Hae
Valikko
a a

Suomen pelimuseo avautuu Vapriikissa

Julkaistu 3.1.2017 14.47

Suomalainen pelikulttuuri saa vihdoin oman museonsa. Museokeskus Vapriikkiin Tampereelle avataan 5.1.2017 Suomen pelimuseo, joka kertoo suomalaisen pelaamisen monikymmenvuotisen historian. Museo on Suomen ensimmäinen pelaamiseen keskittyvä museo ja yksi harvoista koko maailmassa.

Valokuva: Suomen pelimuseo.
 

- Suomen pelimuseo kertoo, mistä digitaalinen pelaaminen Suomessa alkoi, miten se kehittyi vuosien saatossa ja miten se päätyi nykyiseen asemaansa, kertoo tutkija Outi Penninkangas Vapriikista.

- Vaikka museon pääpaino on digitaalisissa peleissä, emme ole unohtaneet muita pelejä, kuten lauta- ja roolipelejä.

Suomen pelimuseon tärkeä osa on elämyksellisyys: museon kävijät saavat kokeilla esillä olevia pelejä niiden oikeissa ympäristöissä. Esillä on sata peliä, joista pelattavia on noin 60.

Museossa voi muun muassa pelata pelihallissa klassisia kolikkopelejä, vierailla Commodore 64 -harrastajan huoneessa ja pelailla 1990-luvun vaihteen NES-pelejä harrastajan kotona.

- Pelattavissa on myös maailmanluokan harvinaisuuksia, joita monissa museoissa voi katsella vain lippusiiman takaa, kertoo Mikko Heinonen Pelikonepeijooneista.

- Kaikki automaatit ovat esillä alkuperäisessä asussaan, huolellisesti entisöityinä. Kunnostustyötä teimme joukkorahoitusvaroilla.

Osa museon kustannuksista katettiin joukkorahoituksella. Kampanjassa etukäteen lipun museoon lunastaneet mesenaatit tutustuivat Pelimuseoon jo joulukuussa. Kaikille ovet avautuvat torstaina 5.1.2017.

Suomen pelimuseo on syntynyt Vapriikissa sijaitsevan Mediamuseo Rupriikin, Pelikonepeijoonien ja Tampereen yliopiston yhteistyöprojektina. Kolmen harrastajan yhteenliittymä, Pelikonepeijoonit, on taltioinut suomalaista pelihistoriaa jo vuodesta 1999 alkaen. Pelikonepeijoonit luovuttivat satoja laitteita ja tuhansia pelejä sisältävän kokoelmansa Suomen pelimuseon näyttelyiden käyttöön.


Teksti Tähtitalvikki Poikajärvi


Jaa: