Siirry sisältöön

Suomalais-venäläinen kulttuuridialogi täyttää Tampere-talon 30.9.-1.10.

Julkaistu 28.9.2016 9.31

Suomalais-venäläinen kulttuurifoorumi järjestetään 30.9.-1.10. Tampereella Tampere-talossa. Tapahtumaan kokoontuu yhteensä noin 360 kulttuuri- ja taidekentän toimijaa Suomesta ja Venäjältä, ja he käyvät lähes 160 neuvottelua yhteensä 94 hankeideasta tai jatkohankkeesta. Tapahtuma järjestetään 17. kerran.

Kulttuurifoorumin yhteistyön tuloksena syntyy muun muassa teatterivierailuja, lastenleirejä, yhteisiä opetusohjelmia, matkailureittejä ja näyttelyitä sekä viriää myös aivan uusia ideoita. Yhteistyökumppanit neuvotteluihin ovat löytyneet yhteistyökumppanihaun kautta.

Foorumin tämänvuotinen teema Lapset ja nuoret kulttuurin voimavarana sopii erinomaisesti vahvasta lastenkulttuuriosaamisesta tunnetulle Tampereelle. Avajaisistunnossa kirjailija Hannu Mäkelä keskustelee Venäläisen museon museopedagogiikan ja lasten luovan toiminnan keskuksen johtajan Boris Stoljarovin kanssa aiheesta Luovat lapset ja visio huomisesta.

Foorumi avautuu lauantaina 1.10. myös suurelle yleisölle. Kiinnostuneet voivat osallistua lasten- ja nuortenkulttuuria ja suomalais-venäläistä kulttuuriyhteistyötä luotaavaan seminaariin kello 9-12 Tampere-talon pienessä salissa ja kello 14-16 Monitoimitalo 13:ssa Wivi Lönn -salissa. Seminaari tarjoaa mahdollisuuden tutustua molempien maiden lasten- ja nuortenkulttuurikentän kuulumisiin ja kehityssuuntiin.

Lapsiperheet ovat tervetulleita Tampere-talolle katsomaan Nukketeatteri Taiga-Maton maksuttomia esityksiä 1.10. kello 13 ja kello 15. Esitykset on tuotettu yhteistyössä Tampere-talon ja Cultura-säätiön kanssa. Tampere-talon aulassa on myös esillä foorumihankkeista muotoutuneet komilaislasten piirustusnäyttely Minulla on onnea sekä valokuvanäyttely Suomalaiset Siperiassa.

Katutaiteella on vahva rooli myös nyky-Venäjällä. Kulttuurifoorumin visuaalisten alojen seminaarissa keskitytään katutaiteeseen ja vieraaksi on saatu Albina Motor, joka luotsasi Pietarin katutaidemuseota vuosina 2013-2016. Läänintaiteilija Vesa Varrelan luotsaamana taiteilijat VilleFärsaaret Suomesta ja Pepe Venäjältä Jekaterinburgista maalaavat Tampere-talon parkkitaloon eli P-Tampere-taloon muraalin. Teokseen voi tutustua taiteilijoiden johdolla 1.10. kello 12 alkaen.

Suomalais-venäläistä kulttuurifoorumia rahoittavat Suomen opetus- ja kulttuuriministeriö sekä Venäjän kulttuuriministeriö. Käytännön järjestäjänä ja yhteistyökumppanihaun organisoijana toimii Suomessa Suomi-Venäjä-Seura. Tampereen kaupunki toimii tänä vuonna foorumin isäntänä.


Lisätietoja

Kulttuuri- ja vapaa-aikajohtaja
Lauri Savisaari
puhelin 040 801 6081
sähköposti [email protected]


Teksti Aila Rajamäki