Siirry sisältöön

Tampereen kaupunki ei ole kieltänyt ramadan-paaston viettämistä kouluissa

Julkaistu 20.5.2019 15.35

Viikonlopun aikana on mediassa kerrottu virheellisesti, että tamperelaisissa kouluissa ramadan-paaston viettäminen olisi kielletty. Tampereen kaupunki ei ole kieltänyt ramadan-paaston viettämistä kouluissa. Perheet saavat itse päättää osallistuuko heidän lapsensa tai nuorensa ramadan-paastoon. Ratkaisu on aina lasten vanhemmilla ja lapsilla itsellään.

Suomessa on perustuslain nojalla uskonnon vapaus, joten uskontoon ja sen harjoittamiseen liittyvät asiat ovat yksilöiden itsemääräämisoikeuteen kuuluvia. Kouluilla ei ole oikeutta puuttua uskontoon liittyvän paaston harjoittamiseen eikä kaupunki ota lähtökohtaisesti kantaa minkään uskonnon harjoittamiseen.

Suunnittelija Katja Simonen Tampereen kaupungin kieli- ja kulttuuriryhmien opetuksesta kertoo, että hän lähetti toukokuun alussa perusopetuksen rehtoreille sähköpostitse viestin, jossa kerrottiin ramadanin alkamisesta sekä lyhyesti islamin uskonnon mukaisista toimintatavoista paastoon liittyen. Islamin mukaan pienet lapset eivät ota osaa paastoon.

- Viestissä kerrottiin islamin uskon omista toimintatavoista. Viestin tarkoitus oli kiinnittää huomiota lasten hyvinvointiin ja jaksamiseen koulupäivän aikana. Koulun näkökulmasta kysymys on ainoastaan huolesta liittyen lasten ja nuorten terveyteen ja hyvinvointiin. Ramadan ei ole tuottanut tamperelaiskouluissa erityisiä ongelmia, Simonen sanoo.


Lisätietoja

Perusopetusjohtaja
Kristiina Järvelä
puhelin 040 800 4678
sähköposti [email protected]


Teksti Aila Rajamäki