Siirry sisältöön

Tampereen Viinikanoja kansainvälisenä kohteena Berliinin Peter-Joseph-Lenné-Prize-ideakilpailussa

Julkaistu 13.2.2020 9.41

Tampereen Viinikanoja on julkaistu suunnittelukohteena Peter-Joseph-Lenné-Prize maisema-arkkitehtuurikilpailun kansainvälisessä kilpailuluokassa (C). Kyseessä on avoin ideakilpailu nuorille valmistuneille maisema-arkkitehdeille, julkisen ulkotilan suunnittelijoille ja näiden alojen opiskelijoille.

Tampereen kaupunki sai kutsun kilpailun yhteistyökumppaniksi Berliinin ympäristö-, liikenne- ja ilmansuojelunosaston edustajilta, jotka toimivat Peter-Joseph-Lenné-Prize-kilpailun toimeenpanijoina. Joka toinen vuosi järjestettävässä saksalaisessa kilpailussa on kolme kohdetta, joista yksi on kansainvälinen. Aikaisempina vuosina kohteet ovat tulleet Ranskan Pariisista ja Hollannin Amsterdamista. Tänä vuonna kilpailijoiden luovuutta testaa Suomi tehtävällä "Tampere, Finland - Transforming the hidden River Viinikanoja into an urban green corridor". Viinikanojan alue oli Tampereen kaupungille luontainen valinta.

- Uskomme Viinikanojan motivoivan hyvin kilpailijoita, sillä alue tarjoaa samanaikaisesti haastetta ja inspiraatiota. Sen lähtökohdat ovat poikkeukselliset ja alueelle on monenlaisia tavoitteita. Odotamme kilpailusta nuorien alan osaajien maisema-arkkitehtonisia ideoita ja kansainvälistä uutta näkemystä alueen kehittämiseksi, iloitsee erikoissuunnittelija Anna Levonmaa Tampereen kaupungilta.

Viinikanojan alueella halutaan vahvistaa niin virkistymisen mahdollisuuksia kuin ekologista viheryhteyttä Pyhäjärjen ja Iidesjärven välillä. Viinikanoja kuuluu on osa suunnitteilla olevan Tampereen kansallisen kaupunkipuiston ehdotettua aluerajausta. Viinikanojan alue rajautuu Viinikanlahden meneillään olevan kansainvälisen ideakilpailun alueeseen.

Kilpailun järjestämisessä on mukana asiantuntijoita Saksan maisema-arkkitehtiliitosta, eri yliopistoista ja Karl Foerster -säätiöstä. Kansainvälisesti avoimen kilpailun kieliä ovat saksa ja englanti. Ideakilpailu on käynnistynyt 7. helmikuuta ja siihen voi ottaa osaa heinäkuun 17. päivään saakka. Kilpailusta tullaan tiedottamaan elo-syyskuussa, kun tuomaristo on julkaissut voittajan.

Peter Joseph Lenné (1789-1866) oli yksi tärkeimmistä saksalaisista puutarha- ja maisema-arkkitehdeista. Vielä tänä päivänä hänen toteutettuja suunnitelmiaan on nähtävillä Berliinin ja Potsdamin kaupunkien useissa puistoissa, puutarhoissa ja aukioilla. Lennén luomukset ovat edelleen inspiraation lähteitä alan ammattilaisille. Vuonna 1965 käynnistyneen kilpailujärjestelmän tavoitteena on tukea nuorten ammatillista kehitystä ja tuottaa uusia ideoita sekä lähestymistapoja maisema- ja ulkotilojen suunnitteluun ja muotoiluun.


Lisätietoja

Erikoissuunnittelija
Anna Levonmaa
puhelin 040 139 9288
sähköposti [email protected]

Hankekehityspäällikkö
Minna Seppänen
puhelin +358 40 150 9857
sähköposti [email protected]


Teksti Noora Kumpulainen