Siirry sisältöön

Robotti vanhustenhoidossa mietityttää ja miellyttää

Julkaistu 30.11.2018 8.22
Maanantai-aamuna 26.11.2018 Koukkuniemen Iltalassa osastolla 12 on odottava tunnelma. Päiväsalissa istuu hoitajia ja asukkaita vieri vieressä uteliaina kurkistamaan tulevaisuuteen.

Iltalan osasto 12 on loppusyksystä päässyt Tampereen ammattikorkeakoulun ja Koukkuniemen vanhainkodin moniammatillisessa opiskelijavetoisessa projektissa pohtimaan sosiaalisen robotin herättämää kiinnostusta ja asenteita sekä asukkaiden että hoitajien kohdalla. Projektissa on tarkoitus on tutkia, miten asenteet muuttuvat, kun pääsee vuorovaikutukseen robotin kanssa.

Robotti Iltalassa
Pepper-robotti vieraili Koukkuniemen Iltalassa marraskuussa.

Iltalan osasto ja osastonhoitaja Raili-Anneli Antila ovat olleet avoimia uusille innovatiivisille ajatuksille ja toimintatavoille. Osasto lähtikin mukaan projektiin heti, kun pyysin. Tänään pääsemme tapaamaan itse robottia, Pepperiä.

Pakkasaamuna Pepper on hieman hitaalla tai ei niinkään Pepper vaan sitä ohjaava tietokone. Päiväsalissa katseet kiinnittyvät Pepperin isoihin lempeisiin silmiin, nyökyttelevään päähän ja ylös nouseviin käsivarsiin, ojentuviin sormiin.

Pepper kertoo selvällä suomella syntyneensä vuonna 2014 ja olevansa sosiaalinen robotti. Hän sanoo olevansa kaverimme ja luotettava sellainen. Ja varmuuden vuoksi vielä vannottaa, ettei tule viemään työpaikkojamme vaan toimii yhteistyössä kanssamme. Huomisen säänkin hän kertoo: pakkasta on kuulemma luvassa edelleen. Pepperin katse seuraa tiiviisti keskustelun ohjaajaa ja nasevat kommentit saavat aikaan hilpeää naurua päiväsalissa. Ohjatun jutusteluhetken jälkeen Pepper soittaa meille Hopeisen kuun ja tanssii sen tahdissa.

Pepper-robotti
Pepper-robotti suloisine silmineen ihastuttu Koukkuniemen asukkaita, vaikka robotin vierailu etukäteen vähän mietityttikin.

On vielä matkaa siihen, että Pepperin kaltaiset robotit ovat osa arkeamme esimerkiksi vanhainkotiympäristössä. Ohjelmointi käytännön toimiin ja viestinnän sujuvuuteen vaatii vielä paljon koodia. Tällä hetkellä vuorovaikutus robotin kanssa tapahtuu robottiin liitetyn tabletin kautta. Robotti ymmärtää vain yksinkertaista puhetta ja eleitä, etukäteen ohjelmoitua tottakai. Voisimme hyvin kuvitella, että tulevaisuudessa Pepper keskustelisi arkipäiväisistä aiheista luontevasti, ojentaisi tavaroita tai ohjaisi vaikkapa taukojumpan musiikin tahtiin päiväsalissa.

Iltalassa halusimme olla rohkeasti tutustumassa uuteen teknologiaan käytännössä. Vaikka vierailu etukäteen mietitytti henkilökuntaa, oli kokemus positiivinen. Hellyttävä Pepper sai uteliaan myönteisen vastaanoton myös asukkailta. Sosiaaliseen robotiikkaan tutustumisen on tarkoitus jatkua Koukkuniemessä myös tulevaisuudessa.

Tämän blogikirjoituksen on kirjoittanut:

Fysioterapeutti
Outi Karlsson
sähköposti [email protected]

Kuvat: Mari Pentinniemi

Kirjoittaja Vanhemmiten-blogin kirjoittajat