Siirry sisältöön

Tuomikallio - kaikin aistein

Julkaistu 20.6.2017 10.38
Tuomikallion päivätoiminnassa on kaksi puolta: A-puoli on 40-paikkainen + 10 ohjaajaa ja B-puoli on 8-paikkainen + 6 ohjaajaa ja johtava ohjaaja. Tuomikallio sijaitsee Kaupissa Taysin läheisyydessä, Pirkanmaan hoitokodin naapurissa. Tuomikallio löytyy myös Facebookista ja videoitamme voi käydä katsomassa YouTubesta.

Tuomikalliolla aistiryhmät ja aistimukset ovat päivittäistä arkeamme. Viikoittain meillä on kolme aistiryhmää ja puutarha-aistiryhmä. Jokaisella päivällä on oma tuoksunsa, maanantai tuoksuu mansikalle, tiistai appelsiinille jne. Ruokailun jälkeen asiakkailla on mahdollisuus levätä Pilvilinnassa, meidän aistihuoneessamme. Myös talon yhteiset rentoutushetket (pallohierontaa, tuoksut, musiikki) kuuluvat arkeemme.

Aistipolku

Valokuva: poseerausta talon seinustalla.

Tuomikallion väki rakensi aistipolun kulkemaan talon seinustaa keväällä 2016. Asiakkaat kantoivat polulle kasapäin käpyjä ja kiviä. Polulla on puuta, muovimattoa, hiekkaa, nurmikkoa yms. Polulle vieritettiin myös huilauspaikoiksi Tampereen kaupungilta saadut pöllit. Aistipolulla voit törmätä jos jonkinlaisiin yllätyksiin mm Veijo-peikkoon, pöllöperheeseen ja Vaahteranmäen Eemeliin.

Valokuva: kannosta tehty Veijo-peikko.
Valokuva: aistipolku kulkee talon seinustalla.

Luontopolku

Luontopolku rakentui kuin itsestään Tuomikallion viereisen niityn kupeeseen. Polkua paranneltiin helpompi kulkuiseksi ja elävöitettiin erilaisilla hahmoilla, puupölleillä ja luontoaiheisilla infokylteillä. Malikkeelta vuokraamillamme välineillä (rattaat ja kelkka) luontopolkua on kiva kulkea niin kesällä kuin talvella. Autismipuolen väki kävelee luontopolulla päivittäin.

Valokuva: talvella maistuu grillimakkara.
Valokuva: luontopolku

Pilvilinna

Valokuva: aistihuone Pilvilinna.

Asiakkaiden toiveiden mukainen aisti- ja rentoutumishuone on Tuomikalliolla nimeltään Pilvilinna. Huoneen elementit ovat suureksi osaksi itsetehtyjä, kierrätysmateriaaleja käyttäen. Tilaan saa lisätunnelmaa valoilla ja musiikilla. Pilvilinnassa on käytössä korit eri aistiryhmille, esimerkiksi tuoksut ovat iso osa aistimuksia. Pilvilinnassa on ikkunassa pimennysverhot, sen vuoksi sitä voi hyödyntää mm. taidevalokuvien ottamiseen. Huoneessa pidetään myös Huippis-valokuvausryhmä ja Komeet-miestenryhmä.

Valokuva: miestenryhmä Komeiden jäsen.
Valokuva: valotaideteos aivoista

Puutarha-aisti

Valokuva: Pauliina kuljettaa kukkia rollaattorilla.

Perjantaisin Tuomikalliolla on puutarha-aistiryhmä. Ryhmän vastuulla on laittaa ulkokukat eri vuodenajoiksi etu- ja sisäpihalle. Ryhmä hoitaa ajallaan koristeet ruokapöytiin kuten pääsiäisen rairuohon ja joulun havut. Kesäisin istutamme yrttejä, joita sitten voi maistella lounaalla, esim. retiisisalaatti ja persiljavoi. Ryhmän jäsenet ovat itse vastuussa kasvien kastelusta ja hyvinvoinnista ohjaajien avustuksella. Ryhmä on istuttanut aistitunteja varten "varpaidenkutittelunurmikkoa". Käytössä on myös taikahiekka, jonka myötä saa erilaisia kosketusaistimuksia.

valokuva: nainen kastelee kukkaruukkuja.
Valokuva: mies ja iso kukka

Aurinkoista kesää toivotellen Tuomikallion väki :)

PS. Käykäähän tykkäilemässä ja kutsukaa kavereitakin tykkäämään Tuomikalliosta Facebookissa ja YouTubessa! :)

Kirjoittaja Meidän stoori -blogin kirjoittajat