Siirry sisältöön

Manse on osa globaalia maailmanhistoriaa

Julkaistu 10.2.2020 8.28

Tampere oli globaali jo ennen kuin käsitettä keksittiinkään. Loppuvuonna 2019 ilmestynyt teos Globaali Tampere luo silmäyksen 240 viime vuoteen taloushistorian näkökulmasta ja osoittaa, kuinka Tampere syntyi osana maailmanlaajuista, teollista vallankumousta.

Globaali Tampere -kirja ja Finlaysonin rakennuksia.
 

– Globaali Tampere on ensimmäinen Tamperetta käsittelevä teos, jossa kaupungin taloushistoria esitetään 200 vuoden ajalta laajemmassa kontekstissa. Paikallisesti ja Suomen mittakaavassa Tampere oli poikkeustapaus, koska se pääsi varhain mukaan teolliseen vallankumoukseen ja teollistui keskieurooppalaisessa tahdissa muuta maata aikaisemmin. Kasvun aineksista tärkeimmät, pääomat, teknologia ja tietotaito tulivat ulkomailta, Tampere tarjosi kosken ja ympäröivä maaseutu työvoiman, kertovat teoksen kirjoittajat, professori Pertti Haapala ja dosentti Jarmo Peltola. Haapala ja Peltola työskentelevät Tampereen yliopistossa ja ovat julkaisseet useita teoksia Tampereen historiasta.

Tampereen kaupungin julkaisema, visuaalisesti ilmeikäs Globaali Tampere - kaupungin taloushistoria 1700-luvulta 2000-luvulle esittelee Suomen Manchesterin ja linkittää sen maailman muiden Manchestereiden ketjuun. Koko maailman mittakaavassa Tampere oli yksi monista, sillä samankaltaisia teollisuuskaupunkeja syntyi 1800-luvulla maailmalle tuhka tiheään. Vaikka Suomi oli sivussa suurista keskuksista, löivät maailmaa mullistavien vallankumousten laineet Tampereelle asti.

Maailma muuttuu, ja Tampere sen mukana

Globaali Tampere tarkentaa näkökulman maailmanlaajuisesta mittakaavasta paikallistasolle Tammerkosken rantaan ja osoittaa, kuinka Tampere on aina ollut edellä- ja kanssakävijä maailmanluokan muutoksissa.

Samaan aikaan Tampereen "vapaakaupungin" kanssa syntyi Pohjois-Amerikan Yhdysvallat, joka ponkaisi reilussa vuosisadassa maailman talousmahdiksi. Tampereella alettiin kehrätä pohjoisamerikkalaista puuvillaa ja unelmoida vapaudesta ja vauraudesta. Ranskan vallankumousaatteet vapaus, veljeys ja tasa-arvo elähdyttivät täälläkin, vaikka samaan aikaan Napoleon antoi Venäjälle luvan miehittää Suomen.

Tampereen kannalta tärkein vallankumous oli kuitenkin teollinen, kun sen rautaisessa ytimessä taotut kehruu-, kutoma- ja höyrykoneet löysivät tiensä tännekin. Noihin aikoihin luonnosteltiin suuntaviivat myös nykyaikaiselle taloustieteelle, vapaalle kilpailulle ja kapitalismille. Teollisuus valtasi markkinoita ympäri maailman ja valtiot vauhdittivat laajenemista politiikalla, pääomalla ja armeijoillaan. Teollisuusmaat voittivat ja vaurastuivat, ja Suomi ja Tampere ponnistivat talouden uusjaossa voittajien puolelle. Talouskasvun avulla investoitiin hyvinvointiin, terveyteen ja koulutukseen, ja moderni yhteiskuntakehitys toi korkeamman elintason, eliniän ja tasa-arvoa. Kaikki tämä oli globalismin ansiota, tulosta maailman verkostoitumisesta ja vuorovaikutuksesta.

Menestyksen avain on sopeutumiskyky

– Tampere on aina ollut osa globaalia maailmaa. Se kasvoi merkittäväksi teollisuuskaupungiksi maailmantalouden osana ja Venäjän elinkeinopolitiikan ansiosta. Tärkeä asia 1800-luvun lopulta lähtien oli vähitellen tapahtunut oman suomalaisen koulutusjärjestelmän luominen, painottavat Haapala ja Peltola.

Maailmantalouden muutos kiihtyi 1900-luvun loppua kohti. Kehitysmaatkin alkoivat teollistua, työ pakeni halvan työvoiman maihin ja automaatio korvasi ruumiillista työtä. Läntisten teollisuusmaiden taloudellinen ja tekninen ylivalta mureni, ja Aasian maat ottivat taas vetovastuun maailmantaloudesta. Tampereella teollisuus vaihtoi notkeasti suuntaa puuvillatehtaiden varjosta kohti uutta, älykkäiden laitteiden tuotantoa, ja piti pintansa rakennemuutoksessa.

– Tampere, kuten moni muukin vanha teollisuuskaupunki maailmalla, joutui 1970-luvulla jyrkentyneen rakennemuutoksen kouriin. Kasvu pysähtyi ja työttömyys nousi edelleen 1990-luvun laman vuosina. Toisin kuin monissa muissa teollisuuskaupungeissa meillä ja muualla, Tampere kehittyi vanhanaikaisen kotimarkkinateollisuuden markkinoilta vientivetoisen teollisuuden ja korkean teknologian globaaleilla markkinoilla toimivaksi kaupungiksi. Sen mahdollistivat laadukkaan koulutusjärjestelmän hyvin kouluttama työvoima ja uraauurtavat omat innovaatiot, tiivistävät Haapala ja Peltola.

Tampereen historia on osa teollisen maailman ja modernin yhteiskunnan syntyä. Kirjan globaali näkökulma kaupunginhistoriaan osoittaa, kuinka tamperelaiset ovat aina pärjänneet isossa maailmassa; nähneet yhteydet, osanneet käyttää niitä hyväkseen ja sopeutua uuteen.

Kirjoittajien tukena teoksen syntymisessä ovat olleet tutkija Antti Liuttunen ja graafinen suunnittelija Reetta Lepistö Vapriikista. Globaali Tampere teoksesta valmistui tammikuussa 2020 myös englanninkielinen painos nimellä Global Tampere, An Economic History of the City from the 18th Century to the Present. Teoksia voi ostaa Vapriikin museokaupasta.


Lisätietoja

Museonjohtaja
Marjo-Riitta Saloniemi
puhelin +358505538671
sähköposti [email protected]


Teksti Marja Kyllönen

Kuvat Marja Kyllönen