Siirry sisältöön

Tampere palkittiin perheliikuntamyönteisyydestä

Julkaistu 20.2.2018 9.46

Kolme suomalaista kaupunkia palkittiin Helsingissä 16.2.2018 ansiokkaasta toiminnasta perheiden liikunnan edistämiseksi. Suomen perheliikuntamyönteisimmät kunnat ovat Nokia, Kouvola ja Tampere. Arviointiraatiin kuuluivat opetus- ja kulttuuriministeriön, sosiaali- ja terveysministeriön, Suomen Kuntaliiton ja Suomen Olympiakomitean edustajat.

Lapsia leikkipuistossa
 

Palkintoperusteluissa todetaan, että Tampereella lapsiperheillä on monipuoliset mahdollisuudet niin omaehtoiseen kuin järjestettyyn liikkumiseen ja kaupunki rakentaa kattavaa palveluverkkoa aktiivisesti. Omaehtoisen liikunnan mahdollisuuksia on parannettu ja parannetaan edelleen eri puolilla kaupunkia esimerkiksi ulkoliikuntasalien, leikkipaikkojen, erilaisten kenttien ja uimahallien kattavalla palveluverkolla. Myös hyvin hoidetut ja ylläpidetyt viheralueet ovat merkittävä kannustin perheille luonnossa liikkumiseen.

Tampereella kevyen liikenteen kehittäminen on yksi tärkeä keino edistää lapsiperheiden liikkumista ja liikunnallisen elämäntavan edistämistä. Koulujen pihoja suunnitellaan siten, että ne voivat toimia myös lapsiperheiden lähiliikuntapaikoina. Päiväkotien pihoissa on kokeiltu ohjattua Pihaliikkarit-toimintaa perheille.

Parkrun kannustaa perheitä maksuttomaan 5 kilometrin kävely- tai juoksulenkille joka lauantai. Omaehtoiseen perheiden liikuntaan kannustetaan myös esimerkiksi järjestämällä uimahalleissa teemaviikonloppuja, joissa kaikki uimataitoiset perheenjäsenet voivat osallistua Wibit-temppurataan. Liikunta- ja nuorisopalvelut järjestää ohjattuja perhe- ja vauvauinteja. Tänä vuonna valmistuva maauimala lisää merkittävästi uinnin harrastamismahdollisuuksia ja vapaa-ajan vieton mahdollisuuksia lapsille ja perheille.

Tampereen kirjastoista voi lainata myös liikuntavälineitä sekä lasten pihaliikuntavälineitä ja kirjastoissa toteutetaan myös liikkuvia satutunteja. Kulttuuripalvelut järjestää koko perheen sirkuskursseja sekä isä ja vauva -sirkuskursseja, joiden maksuttomuuteen on mahdollista saada neuvolasta kulttuurilähete. Neuvoloista jaetaan myös Koko perheen puuhakortteja, joista saa hyviä vinkkejä siitä, mitä kaikkea eri ikäisten lasten kanssa voi yhdessä leikkiä ja liikkua. Neuvolat ovat mukana Neuvokas perhe –toiminnassa, koulut Liikkuva koulu –ohjelmassa ja päiväkodit ja esikoulut Ilo kasvaa liikkuen -ohjelmassa.

Tampereella järjestettävissä tapahtumissa ja festivaaleilla huomioidaan hyvin lapsiperheet, joille järjestetään esityksiä ja tapahtumia ympäri vuoden. Eri puolilla kaupunkia lasten ja perheiden liikunnan harrastamismahdollisuuksia kehitetään vuorovaikutuksessa alueen asukkaiden kanssa. Joka vuosi järjestetään neljäsluokkalaisten vaikuttamispäivät, joissa tänä vuonna kysyttiin esimerkiksi heidän liikkumisunelmiaan.

Tampereella toimii lukuisia liikuntaseuroja- ja yhdistyksiä, jotka järjestävät monipuolista perheliikuntaa. Tampereen kaupunki tukee näitä kolmannen sektorin toimijoita esimerkiksi toiminta-avustuksilla. Tampereella on toteutettu Liikkuva Tampere -hanke sekä yhteistyöverkosto Perheverkko, joissa on edistetty lapsiperheiden liikuntaa. Myös liikuntaseurojen Seuraparlamentissa on mahdollista käsitellä perheliikunnan teemaa. Tampereen Pormestariohjelmaan on kirjattu tavoitteeksi taata jokaiselle lapselle harrastus.

Perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula ja eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho haastoivat yhdessä Suomen Kuntaliiton ja Suomen Olympiakomitean kanssa kunnat Suomen perheliikuntamyönteisin kunta -kilpailuun kesällä 2017. Kilpailun avulla haluttiin tuoda nykyistä vahvemmin esiin hyviä esimerkkejä toimivista ja edullisista lapsiperheiden liikuntamahdollisuuksista sekä nostaa esiin ansiokkaita toimia lapsiperheiden liikkumisen edistämiseksi. Kilpailun taustalla on Liikkuva lapsuus -yhteistyölupaus, joka kuuluu osaksi Suomi 100 -tekoja.

Haasteisiin vastanneista palkittiin 12 kuntaa viime syksynä alueellisesti kunniamaininnoin perheliikuntamyönteisyydestä. Tampere oli tuolloin yksi palkituista. Nyt palkitut kolme parasta kaupunkia valittiin näiden joukosta. Nokian kaupunki saa kilpailun voittajana 4 000 euroa, toisena Kouvolan kaupunki 2000 euroa ja kolmantena Tampereen kaupunki 2000 euroa. Valtakunnallisten palkinnot rahoittaa Suomen kuntasäätiö.


Lisätietoja

Projektipäällikkö
Johanna Riippi
puhelin 040 806 2736
sähköposti [email protected]


Teksti Aila Rajamäki

Kuvat Susanna Lyly