Siirry sisältöön

Tampereella matkailijoiden yöpymisissä uusi ennätys

Julkaistu 9.3.2018 13.18

Tampereella järjestetyissä konferensseissa vieraili viime vuonna lähes 10 000 henkeä, kun yleensä vieraita on noin 7000. Matkailijoiden yöpymisten määrä kohosi uuteen ennätykseen, kun Tilastokeskuksen mukaan Tampereella tehdyt yöpymiset lisääntyivät 6 prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Määrä kohosi näin ollen 1,09 miljoonaan yöpymiseen.

Tampereella järjestettiin viime vuonna 65 konferenssia, joiden kävijät jättivät Finland Convention Bureaun Taloustutkimuksella teettämän konferenssidelegaattitutkimuksen laskelmien mukaan kaupunkiin yli 13 miljoonaa euroa.

– Tampere on houkutteleva tieteellisille konferensseille korkealuokkaisten kongressitilojemme ja maailmanluokan korkeakoulujemme ansiosta. Paitsi taloudellisesti mitattuina, konferenssit ovat erityisen merkittäviä Tampereelle myös tieteen kehittymisen ja yliopistojemme kansainvälisen tunnettuuden kannalta. Kun konferenssi järjestetään Tampereella, pääsevät paikalliset tutkijat ja huippuosaajat esittelemään työtään kansainvälisesti. Tämä saattaa johtaa merkittäviin yhteistyö- ja rahoitusprojekteihin. Toisaalta, paikalliset tutkijat ja opiskelijat pääsevät kuulemaan alansa huippuja ihan omassa kaupungissaan. Myös tavalliset kansalaiset hyötyvät, jos alan tutkijat konferenssin välityksellä vaikkapa keksivät uuden lääkkeen, hoitomuodon tai opetusmenetelmän, Visit Tampere Oy:n kongressien Senior Specialist Pia Helminen selostaa.

Vuoden suurin konferenssi Tampereella oli kasvatustieteiden alan EARLI (European Association for Research on Learning and Instruction) -konferenssi, jonka odotettu osallistujamäärä ylittyi lähes 300 henkilöllä kasvaen 2200 osallistujaan.

- Konferenssi lisäsi maailmalla tietoisuutta suomalaisesta opetuksen ja oppimisen tutkimuksesta. Koulutusosaamistamme tuotiin esiin monin eri tavoin muun muassa tekemällä sekä konferenssin aikana että sen jälkeen useita vierailuja tiedekuntaan, normaalikoululle ja kaupungin eri oppilaitoksiin. Tapahtumassa oli myös pirkanmaalaisia digitaalisia opiskeluratkaisuja kehittäviä yrityksiä esittelemässä toimintaansa, professori Eero Ropo Tampereen yliopistolta summaa.

- Suomalaistutkijat saivat hyvin mielenkiintoisia vierailukutsuja maailmalle, ja uusia tarjouksia yhteistyöprojekteista. Konferenssi oli kaiken kaikkiaan merkittävä verkostoitumistilaisuus maamme koulutusalan tieteentekijöille ja jatko-opiskelijoille, Ropo jatkaa.

Muita suuria konferensseja Tampereella olivat EMBEC'17 & NBC'17 (Joint conference of the European Medical and Biological Engineering Conference and the Nordic-Baltic Conference on Biomedical Engineering), jossa oli noin 700 osallistujaa sekä joka toinen vuosi järjestettävä Glass Performance Days Conference, jossa oli 660 osallistujaa.

Visit Tampere Oy panostaa siihen, että kongressi- ja tapahtuma-alan palvelut pysyvät Tampereella monipuolisina. Yhtiön kongressipuoli sai helmikuussa vahvistusta, kun Laila Walldén aloitti kongressien Senior Specialistina. Walldénilla on pitkä kokemus kokous- ja kongressialasta.

Tampere on matkailijoiden suosiossa

Kotimaisten yöpymisten määrä kasvoi Tampereella viime vuonna 5 prosenttia ja ulkomaalaisten yöpymisten määrä 8 prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Eniten ulkomaalaisten yöpymisiä kirjattiin Tampereella ruotsalaisille, seuraavaksi eniten saksalaisille, kolmanneksi eniten venäläisille ja neljänneksi eniten yhdysvaltalaisille. Muutos edellisvuoteen verrattuna oli suurin yhdysvaltaisilla - jopa 26 prosenttia. Saksalaisten määrä lisääntyi 19 prosenttia, ruotsalaisten määrä 11 prosenttia ja venäläisten määrä 9 prosenttia. Tampereella yöpyvien matkailijoiden määrästä noin 35 prosenttia on liikematkailijoita.

– Maaginen miljoonan yöpymisen rajapyykki ylitettiin edellisvuonna ja on upeaa, että nyt olemme jo lähes 1,1 miljoonassa yöpymisessä. Tapahtuma- ja kongressitarjonta on matkailullisesti Tampereen ehdoton hyve, mutta meillä on myös muita mielettömiä matkailuvaltteja kuten Särkänniemen huvipuisto ja monipuolinen teatteri - ja museotarjonta, mukaan lukien maailman ainoa Muumimuseo ja Vuosisadan museoksikin valittu Museokeskus Vapriikki, Visit Tampere Oy:n markkinointi- ja viestintäjohtaja Karoliina Lehtonen iloitsee.

Majoitusmyynti kasvoi Tampereella 8,6 prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Yhteensä rekisteröityjen majoitusliikkeiden myynti oli viime vuonna 67,8 miljoonaa euroa, kun vuotta aiemmin myynti oli 62 miljoonaa euroa. Tampereen markkinaosuus koko maan yöpymisistä oli 5,1 prosenttia.

Visit Tampere Oy panostaa tänä vuonna matkailumarkkinoinnissa siihen, että Tampereen kulttuuri- ja tapahtumatarjonnan lisäksi matkailijat saavat entistä enemmän tietoa alueen luonto-, lapsiperhe- ja ravintolatarjonnasta.

– Olemme aloittaneet Tampereen ainutlaatuisten ravintoloiden kanssa yhteistyön Tampereen ravintolatarjonnan tunnetuksi tekemiseksi. Aitous ja Suomen puhtaasta luonnosta ammennetut raaka-aineet tekevät ruokakulttuuristamme kiinnostavan niin kansallisesti kuin kansainvälisestikin. Ylipäätään Suomen luonto on kansainvälisesti kiinnostava matkailuvaltti, ja Sanoman teettämän Suomitutka-paneelin mukaan myös kotimaan matkailijat ovat eniten kiinnostuneita luontokohteista. Tampere sijaitsee kahden järven välissä ja luontoon pääsee keskustasta kävellen. Meillä on myös maailman mittakaavassa eniten yleisiä saunoja, joista useimmat sijaitsevat järvien rannoilla. Haluamme tuoda näitä helmiämme kaikkien tietoisuuteen, Lehtonen kertoo.

Lisätietoja:
Pia Helminen
Senior Specialist, Congresses
Visit Tampere Oy
puh. 040 706 6448
[email protected]

Karoliina Lehtonen
Head of Marketing and Communications
Visit Tampere Oy
puh. 050 572 0606
[email protected]


Teksti Sari Mäkelä