Siirry sisältöön

Ekokompassista tunnistaa ympäristövastuullisen yrityksen – nyt valtakunnallisesti

Julkaistu 12.6.2019 9.30

Aikaisemmin pääkaupunkiseudulla käytössä ollut Ekokompassi-ympäristöjärjestelmä on nyt saatavilla koko Suomessa. Pirkanmaan alueellisena koordinaattorina on keväästä 2019 alkaen toiminut Ekokumppanit Oy.

Ilmastonmuutos ja muut ympäristöongelmat ovat nousseet vahvasti esiin politiikassa, elinkeinoelämässä ja mediassa. Ne vaikuttavat myös entistä enemmän ihmisten päätöksiin ja kulutusvalintoihin. Moni yritys ja organisaatio haluaa varmistaa oman toimintansa ympäristövastuullisuuden sekä viestiä siitä asiakkaille ja muille sidosryhmille.

Ekokompassilla suuntaa ja vauhtia ympäristötyöhön

Ekokompassi on organisaatioille ja tapahtumille suunnattu ympäristöjärjestelmä, jonka avulla voidaan tunnistaa ja hallita ympäristövaikutuksia. Se räätälöidään kullekin organisaatiolle ja tapahtumalle omien tarpeiden ja tavoitteiden mukaisesti. Ekokompassi tuo ympäristöasioiden kehittämiseen jatkuvuutta ja pitkäjänteisyyttä sekä parantaa riskienhallintaa ja kustannustehokkuutta.

Ekokompassi-sertifikaatti edellyttää ulkoista auditointia kolmen vuoden välein, mikä vahvistaa järjestelmän luotettavuutta. Ekokompassin avulla voidaan vastata asiakkaiden sekä sidosryhmien vastuullisuusvaatimuksiin ja saavuttaa jopa kilpailuetua.

Tällä hetkellä Ekokompassi on käytössä jo noin 170 organisaatiolla ja tapahtumalla Suomessa. Tampereella ensimmäisten joukossa sen ottivat käyttöön Finnpark Oy, Tampereen Tilapalvelut Oy, Pirkanmaan Voimia (ent. Tampereen Voimia) Oy, Tampereen Infra ja Tampereen Vuokra-asunnot Oy.

Ekokompassi ohjaa Pirkanmaan Voimia Oy:n arkea. Samalla sitoudumme Tampereen kaupungin ympäristötavoitteisiin, kuten hiilineutraali Tampere 2030-tavoitteeseen, kertoo yhtiön laatuvastaava Janna Oksanen. Ekokompassi-ympäristöjärjestelmä on jo nyt tuonut yritykselle huomattavia säästöjä ja lisännyt työntekijöiden ja sidosryhmien ympäristötietoisuutta.

Ekokompassi laajenee ja vastaa kysyntään koko Suomessa

Pääkaupunkiseudun kunnissa tunnistettiin noin kymmenen vuotta sitten tarve kehittää kevyesti hallinnoitava ympäristöjärjestelmä, joka soveltuu eri toimialojen pk-yrityksille. Tähän tarpeeseen kehitettiin Ekokompassi, joka soveltuu myös julkisille organisaatioille ja tapahtumille. Ekokompassi pohjautuu samoihin periaatteisiin, kuin kansainvälinen ISO 14001-standardi.

Ekokompassia koordinoi valtakunnallisesti nykyään Suomen luonnonsuojeluliitto. Lisäksi toimii muutamia alueellisia koordinaattoreita, jotka vastaavat Ekokompassin palveluista omalla alueellaan. Näin Ekokompassi pystyy vastaamaan kasvavaan valtakunnalliseen kysyntään ja on saavutettavissa koko Suomessa.


Lisätietoja

Pirkanmaan aluekoordinaattori:
Mari Tolppa
puhelin 044 423 5790
sähköposti [email protected]


Teksti Kirsi Viertola