Siirry sisältöön

Omanlainen arki

Julkaistu 5.12.2016 10.09
Meille jokaiselle muodostuu elämämme aikana omat tapamme ja tottumuksemme, joiden mukaan haluamme elää. Ihmisinä olemme erilaisia ja kykymme sietää muutoksia vaihtelee. Jos toimintakyky laskee, voi joidenkin muutosten sietäminen olla välttämätöntä. Ratkaisevaa tässä vaiheessa voi olla, miten paljon meillä on itsellä mahdollisuus vaikuttaa tuleviin muutoksiin. Saammeko itse tehdä ratkaisuja oman arkemme kulusta vai tulevatko arkeamme määrittävät palvelut annettuna ja jonkun muun sanelemana?

Toimintakyvyn laskiessa joudutaan miettimään ja selvittämään millaisissa asioissa tarvitaan apua, mitä palveluja on tarjolla ja mihin taloudelliset resurssit riittävät. Yhteiskunnan velvollisuus on huolehtia, että kaikki saavat riittävän hoivan ja huolenpidon. Joskus tulot riittävät vain yhteiskunnan tuottamiin palveluihin ja täyttä elämää voi hyvin elää näilläkin palveluilla − toivottavasti myös tulevaisuudessa.

Elämä on kuitenkin paljon muutakin kuin perustarpeita ja tästä kaikesta muusta koostuu se omanlainen arki. Kaikkiin toiveisiin ja unelmiin eivät välttämättä resurssit riitä, näinhän se elämässä menee. Oman arjen unelmista ei kuitenkaan kannata luopua säästösyistä. Meillä Suomessa on vahva perinne perinnön jättämisestä jälkipolville. Perinnön säästämiseksi ei kuitenkaan kenenkään tule tinkiä omassa arjessa tarvitsemistaan palveluista.

Julkinen keskustelu usein niputtaa koko ikääntyvän väestöryhmän. Puhutaan esimerkiksi siitä, kuinka tavoite ikäihmisten asumisesta kotona tarkoittaa käytännössä vanhusten heitteille jättöä. Totuus kuitenkin on, että Tampereen seutukunnassa on tänä vuonna 75 000 yli 65-vuotiasta ja yhtä monta elämäntarinaa. Jokaisella heistä on omanlaisensa toiveet ja tarpeet, halu elää omanlaistaan arkea. Yhdelle se voi tarkoittaa tarvetta ympärivuorokautiseen hoivaan, aika monelle aktiivista elämää omassa kodissa. Yhtä vastausta parhaasta mahdollisesta ratkaisusta ikääntyvän palveluista ei ole, vaan ratkaisuvaihtoehtoja tarvitaan tuhansiin erilaisiin elämäntilanteisiin.

Vanhusasiamiehelle tulee yhteydenottoja ikäihmisiltä ja heidän omaisiltaan siitä, kuka päättää, millaisia palveluita ihminen tarvitsee. Helposti halutaan päättää ikäihmisen puolesta hänen omaksi parhaakseen. Oman parhaan päättäminen kuuluu kuitenkin ihmiselle itselle niin kauan kuin hän pystyy tahtonsa ilmaisemaan ja ymmärtämään päätöksensä seuraukset.

Iästä riippumatta eteen voi tulla yllättäen tilanne, jolloin emme pysty omaa tahtoamme ilmaisemaan. Tämän vuoksi jokaisen kannattaa varmistaa oman äänen kuuluminen hoitotahdolla ja edunvalvontavaltuutuksella. Paras aika aloittaa niiden laatiminen on tänään. Lisätietoja asiasta saa esimerkiksi Kotitorilta . Opas oikeudelliseen ennakointiin löytyy osoitteesta Ulkoinen linkkiwww.muistiasiantuntijat.fi/julkaisut . Opasta on saatavilla myös painettuna.

Kirjoittaja on Tampereen kaupungin vanhusasiamies Riikka Piironen.

Kirjoittaja Vanhemmiten-blogin kirjoittajat