Siirry sisältöön

Hervannan valtaväylän ympäristössä raitiotiehankkeeseen liittyviä suojelutoimia

Julkaistu 21.3.2017 14.59

Hervannan valtaväylän ympäristössä tehdään erilaisia raitiotiehankkeeseen liittyviä suojelutoimia muun muassa liito-oravan elinympäristöjen turvaamiseksi. Loppuviikosta, torstaista alkaen 23.3.2017 asennetaan liito-oravalle pesäpönttöjä Hervannan valtaväylän varressa oleville puistoalueille Valtatie 9:n ja Hervannan kanjonin välille.

Sijoituspaikkoja on sekä Hallilan että Lukonmäen puolella ja lisäksi Korkinmäessä Kyläkeinunpuiston ja Loukkaanpuiston alueilla. Pöntötystyöt tekee Villi vyöhyke ry.

Liito-oravalle puustoisia kulkureittejä Lukonmäkeen

Lukonmäessä Siikinkadun kohdalle on istutettu puita ja pystytetty hyppytolppia liito-oravalle, jotta uusi kevyenliikenteen alikulku voidaan toteuttaa katkaisematta liito-oravan nykyisiä puustoisia kulkuyhteyksiä Tuomaanlähteenpuiston ja Kanjonin välillä. Istutukset ja tolpat valmistuivat helmikuussa.

Ensi syksyyn mennessä rakennetaan vielä Hervannan kanjonin alueelle kanjonin suuntainen puustoinen kulkureitti liito-oravalle, ja se toteutetaan myös puuistutuksin ja hyppytolppia asentamalla. Reitillä turvataan liito-oravan kulkuyhteys kanjonin ylittävän raitiotiesillan rakentamisen aikana sekä parannetaan liito-oravan kulkumahdollisuuksia Hervannan valtaväylän tiesillan alitse.

Lehtoneidonvaipat istutetaan uuteen kasvupaikkaan Multisiltaan

Hervannan valtaväylän pohjoispäästä Teiskontien liittymän kohdalta siirrettiin maaliskuun alkupuolella siltatyömaan tieltä turvaan parisen kymmentä kämmekkäkasveihin (orkideoihin) kuuluvaa lehtoneidonvaippaa. Lehtoneidonvaippa on luonnonsuojelulailla rauhoitettu kasvi, jonka siirtämiseen haettiin poikkeuslupa ELY-keskukselta. Villi vyöhyke ry ja Tampereen Sarka siirsivät kasvit yhteistyössä. Kasvit odottavat nyt kaupunginpuutarhalla uudelleenistutusta. Uusi sijoituspaikka kämmeköille löytyi Multisillan Rajamäestä, jonne ne istutetaan kun routa on sulanut. Uusi lehtoneidonvaippojen kasvupaikka on Tampereen kaupungin luonnonsuojeluohjelman kohde, joka on tarkoitus suojella asemakaavalla.

Raitiotiehankkeen ympäristövaikutuksiin ja kaavoitusmenettelyyn liittyvät sekä luonnonsuojelulain alaisten toimenpiteiden toteutustavat ja lainmukaisuus varmistetaan jatkuvalla tiiviillä yhteistyöllä Pirkanmaan ELY-keskuksen sekä kaupungin rakennusvalvonnan ja ympäristönsuojeluyksikön kanssa.


Lisätietoja

Tampereen kaupunki:
Ympäristösuunnittelija
Juha-Pekka Reilin
puhelin 040 672 7342

Pirkanmaan ELY-keskus
Ylitarkastaja
Marja-Liisa Pitkänen
puhelin 02 9503 6162