Valinnanvapauskokeilu: Joka kymmenes kokeilualueen asukas vaihtanut terveysasemaa
Tampereen terveysasemapalvelujen valinnanvapauskokeilussa postinumeroalueilla 33530 ja 33710 asuvat voivat valita terveysasemakseen myös yksityisen toimijan. Maaliskuussa 2017 käynnistyneen kokeilun puitteissa on reilun vuoden aikana vaihtanut terveysasemaa 2 559 henkilöä eli noin 11 prosenttia kokeilualueen väestöstä.
Vaihdon yhteydessä on mahdollisuus vastata kyselyyn vaihdon syistä ja perusterveydenhuollon palveluiden käytöstä. Joka toinen vaihtaja ilmoittaa käyttäneensä yleensä joko työterveyden tai yksityisen lääkäriaseman palveluja. Vajaa puolet vaihtajista (46 prosenttia) ilmoittaa asioineensa yleensä terveyskeskuksessa.
Suhteessa eniten ovat vaihtaneet alle 14-vuotiaat ja 35–64-vuotiaat, vähiten yli 75-vuotiaat. Kaikista vaihtajista naisia on 60 prosenttia.
Yli 90 prosenttia vaihdoista on kohdistunut kolmelle kokeiluun osallistuvalle yksityiselle palveluntuottajalle, loput kaupungin omille tai ostopalveluterveysasemille. Kokeilussa ovat mukana tällä hetkellä Johanneksen klinikka, Mehiläisen Oma Lääkärisi sekä Pihlajalinna Koskiklinikka ja Kangasala. Yksityisiltä edellytetään samanlaisia palveluja kuin kaupungin omilta terveysasemilta.
Kokeilussa vaihdon voi tehdä kolmen kuukauden välein. Alle sata henkilöä on vaihtanut useammin kuin kerran.
Lääkäriaikojen saatavuus, terveysaseman sijainti ja hoidon laatu vaihdon syinä
Tärkeimmiksi
syiksi vaihtamiseen ovat osoittautuneet lääkäriaikojen saatavuus,
terveysaseman hyvä sijainti ja hoidon laatu. Nämä syyt ovat hyvin
samankaltaisia kaikissa valinnanvapauskokeiluissa. Ne, jotka ovat
vaihtaneet uudelleen, ovat ilmoittaneet useimmiten vaihdon syyksi hyvän
sijainnin.
Valinnanvapauskokeilu on antanut arvokasta tietoa valinnanvapauslain mahdollisista vaikutuksista palvelujen järjestämiseen.
− Kaupungin näkökulmasta on erityisen arvokasta, että kokeilun vaihtajat ovat vastanneet aktiivisesti vaihdon yhteydessä esitettyihin kysymyksiin. Kokeilussa kertynyttä tietoa hyödynnetään sekä paikallisesti että valtakunnallisesti, projektipäällikkö Eeva Mäkinen kertoo.
Valinnanvapaus- eli palvelusetelikokeilu on osa sosiaali- ja terveysministeriön Palvelut asiakaslähtöiseksi -kärkihanketta. Touko-kesäkuun vaihteessa Tampereella ja lähikunnissa käynnistyy myös suun terveydenhuollon valinnanvapauskokeilu.
Ulkoinen linkkiPalvelusetelikokeilu: Lääkäriaikojen saatavuus ja terveysaseman sijainti tärkeimmät kriteerit
STM:n tiedote 11.4.2018 palvelusetelikokeilun väliarvioinnista
alueuudistus.fi/artikkeli/-/asset_publisher/1271139/palvelusetelikokeilu-laakariaikojen-saatavuus-ja-terveysaseman-sijainti-tarkeimmat-kriteerit

Lisätietoja
Teksti Antti Markkola ja Marika Haapala