereen kaupungin ja kiinteistönomistajien yhteinen tavoite läntisen keskustan kehittämiseksi. Visiotyötä on tehty noin yhdeksän kuukauden ajan ja siihen on osallistunut lähes 700 henkilöä: kaupunkilaisia, taloyhtiöitä, sidosryhmiä, kiinteistöjen omistajia ja Tampereen kaupungin edustajia. Visio ei ole kaupungin virallinen asiakirja, vaan toimii puheenvuorona läntisen keskustan suurista kehittämisen linjoista.

Julkistustilaisuudessa Läntisen keskustan vision esitteli työtä johtanut ja vision koostanut kansainvälinen asiantuntijoiden ryhmä JTP ja Von Zadow suunnittelutoimistoista. Visiotyön taustoja ja tavoitteita avasivat Tampereen kaupungin edustajat. Visiotyön merkityksestä kertoi kiinteistönomistajien edustaja Rauno Pesu Pirkanmaan Osuuskaupasta.


Lisätietoja

Apulaispormestari
Jaakko Stenhäll
puhelin +358451378505
sähköposti [email protected]

Hankejohtaja
Tero Tenhunen
puhelin 050 540 2860
sähköposti [email protected]

Hankekehityspäällikkö
Mikko Siitonen
puhelin +358 417303249
sähköposti [email protected]


Teksti Noora Kumpulainen

Kuvat JTP