Siirry sisältöön

Merja Haapalan näyttely Äitienpäivä käsittelee perheväkivaltaa

Julkaistu 3.5.2022 14.46

Aika: 7.5.2022 – 29.5.2022 0.00
Paikka: Kulttuuritalo Laikku

Tapahtumalaji: Kuvataide, Näyttelyt
Järjestäjä: Tampereen kaupunkikulttuuriyksikkö

Merja Haapalan Keraamisten veistosten teemana on perheväkivallan rikkoma naisen itseys ja ihmisyys sekä sen seuraukset. Kulttuuritalo Laikun Studiossa esillä oleva näyttely tuo esiin nuoren naisen muodonmuutoksen rakastumisesta avioeroon. Näyttelyyn on vapaa pääsy.

Pienoisveistos naisesta, jolla on vihreät helmet kaulallaan.
 

Näyttelyni on kunnianosoitus muutama vuosi sitten menehtyneelle vahvalle äidilleni.

Keraamisten veistosten teemana on perheväkivallan rikkoma naisen itseys ja ihmisyys sekä sen seuraukset. Näyttelyni tuo esiin nuoren naisen muodonmuutoksen rakastumisesta avioeroon.

Veistokseni tarkastelevat myös perheen lapsia ja heidän nuorta elämäänsä lapsuuden ajoilta vanhempien avioeron jälkeen.

Perheväkivalta aiheuttaa sen kokeneissa uhreissa voimakasta ahdistusta, pelkoa ja masennusta, jopa syyllisyyttä. Lapset kärsivät suunnattomasti siitä huolimatta, että väkivalta ei kohdistukaan suoraan heihin.

Lapset kantavat osaltaan traumaattista taakkaansa, josta yli pääseminen ei ole helppoa. Perheenjäsenten keskinäinen rakkaus ja tuki toisiaan kohtaan on iso apu traumasta selviytymisessä. Syvälliset keskustelut perheenjäsenten kesken ja terapialla tukeminen voivat estää väkivaltaisen roolimallin jatkumisen sukupolvien yli.

Näistä lähtökohdista voi kuitenkin selviytyä itselliseen ja turvalliseen elämään. Se vaatii tahtoa, uskallusta ja tulevaisuudentoivoa. Äidin vastuu ja huoli lastensa hyvinvoinnista voi olla raastavaa. Äidin suojelunhalu lapsiaan ja itseään kohtaan antaa myös rohkeutta voittaa tulevaisuuden pelon.

Teokset on valmistuneet pääasiassa vuosina 2021–2022. Materiaalina on lasitettu kivitavara ja posliini, nyansseja antaa kulta- ja platinalysterit sekä posliinivärit.

Amnesty International: "Naisiin kohdistuva väkivalta on mittava ongelma Suomessa. Euroopan perusoikeusviraston tutkimuksen mukaan Suomi on yksi Euroopan unionin vaarallisimmista maista naisille. Joka kolmas nainen Suomessa on kokenut väkivaltaa nykyisen tai entisen kumppaninsa taholta. Vuosittain ainakin 50 000 naista kokee seksuaalista väkivaltaa.

Naisiin kohdistuva väkivalta on syrjintää sukupuolen perusteella. Väkivallan pelko kaventaa naisten elämää, loukkaa itsemääräämisoikeutta ja heikentää osallistumisen mahdollisuuksia yhteiskunnassa."

Kiitos Taiteen edistämiskeskukselle työskentelyni tukemisesta.

Kuva: Jouko Järvinenlaikku.fi