Siirry sisältöön

Puutarhajätteet kompostiin tai jätteenkäsittelykeskukseen

Julkaistu 3.10.2017 11.26

Pihojen ja puutarhojen syyspuhdistusinnossa on hyvä miettiä kunnolla myös puutarhajätteiden sijoituspaikkaa, joka ei missään nimessä saisi olla puisto, viheralue tai muu yleinen alue eikä toisen tontti. Lehdet, risut ja muut puutarhajätteet ovat kompostoituvaa jätettä. Jos mahdollista, se kannattaakin kompostoida omalla pihalla esimerkiksi lautakehikossa ja aumassa. Jätteen voi aikanaan hyödyntää multana, ja lisäksi säästyy kuljetuksen vaivalta ja kustannuksilta.

Kuva: syksyn lehtiä maassa
 

Omenajätteet ja muut puutarhajätteiden syötäväksi kelpaavat osat suositellaan laitettavaksi rotta- ja hajuhaittojen välttämiseksi biojätekompostoriin, biojäteastiaan tai sekajäteastiaan, jos biojäteastiaa ei ole. Jäteastian painorajaa 60 kg ei saa ylittää. Oksat ja risut voi hakettaa muun puutarhajätteen sekaan tai pensaiden juurille katteeksi. Hakettimia voi tiedustella konevuokraamoilta ja omakotiyhdistyksiltä.

Isommat määrät puutarhajätettä voi viedä jätteenkäsittelykeskuksiin, Tampereen Tarastenjärvelle tai Nokian Koukkujärvelle. Henkilöauton peräkärrykuorma otetaan vastaan maksutta. Risut ja puutarhajätteet tulee pitää kuormassa erillään, sillä ne puretaan pientuojapaikalla eri kasoihin.

Älä päästä vieraslajikarkulaista luontoon

Yleisille alueille kipatut puutarhajätekasat rumentavat yhteistä ympäristöä, ja niistä pääsee helposti leviämään vieraslajeja luontoon. Esimerkiksi jättipalsami leviää nopeasti ja valtaa alaa alkuperäisiltä luonnonkasveilta. Jättiputki on harmillinen ja vaikeasti kitkettävä vieraslaji, josta voi saada polttavia ihovaurioita. Jättiputkijäte on pakattava jätesäkkiin ja vietävä jätteenkäsittelykeskukseen. Sitä voi viedä maksutta kahden kuution erän. Jättiputken voi laittaa huolellisesti pakattuna myös sekajäteastiaan.

Yleisten alueiden roskaaminen on jätelain mukaan kielletty. Jos yleisten alueiden roskaaja saadaan selville, kaupunki määrää roskaajan siivoamaan alueen tai maksamaan siivouskulut.

Ulkona avotulella saa polttaa vain vähäisiä määriä kuivia risuja ja oksia. Polttamisessa on pidettävä huolta, etteivät savukaasut aiheuta haittaa naapureille ja ympäristölle.

Kuva: jättipalsami
Jättipalsami leviää tehokkaasti luontoon sinkoamalla siemeniään ja syrjäyttää alkuperäislajeja. Kasvit olisi kitkettävä mahdollisimman varhain ennen siementen kypsymistä.

Katualueen roskat siivottava ympäri vuoden

Kiinteistönhaltijan puhdistustyö ei pääty omalle pihalle. Kadulle pudonneidenkin lehtien ja roskien puhdistaminenkin kuuluu kiinteistönomistajan tai -haltijan tehtäviin, sillä kunnossapitolain mukaan kiinteistönhaltijalle kuuluu tontin kohdalla olevan katualueen puhtaanapito kadun keskilinjaan saakka. Roskat olisi muistettava puhdistaa myös reunakivien reunustoilta ja hulevesikaivojen päältä.

Myöskään tontin puolella kasvavat puiden ja pensaiden oksat ja versot eivät saa haitata liikennettä tai aiheuttaa vaaraa. Lisäksi on siistittävä tonttiin rajoittuvan ojan ja viheraluekaistaleen kasvillisuus (enintään 3 m leveydeltä tontin rajasta).


Lisätietoja

Viheralueet ja kadut:
Työpäällikkö
Teemu Kylmäkoski
puhelin 040 8016376

Roskaantuminen:
Ympäristötarkastaja
Petri Jokinen
puhelin 040 801 6004