Siirry sisältöön

Jukka Silokunnaksen näyttely Haiharan taidekeskuksen Tallissa

Julkaistu 29.7.2020 13.31

Aika: 8.8.2020 12.00 – 30.8.2020 18.00
Paikka: Haiharan taidekeskus

Tapahtumalaji: Kuvataide, Näyttelyt
Järjestäjä: Tampereen kaupungin kulttuuripalvelut

Haiharan taidekeskuksen Tallissa avautuu elokuussa Jukka Silokunnaksen näyttely Entropy I. Taiteilija käsittelee teoksissaan aikaa ja liikettä. Silokunnaksen teoksissa hajotetaan ja hävitetään objekteja kuten asuntovaunu ja kokonainen talo. Teokset tutkivat ihmisen henkilökohtaista vaikutusta omaan ympäristöönsä. Teokset pyrkivät tallentamaan ja tuomaan esiin ajan todellista luonnetta. Näyttelyyn on vapaa pääsy.

Jukka Silokunnaksen teoskuva Entropia 1 -näyttelystä, jossa on hajoitettu vasara.
 

Kelloa katsoessamme, emme oikeastaan katso aikaa. Katsomme ihmismielelle optimoitua, järjestystä tuovaa rakennetta, joka kertoo missä kohdassa aurinko on suhteessa sinuun.

Termodynamiikan toisen pääsäännön mukaan entropian käyttäytyminen ilmoittaa ajan kulkusuunnan. Entropian, eli epäjärjestyksen kasvu on muodostunut itselleni tärkeimmäksi ajan mittariksi.

Aika tarkoittaa siis liikettä. Liikettä, joka menee aina eteenpäin. Ajan ollessa asia, joka ei pysähdy koskaan, eikä siihen voi koskea, mitä siitä jää jäljelle?

Työskentelyni on henkilökohtainen matka tähän näkymättömään liikkeeseen. Teokseni pyrkivät tallentamaan ja tuomaan esiin ajan todellista luonnetta. Leikkiä kaiken katoavaisuudella ja loputtomalla tyhjyydellä. Tyhjyys ei kuitenkaan ole sama asia kuin merkityksettömyys. Jokainen tekomme liikkuu vääjäämättä eteenpäin. Ne aiheuttavat uusia reaktiota, tapahtumia ja ihmeellisiä sattumia.

Vaikka fysiikan lait kuvaavatkin melko tarkasti todellisuuttamme, ihmismielen monimutkaisuus kuitenkin ylittää ajan fyysiset rajoitukset. Me voimme liikkua taaksepäin, tarttua johonkin hetkeen ja tuoda sen mukanamme tulevaisuuteen.

Näitä ajassa tapahtuvia liikkeitä muistelemme, kun katsomme valokuvaa eilisestä.

Teokseni ovat fyysisesti kiinni kellon osoittamassa ajassa, sillä niiden tekemiseen käytetty aika vaihtelee 15 vuodesta yhteen sekuntiin. Vuodet sitovat korkealentoiset ajatukseni yhteen, jättäen jäljelle sen mitä minä olen. Entropian rytmittävä energiasidos.

Kello ei liiku, sinä liikut.

Jukka Silokunnaksen näyttely Kartano on avoinna 8.8.–30.8.2020 Haiharan taidekeskuksen Tallissa.

Taiteilija on tavattavissa Haiharan taidekeskuksen Tallissa Tapaa taiteilija! -tapaamisessa 29.8 klo 11–13. Tilaisuus on maksuton ja kaikille avoin.

Lisätietoja:
Kulttuurituottaja
Karoliina Paappa
puhelin 044 481 1775
sähköposti [email protected]

Haiharan taidekeskus