Siirry sisältöön

Tavallinen arkipäivä Puuwillassa

Julkaistu 22.3.2019 13.09
Hei vaan hyvät blogimme lukijat! Voisimme kertoa teille tällä kertaa Puuwillan tavallisesta arjesta. Otetaan vaikka joku tammikuun pimeä arkipäivä.
Valokuva: leivontaa.
 

Puuwillan kaikki asukkaat käyvät päiväaikaisessa toiminnassa. Yökkö aloittaa aamulla asukkaiden herätyksillä ja auttaa asukkaita aamutoimissa, sekä muutoin valmistautumaan päivän töihin. Hän tekee aamupalan osittain valmiiksi ja kattaa sen odottamaan syöjiä. Tätä ennen hän on pessyt pyykit ja tehnyt muut lukuisat "yökköhommansa".

Klo 7 saapuu aamuvuoro. Yökkö kertoo öiset tapahtumat ja kohta jatkuu aamupalan tarjoilu, lääkkeiden anto, pukemiset ja muut aamurutiinit, jotta asukkaat ovat siisteinä ja ajoissa lähdössä päiväaikaiseen toimintaan. Ensimmäiset asukkaat lähtevät taksilla klo 8.00 ja viimeinen asukas läpsäyttää oven kiinni mennessään tasan klo 10.00. Ainoastaan 2 asukasta lähtee kävelemällä päivätoimintaan, joten taksirumba on pihassamme melkoinen. Töihin lähtijöiden jälkeen toivotetaan hyvät huomenet kotipäiväläisille, jotka eivät ehkä ole vielä syöneet aamupalaansa.

Valokuva: ulkoilemassa.

Puuwillassa arkipäivinä on viettämässä muutama asukas vuorollaan kotipäiväänsä. Kotipäiväläisten kanssa käydään pesuilla, valmistetaan lounas, siivotaan huoneet ja käydään kaupassa, jos on jotain hankittavaa. Myös laboratoriokäynnit, hammaslääkärit, jumpat yms. pyritään järjestämään kotipäivinä hoidettaviksi. Aamuvuorolaiset huolehtivat myös lukuisat aikojen varaamiset, taksien- ja avustajien tilaamiset, sekä tarvittavat puhelinsoittelut yhteistyötahoille. Myös läheiset ja omaiset pidetään asukkaan asioista ajantasalla. Tänä päivänä hoidettiin yhden asukkaan hammaslääkärikäynti sekä toisen asukkaan laboratoriokäynti terveyskeskuksessa.

Kahdelta saapuu The Iltavuoro! Vuoro alkaa raportilla. Kahden jälkeen alkaa ovikello soida ja asukkaat saapuvat päiväaikaisista toiminnoistaan Puuwillaan. Kolmelta aamuvuoro poistuu ja toinen iltavuorolaisesta alkaa valmistella päivällistä ja toinen jatkaa asukkaiden kotiutumista, johon kuuluvat käsienpesut, wc-käynnit, kuulumisien vastaanotot, vaatehuolto yms. rutiinit. Noin neljän aikaan syödään päivällinen. Ruoan valmistuksessa, tarjoilemisessa, avustamisissa ja keittiön siivoamisessa onkin työtä ja on hienoa, että näihin töihin monesti saamme apua asukkailta. Sitten on vuorossa asukkaiden harrastuksiin lähtö. Puuwillassa asuu aktiivista väkeä ja harrastuksia on paljon. Kotiin jäävien kanssa voidaan touhuta mitä asukkaat milloinkin haluavat. Toisinaan toivotaan karaokea, askartelua tai leivontaa. Lukuhetket kuuluvat myös asukkaiden suosikkeihin. Välillä asukkaat haluavat touhuta omiaan ja viettää aikaa omassa huoneessaan tai yhteisessä olohuoneessa tv:tä katsellen.

Ennen iltapalaa valmistellaan asukkaita jo hiukan yöpuulle. Laitellaan petejä valmiiksi, joillekin voi jo pukea yöppärinkin. Iltapalan jälkeen alkaa melkoinen tohina, kun asukkaat menevät nukkumaan. Pesut, pisut, pusut, sekä muut iltatoimet ehditään juuri ja juuri tekemään ennen yökön tuloa. Joskus kerholaiset palaavat niin myöhään että yökkö saa kunnian laittaa heidät nukkumaan. Jotkut asukkaat jäävät katselemaan olohuoneeseen tv:tä ja jotkut jo mielellään painuvat iltavuoron aikaan unten maille. Yhdeksän-kymmenen aikaan arkisin koko talon väki nukkuu ja yökkö aloittaa yövuoroon kuuluvat hommansa.

Valokuva: Keke katsoo kaukaisuuteen.

Tällaista on arki Puuwillassa. Se on monipuolista, virikkeellistä, hoidollista ja usein vilkasta. Arki on ihanaa ja kaikki sujuu mukavasti rutiineista nauttien. Aika ei koskaan tunnu pitkältä ja työ on todella monipuolista ja antoisaa.

Puuwillassa on 14 ihanaa ja aitoa asukasta, puhumattakaan henkilökunnasta! Puuwillaan toivotetaan tervetulleeksi myös sijaiset, joita ajoittain tarvitsemme avuksemme. Kiitos kun olit kiinnostunut ja jaksoit lukea arjestamme. Mukavaa kevättä kaikille!

Kirjoittaja Meidän stoori -blogin kirjoittajat