Siirry sisältöön

Vapriikissa luennoidaan muinaisuskosta

Julkaistu 16.10.2017 13.21

Keskiviikkona 18.10. kello 18 Vapriikin luentosarjassa kuullaan suomalaisten muinaisuskosta. Luennon pitää teologian tohtori Risto Pulkkinen. Luennolle on vapaa pääsy. Ennen luentoa kello 17 pääsylipun lunastaneilla mahdollisuus tutustua Birckala 1017 -näyttelyyn opastetulla kierroksella.

 

-Suomalaisten "muinaisuskonto" oli pikemminkin yhteinen esikristillinen maailmankuva, jonka varassa elettiin tämänpuoleista elämää, sanoo Risto Pulkkinen.

-Aika määrittyi vuodenkierron mukaan, ja tavoitteena oli selviytyminen elossa ja suvun jatkuminen. Kuolemanjälkeisyydeltä odotettiin olemassaolon jatkumista kutakuinkin samankaltaisena ja jälleensyntymistä suvun piiriin.

Pulkkinen kertoo luennolla, kuinka usko muuttui siirryttäessä pyyntikulttuurista maanviljelyskulttuuriin. Kristinuskon tulo alueellemme muutti uskomuksia edelleen.

-Suomalaisen muinais- ja kansanuskon ainekset ovat peräisin sekä idästä että lännestä. Maailmankuvan muinainen perusta, sielu-usko ja samanismi ovat itäistä uralilaista perua samoin kuin maailman rakennetta koskevat perusideat.

-Myöhemmin Suomen tultua liitetyksi pääosin lännen valtapiiriin, kansanuskoomme tihkuu paljon läntisiä vaikutteita, kertoo Pulkkinen.

Luennon pitäjä Risto Pulkkinen (s. 1955) on teologian tohtori ja sekä Helsingin yliopiston uskontotieteen dosentti että Lapin yliopiston pohjoisen etnografian dosentti. Hän on myös saanut Suomen ev.-lut. kirkon pappisvihkimyksen. Kansanuskon alalta hän on julkaissut kaksi kirjaa, Suomalainen kansansusko samaaneista saunatonttuihin (2014) ja Suomalaisen kansanuskon sanakirja (2016). Parhaillaan hänellä on työn alla teos saamelaisesta mytologiasta

Birckala-luennot keskiviikkoisin Vapriikissa

18.10. klo 18 TT Risto Pulkkinen: Suomalainen kansanusko – Idän ja Lännen välissä


Teksti Suvi Syynimaa