Siirry sisältöön

Sara Hildénin taidemuseolle uusi rakennus Finlaysonin alueelle

Julkaistu 30.9.2019 13.53

Sara Hildénin taidemuseolle rakennetaan uudet tilat Finlaysonin alueelle Tampereen keskustaan. Tampereen kaupunginhallitus hyväksyi esityksen 30.9.

Tampereella on jo pitkä kokemus yritysten kanssa yhteistyössä toteutetuista hankkeista. Rantaväylän tunneli ja Tesoman hyvinvointikeskus toteutettiin allianssimallilla. Samalla mallilla rakennetaan parhaillaan myös raitiotietä. Pormestari Lauri Lyly korostaa, että nytkin kyseessä on ennakkoluuloton uusi avaus. – Varma ja Sara Hildénin säätiö ovat olleet mukana selvittämässä uutta konseptia, jolla voimme toteuttaa ison investoinnin yhdessä. Näin saamme jaettua investointikuormaa ja voimme vahvistaa kaupungin länsipuolen elinvoimaa ja vetovoimaa. Lisäksi Sara Hildénin taidemuseo -hanke sopii oivallisesti osaksi hakuamme Euroopan kulttuuripääkaupungiksi 2026.

Finlaysonin alue täyttää 200 vuotta vuonna 2020. Alue on Tampereen arvokkaimpia ja vanhimpia säilyneitä kokonaisuuksia, eräänlainen Tampereen vanhakaupunki. Finlaysonin alueella toimii yli 100 yritystä ja siellä työskentelee ja asioi päivittäin tuhansia ihmisiä. "Finskusta" on kehittynyt monipuolinen kulttuuri- ja vapaa-ajan keskus, jossa toimii mm. museoita, taidegalleria, kahviloita ja ravintoloita sekä elokuvakeskus. Kiinteistöt omistaa työeläkeyhtiö Varma. Alueella järjestetään ympäri vuoden runsaasti tapahtumia, joista suurin on Finlayson ArtArea. Sara Hildénin taidemuseo sopii alueelle erinomaisesti.

Sara Hildénin säätiön hallituksen puheenjohtaja Timo Laatunen pitää nyt löydettyä ratkaisua tilaongelmiin erinomaisena. -On hienoa, että pitkien ponnistelujen ja neuvottelujen tuloksena saatiin näin hyvä tulos. Sara Hildénin taidemuseo on merkittävä tekijä Tampereen vetovoimaisuudessa. Tämä ratkaisu antaa taidemuseolle entistäkin paremmat mahdollisuudet pitkäjänteisesti kehittää näyttelytoimintaa.

– Finlayson alue on yksi merkittävimpiä kiinteistökohteitamme. Saara Hildénin taidemuseon sijoittuminen historialliselle tehdasalueelle tukee tavoitteitamme alueen kehittämisessä entistä houkuttelevammaksi kulttuurin, työpaikkojen ja asumisen keskittymäksi. Samalla se lisää Tampereen läntisen keskustan vetovoimaa, Varman kiinteistöistä vastaava sijoitusjohtaja Ilkka Tomperi sanoo.

Säätiö, Varma ja Tampereen kaupunki perustavat keskinäisen kiinteistöosakeyhtiön omistamaan museorakennusta. Yhtiö rakennuttaa museon ja vuokraa sen Tampereen kaupungille 30 vuodeksi. Rakentaminen rahoitetaan osakkaiden sijoituksilla sekä lainalla.

Finlaysonin alueen maanomistajat Varma ja Tampereen kaupunki kehittävät rakennuskelpoisen tontin taidemuseolle. Asemakaavan valmistelua varten järjestetään taidemuseon suunnittelukilpailu kansainvälisenä arkkitehtuurikilpailuna. Kilpailuohjelman ja muun siihen liittyvän taustatyön tekeminen alkaa heti. Tavoitteena on saada kilpailu käyntiin 2020 alussa niin, että uusi museo voisi aueta 2026.

Lisätietoja:

Kiinteistöjohtaja Virpi Ekholm, Tampereen kaupunki, puhelin 0400 205 044, virpi.ekholm(at)tampere.fi

Ilkka Tomperi, sijoitusjohtaja, kiinteistösijoitukset, työeläkeyhtiö Varma, puhelin 050 379 1903, [email protected]

Hallituksen puheenjohtaja Timo Laatunen, Sara Hildénin säätiö, puhelin 0400 620270, timo.laatunen(at)elisanet.fi


Teksti Anna-Maria Maunu