Siirry sisältöön

Ranta-Tampellaan rakennetaan Massunlastenpuisto ja viereinen Soukkapuisto kunnostetaan

Julkaistu 7.2.2020 10.17

Ranta-Tampellaan rakennetaan tänä vuonna uusi Massunlastenpuisto ja lähellä Armonkalliolla sijaitseva Soukkapuisto kunnostetaan. Nähtävillä olevat puistosuunnitelmat löytyvät verkosta sivulta www.tampere.fi/puistosuunnitelmat, palvelupiste Frenckellistä, Frenckellinaukio 2 B:stä ja Soukkapuistosta. Niistä voi antaa palautetta 21.2.2020 saakka.

Massunlastenpuisto yleissuunnitelmaluonnoksen kartalla.
 

Massunlastenpuisto sijaitsee Ranta-Tampellan itäosassa Näsijärven rannalla. Se sijoittuu Ranta-Tampellankadun ja Näsijärven väliin, ja sen itäpuolella on Naistenlahden venesatama. Täyttömaalle rakennettava Massunlastenpuisto on laajin Ranta-Tampellan rantavyöhykkeen puistoalueista.

Massunlastenpuistossa pääsee Näsijärven rantaan - laiturilta voi pulahtaa järveen

Massunlastenpuistossa voi oleskella ja nauttia järvimaisemista, pelailla tai pulahtaa järveen. Puistosta löytyy niin peli- ja oleskelunurmia kuin laiturikin. Laiturilla voi istuskella aurinkotuoleilla, ja laiturin uimaportailta pääsee uimaan. Puistossa voi levähtää myös puistokäytävän varrella olevissa puutarhakeinuissa tai aurinkotuoleissa.

Rantaluiskan tekoon käytetään suurikokoisia luonnonkiviä ja lohkareita. Puiston kulkureitit tarjoavat rauhallisemman vaihtoehdon vilkkaalle seudulliselle kävely- ja pyöräreitille. Puiston kautta pääsee kulkemaan myös Naistenlahden aallonmurtajalle ja venesatamaan.

Massunlastenpuiston kulkureitit valaistaan, mutta pelinurmelle ei asenneta erillisiä kenttävaloja.

Loivapiirteiset maastonmuotoilut, kumpareet ja puuistutukset rajaavat peli- ja oleskelualueita. Puiden lisäksi puistoon istutetaan pensaita, perennoja ja heiniä rannan tuntumaan.

Soukkapuistoon koripallokenttä, skeittipaikka, koirapuisto ja laajempi leikkipaikka

Soukkapuisto sijaitsee Armonkalliolla Soukanlahdenkadun, Kekkosenkadun ja Tampellan esplanadin välissä. Soukkapuisto on luonteeltaan vehreä oleskelupuisto. Puiston eteläosassa sijaitsee nykyisin pieni leikkipaikka sekä hiekkakenttä.

Soukkapuiston leikkipaikka uusitaan ja sitä laajennetaan. Leikkipaikalle sijoitetaan monipuolinen laivakiipeilyteline, keinuja, jousikiikkuja ja tasapainoiluvälineitä, pöytä-penkki-ryhmiä ja puutarhakeinut. Penkkimäinen jousikiikku, puolipallot sekä linnunpesäkeinu ovat esteettömiä. Lisäksi laivan alaköysiin voi kiivetä. Leikkipaikan pintamateriaali on tekonurmi.

Leikkipaikan suunnittelussa on huomioitu varaus päiväkodille ja sen pihalle. Uusina toimintoina puistoon tulevat koripallokenttä, pingispöytä, pienimuotoinen skeittipaikka sekä istuskelupaikkoja. Puistoon tehdään myös uusi koirapuisto, jossa on erilliset aitaukset isoille ja pienille koirille.

Uudistuksessa Soukkapuiston nurmialueet ja puistokäytävät säilyvät pääosin nykyisellään. Nykyistä puustoa ja pensaskasvillisuutta poistetaan muokattavan maaston ja uusien toimintojen alueilta, mutta puistoon istutetaan uusia puita ja pensaita. Soukkapuiston valaistus uusitaan: sekä puistokäytävät ja toimintapaikat valaistaan.

Viiden tähden keskusta - ohjelma kehittää puistoja kaupunkilaisten olohuoneeksi

Soukkapuisto ja Massunlastenpuisto kuuluvat Ranta-Tampellan rakentamisen kokonaisuuteen, jonka toteuttamisesta vastaa Viiden tähden keskusta -kehitysohjelma.

Tampereen keskustan kehittämisohjelmassa viher- ja virkistysverkkoa kehitetään kokonaisvaltaisesti ja osana keskustan kaupunkirakennetta. Ohjelmassa parannetaan nykyisiä puistoja ja rakennetaan kokonaan uusia puistoalueita kaupunkilaisten olohuoneeksi. Tavoitteena ovat monipuoliset liikunnan, leikin ja oleskelun alueet, jotka lisäävät asuinalueiden ja kaupunkiympäristöjen viihtyisyyttä sekä elävyyttä ja vahvistavat Tampereen asemaa puistokaupunkina.

Soukkapuisto ja Massunlastenpuisto sijaitsevat otollisesti Ranta-Tampellan rantareittien varrella, ja ne ovat hyvin saavutettavissa. Puistot tarjoavat mahdollisuuden rentoutumiseen, virkistymiseen, yhdessäoloon ja tapahtumiin.


Lisätietoja

Puistosuunnittelu:
Erikoissuunnittelija
Anna Levonmaa
puhelin 040 139 9288

Ranta-Tampella, Viiden tähden keskusta:
Rakennuttajainsinööri
Raija Tevaniemi
puhelin 050 523 2052


Teksti Tarja Nikupaavo-Oksanen, Noora Kumpulainen