Hae
Valikko
a a

Birckala 1017 -näyttely Vapriikissa

Julkaistu 9.6.2017 9.18

Aika: 9.6.2017 – 19.8.2018
Paikka: Museokeskus Vapriikki

Tapahtumalaji: Näyttelyt
Pääsymaksu: 12/10/6/0
Järjestäjä: Museokeskus Vapriikki

Birckala 1017 -näyttely on avattu Vapriikissa. Pirkkalankylässä sijaitsee hyvin säilynyt myöhäisrautakauden asuinpaikka, joka ajoittuu noin vuosiin 800–1200. Vapriikin elämyksellisen näyttelyn esineistö ja tarinat perustuvat Pirkanmaan maakuntamuseon ja Helsingin yliopiston Pirkkalan Tursiannotkossa 2012–2017 tekemiin arkeologisiin tutkimuksiin.

 

Yhteistyössä Pirkanmaan maakuntamuseon kanssa tuotettu Vapriikin näyttely esittelee kattavasti Tursiannotkon harvinaislaatuista esineistöä. Esillä on sarja Tursiannotkon tutkimuksellisia aarteita eli luisia ja sarvisia nuolenkärkiä, taidokkaasti koristeltuja lusikoita sekä käsityövälineitä. Perinteisempiä aarteita edustavat muinaisen emännän talon kulmalle hukkaamat helmet ja vilkkaasta kaupankäynnistä kertovat muut idäntien tuliaiset. Näyttelyä täydentävät löydöt lähiympäristön kylistä, kuten Nokian Varassaaren kätkölöytö ja Janakkalan kuuluisan miekkamiehen hautakokonaisuus. Molemmat ovat ensimmäistä kertaa esillä yleisölle Vapriikissa.

Birckala 1017 -näyttelyn visuaalista ilmettä hallitsee viikinkiaikainen kylämiljöö. Tärkein elementti on Tursiannotkossa kaivetun talonpohjan perusteella rekonstruoitu viikinkiajan savupirtti sisä- ja ulkotiloineen. Talon pihapiirissä pääsee kokeilemaan muun muassa kyläsepän taitoja, ulkokeittiössä kokkaamista, miekkamiehen varustusta ja viikinkiajan koruja. Karjapihalla voi rapsutella rautakauden lampaita tai ihmetellä kotieläinten muinaista ulkonäköä.

Näyttelyssä riittää näkemistä, tekemistä, kokeiltavaa ja opittavaa koko perheelle. Tursiannotkon tunnelmaan johdattelee myös ääniopastus, jossa näyttelyn teemaperhe ja heidän aikalaisensa kertovat kylän elämästä. Kylän kulisseissa voi rakentaa viikinkiaikaista Tursiannotkoa Minecraftissa.

Avoinna ti - su 10 - 18

9.6.2017 — 19.8.2018

suljettu 23-26.6.2017

Museokeskus Vapriikin kotisivut


Jaa: