Siirry sisältöön

Hiedanrantaan rakennetaan biosuodatin sellukaatopaikkavesien puhdistukseen

Julkaistu 5.11.2018 10.17

Hiedanrantaan rakennetaan uudenlainen biosuodatin Lielahden vanhan massatehtaan kaatopaikan suotovesien puhdistukseen. Tavoitteena on rakentaa puhdistusjärjestelmä, jota voidaan hyödyntää vastaavien vesien puhdistuksessa Suomessa ja ulkomailla. Biosuodattimen rakennustyöt ovat meneillään, ja arvioitu valmistuminen on marraskuussa 2018.

kuva: biosuodattimen rakennustyömaa Hiedanrannassa
 

Biosuodattimessa ravinteikkaita suotovesiä puhdistetaan muun muassa turpeen, Leca®-soran ja Hiedanrannassa tuotetun biohiilen avulla. Vesistä aiheutuvia hajujen poistoon käytetään aktiivihiiltä. Suodattimen päälle tulee pensas- ja perennaistutuksia. Suodatuskenttä on noin 90 m2:n laajuinen. Biosuodattimia on käytössä Tampereella Vuoreksessa ja Lielahden lumenkaatopaikalla. Hiedanrannan biosuodattimessa kokeillaan nimenomaan uudenlaisten suodattavien materiaalien käyttöä.

Biosuodattimen puhdistustehoa seurataan automaattisin vedenlaadun mittauksin. Lisäksi tutkitaan, miten suodatin sitoo hiiltä ja lisää pölyttäjähyönteisten määrää. Luonnon omia puhdistusmekanismeja mukailevaa järjestelmää on suunniteltu yhdessä asiantuntijoiden ja lähialueiden asukkaiden kanssa.

Biosuodatin rakennetaan Niemenrannan asuinalueen viereiselle viheralueelle, Sahavainionpuistoon, Näsijärven rannan läheisyyteen. Sellukaatopaikka sijaitsee laajalla puuttomalla mäellä, tulevan biosuodattimen itäpuolella. Sellukaatopaikalle on aikanaan sijoitettu lähinnä selluteollisuudesta syntynyttä kuitujätettä. Teollinen toiminta Lielahden teollisuusalueella loppui vuonna 2008.

Hiedanrannasta suunnitellaan 25 000 asukkaan ja 10 000 työpaikan kaupunginosaa, joka sijaitsee raitiotiereitin varrella. Hiedanranta toimii kehittämisen alustana älykkyyttä ja kestävyyttä sekä kiertotalouden ratkaisuja edistäville kokeiluille ja hankkeille. Yhteistyötä tehdään kaupunkilaisten, yritysten, tutkimuslaitosten ja muiden organisaatioiden kanssa.


Lisätietoja

UnaLab-hanke:
Projektisuunnittelija
Salla Leppänen
puhelin 044 423 5406
sähköposti [email protected]

Ramboll Finland Oy
Rakennuttamisryhmän päällikkö
Pentti Häkkinen
puhelin 040 511 7333


Teksti Salla Leppänen, Tarja Nikupaavo-Oksanen

Kuvat Senni Vesikallio