Siirry sisältöön

Uimarantojen vesien laatua ja hygieniaa seurataan läpi kesän

Julkaistu 29.6.2020 11.37

Tampereen ympäristöterveyden valvonnan piirissä Tampereen seudulla on peräti 74 uimarantaa. Niiden vedenlaatua ympäristöterveys valvoo säännöllisesti uimakauden eli 15.6.–31.8. aikana. Tampereen kaupungin alueella isoja ns. EU-uimarantoja, joissa lämpimänä kesäpäivänä vähintään sata uimaria on 14 ja pieniä uimarantoja 19 kappaletta.

Veden laadun lisäksi ympäristöterveys valvoo rantojen hygieniaoloja. Käsihygieniaan tulee kiinnittää erityistä huomiota koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Riittävät turvaetäisyydet on syytä muistaa rannallakin eikä rannalle pidä tulla kipeänä tai toipilaana.

Hyvän hygienian säilyttämiseksi uimarannoilla koirien ulkoilutus ja uittaminen yleisillä uimapaikoilla on kielletty, samoin lintujen ruokinta.

Kesällä rannoilta otetaan vesinäytteitä 34 kertaa kesässä ja sinilevätilannetta seurataan kaikilla rannoilla säännöllisesti. Näytteitä otetaan useamminkin, mikäli epäillään esimerkiksi veden mikrobiologisen laadun heikentyneen. Uimaveden mikrobiologisen laadun arviointi perustuu suolistoperäisten enterokokkien ja Escherichia colin seurantaan. Tuloksista tiedotetaan Tampereen kaupungin internetsivuilla sekä rannoilla olevilla ilmoitustauluilla.

Sinilevä voi esiintyä vedessä vihertävinä tai kellertävinä hiukkasina, mutta se voi olla helposti sekoitettavissa siitepölyyn. Siitepöly saattaa näyttää lähes samanlaiselta kuin sinilevä, mutta yleensä ne esiintyvät eri aikoina. Siitepölyä on vedessä keväällä ja alkukesästä, sinilevät puolestaan runsastuvat kesällä vesien lämmettyä. Sinileväkukinnat näkyvät vedessä usein lauttoina tai kasaumina, jotka voivat syntyä ja hajota nopeasti sään muuttuessa. Sinilevätilanne rannalla voi muuttua hyvinkin nopeasti ja levätilanne on syytä tarkastaa aina omatoimisesti ennen veteen menoa. Jos sinilevää on vedessä runsaasti, on se yleensä hyvin helppo tunnistaa. Rannalla voi tehdä vaikkapa keppitestin:
Koeta voiko levää nostaa kepillä. Jos levä jää roikkumaan keppiin, kyseessä on jokin muu kuin sinilevä. Jos levämassa kepillä kosketettaessa hajoaa hiukkasiksi veteen, kyseessä voi olla sinilevä.


Lisätietoja

Terveystarkastaja
Sari Front
puhelin 050 521 5172
sähköposti [email protected]

Terveystarkastaja
Markus Saarinen
puhelin 040 178 9026
sähköposti [email protected]