Siirry sisältöön

Kansallinen veteraanipäivä

Lue Kansallista veteraanipäivää koskeva verkkoartikkeli:
Kansallisen veteraanipäivän pääjuhla lähetettiin tänä vuonna Tampereelta
(Julkaistu 29.4.2021)

Tampereen Kansallisen veteraanipäivän 27.4.2021 pääjuhla korvataan juhlalähetyksellä

Vuonna 2021 Kansallisen veteraanipäivän valtakunnallista pääjuhlaa ei pystytä koronaepidemian vuoksi toteuttamaan perinteisenä yleisötapahtumana.

Tämän sijasta Tampereen kaupunki toteuttaa yhteistyössä Yleisradion kanssa Tampere-talolla taltioitavan veteraanipäivän 27.4.2021 juhlalähetyksen, jonka Yle TV1 lähettää klo 15 - 16. Lähetys on katsottavissa jälkikäteen myös Yle Areenasta.

Vuoden 2020 kansallisen veteraanipäivän pääjuhlaa ei kyetty toteuttamaan Tampereella suunnitellusti koronaepidemian vuoksi. Tampereen järjestämisvastuu siirtyi tästä syystä seuraavaan vuoteen. Tänä vuonna Tampereen kaupunki haluaa vallitsevista oloista huolimatta tarjota arvokkaan ohjelmakokonaisuuden, jolla voidaan osoittaa kunnioitusta viime sotiemme veteraaneille, sotien sukupolvelle ja heidän läheisilleen.

Kansallinen veteraanipäivän teemajuliste.

Veteraanipäivän teemana on "Ihmisten välillä hyvä tahto – Välvilja mellan människor". Teema kunnioittaa veteraanipäivän rauhanomaista luonnetta ja nostaa esiin veteraaneilta perintönä saatua puolustettua itsenäisyyttä. Tälle perustalle sukupolvet ovat voineet yhteistyössä rakentaa vapaata ja yhdenvertaista yhteiskuntaa, joka mahdollistaa moniarvoisen vuoropuhelun ja toistemme kunnioittamisen yksilöllisistä eroistamme huolimatta.

Ohjelmassa esiintyvät tunnetut esiintyjät: Maria Ylipää, Esko Roine, Lari Halme ja Anja Pohjola. Kuoroesityksistä vastaa Poikakuoro Pirkanpojat ja säestyksestä Kaartin seitsikko. Ohjelmassa kuullaan perinteisempien musiikkiesitysten lisäksi myös tilaisuutta varten luotu Marzi Nymanin sävellys Edith Södergranin runoon "Landet som ikke är". Veteraanipäivän juhlaperinteitä jatkavat seppelten lasku Kalevankankaan hautausmaalla ja juhlassa kuultavat tervehdykset. Valtiovallan tervehdyksen esittää tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

Ohjelmakokonaisuus on valmisteltu kansallisen päätoimikunnan linjausten mukaisesti paikallisten yhteistyötahojen ja Yleisradion kanssa. Järjestelytoimikunnan puheenjohtajana toimii kenraalimajuri evp. Kalervo Sipi ja ohjelman taiteellisesta ohjauksesta vastaa Marika Vapaavuori.

Kansallista veteraanipäivää on juhlittu vuodesta 1987 lähtien Suomen sotaveteraanien kunniaksi vuosittain huhtikuun 27. päivänä. Historiallisesti tämä ajoittuu Lapin sodan päättymisen päivään 27.4.1945. Tämä päivä on myös Suomen puolustusvoimien toistaiseksi viimeinen sotapäivä.

Sotiemme veteraaneja on keskuudessamme vielä noin 5 900. Heistä 800 on sodassa pysyvän vamman saaneita sotainvalideja. Naiset palvelivat sodan aikaan lottina mutta myös monissa muissa tehtävissä. Veteraanitunnuksen omaavista henkilöistä yli puolet on tällä hetkellä naisia. Sodat koskettivat ja koettelivat rintamalla olleiden henkilöiden lisäksi koko sukupolvea. Veteraanien puolisoita ja leskiä on keskuudessamme noin 15 000. Sotaorpoja arvellaan olevan elossa noin 20 000. Aikanaan sotalapsiksi muihin maihin vietiin Suomesta noin 80 000 sotalasta.

Tampereen kaupunki toimi juhlan järjestäjänä edellisen kerran vuonna 2010. Kaupunki huomioi veteraanipäivän myös kouluissa toteutettavan koulukampanjan kautta.

Lisätietoja:
Suunnittelija
Minna Merikoski
puhelin 040 841 6917
sähköposti [email protected]


Tämän sivun lyhytosoite on www.tampere.fi/kansallinenveteraanipaiva