Siirry sisältöön Siirry suoraan hakuun

Maisemataidetta Tampereen taidemuseossa: uudet näyttelyt avautuvat lauantaina 25. elokuuta

Julkaistu 24.8.2012 13.49

Tampereen taidemuseossa avautuu lauantaina 25. elokuuta kaksi maisema-aiheista näyttelyä. Niistä toinen, Matkalla, on romantiikan ajan tunnetuimman englantilaisen taiteilijan, Joseph Mallord William Turnerin (1775–1851) ensimmäinen yksityisnäyttely Suomessa. Pekka Luukkolan näyttelyssä maisemaa tutkitaan valokuvan keinoin.

Matkalla-näyttely on romantiikan ajan tunnetuimman englantilaisen taiteilijan, Joseph Mallord William Turnerin (1775–1851) ensimmäinen yksityisnäyttely Suomessa. Se käsittää taiteilijan grafiikkaa ja akvarelleja vuosilta 1807–1832. Mukana on Turnerin tunnetuin, 71 vedosta kattava grafiikan vedoskokoelma Liber Studiorum eli Tutkielmien kirja (1806–1819) sekä historia- ja maisema-aiheisia akvarelleja.

Näyttelyn nimi Matkalla viittaa William Turnerin lukuisiin kotimaan- ja ulkomaanmatkoihin, joilta hän ammensi loputtomasti vaikutteita taiteeseensa. Turneria kiinnostivat paitsi erilaisten seutujen vaikuttavat maisemat, myös niiden historia ja kulttuuri.

Turner oli länsimaisen akvarellitaiteen uranuurtajia. Hän maalasi maisemissaan valoa, merta ja taivasta kuulain värein laveeraten. Vesivärimaalauksen avulla hän saavutti mainetta yleisön ja arvostelijoiden keskuudessa, ja akvarellimaalaus säilyi tärkeällä sijalla läpi hänen tuotantonsa, vaikka hänet nykyään paremmin tunnetaankin suurista öljyvärimaalauksistaan. Matkalla-näyttely on toteutettu yhteistyössä manchesterilaisen Bury Art Museumin kanssa, jonka kokoelmista lähes kaikki näyttelyn teokset on lainattu.

Pekka Luukkola tuo Maiseman aika -näyttelyssään esiin uusia tapoja kuvata suomalaista maisemaa. Hänen teoksensa kertovat usein tarinan siitä, mitä kameran edessä on tapahtunut pitkän ajan kuluessa. Luukkola on vuoden 2011 Ars Fennica -ehdokas ja hänet on palkittu myös Fotofinlandia-kilpailussa. Taidemuseon kahteen ylimpään kerrokseen ripustettu näyttely käsittää noin 60 teosta. Se on tähän asti laajin Luukkolan tuotantoa esittelevä näyttely Suomessa. Maiseman aika -näyttely koostuu teemallisista teossarjoista. Sarjat ovat Maiseman aika, Maan varjossa, Tumma avaruus, Metsä, Maisema ja Solar Intensity.

Näyttelyn yhteydessä julkaistaan myös kirja, joka esittelee laajasti Luukkolan keskeisiä teoksia vuosilta 2006–2012. Kirja ilmestyy syyskuussa.

J.M.W. Turnerin Matkalla -näyttely on avoinna yleisölle 25.8.–4.11.2012 ja Pekka Luukkolan Maiseman aika näyttely 25.8.–6.1.2013.

Näyttelyihin liittyvät ajankohtaiset tapahtumat:
Yleisöopastus sunnuntaisin kello 15.
Syksyn ensimmäinen senioritiistai 28.8. Seniorit sisään 1€.lla. Opastus näyttelyihin klo 14.
Lauantaina 1.9. näyttelyopastus klo 14, johon viittomakielinen tulkkaus. Opastus kuuluu pääsylipun hintaan.

Tampereen taidemuseo
Puutarhakatu 34, 33210 Tampere
www.tampere.fi/taidemuseo

Avoinna ti-su 10-18
Liput: 7/4/2 €


Teksti Johanna Kangas