Siirry sisältöön

Nuutisarassa kasvoi unelmia tulevaisuuteen

Julkaistu 18.11.2021 9.07
Nuutisaran toimintakeskuksessa on noussut esiin kaupunkitaiteilijoita ja tulevaisuuteen vaikuttajia. Vuoden 2021 alusta lähti 15:sta innokasta visionääriä Tulevaisuuden Tampere -hankkeeseen. Keskustelimme elinympäristöstä, kaikista hyvistä ja huonoista puolista, joita elämään mahtuu. Mietimme, kuinka niitä huonoja puolia voisi parantaa, millainen olisi parasta elämää ja millaisessa tulevaisuudessa?
Joni Kosela rakentaa hotellia unelmien kaupungin puuhun.
 

Projektin edetessä ideat muotoutuivat näkyvään muotoon ja alkoivat kasvaa pienoiskaupungiksi. Käytimme rakentamiseen vain kierrätykseen ja poistoon menevää materiaalia, koska puhdas ja ekologisesti kestävä kaupunkiympäristö oli noussut keskeisenä ajatuksena esiin.

Mikko Mattila poseeraa kameralle puku päällään.
Mikko Mattila teki tulevaisuuden Nuutisaran toimintakeskuksen. Mikko oli myös muuttamassa pienoiskaupunkia näyttelytilaan.

Tekemisen lomassa kaupunkitaiteilijoita kävi haastattelemassa Tulevaisuuden Tampereen projektisuunnittelijat, jotka hämmästyivät aikaan saannoksiamme ja kokivat mieleen painuvia haastatteluhetkiä innokkaiden kaupunkitaiteilijoiden kanssa. Tulevat ajatukset ja visiot luovutimme projektisuunnittelijoiden matkassa Tampereen kaupungin päättäjille.

Nuutisaran valmistama unelmien kaupunki kuvattuna pakettiauton kyydissä.
Unelmien kaupunki matkustaa pakettiautossa keskusvirastotalon näyttelytilaan

Projektimme näkyvä osuus eli pienoiskaupungiksi kohoava Tulevaisuuden Tampere alkoi loppuvaiheessa muovautua UNELMIEN KAUPUNGIKSI. Nuutisaran kaupunkitaiteilijat eivät kopioineet nykyistä kaupunkia, vaan visioivat 10 -20 vuoden jälkeiseen aikaan.

Näyttelyn avajaiset Virastotalolla, ihmisiä unelmien kaupungin ympärillä.
Näyttelyn avajaisissa pidetään puheita ja keskustellaan.

Kaupunkitaiteilijat haluavat tulevaisuuden kaupungilta hiljaista äänimaisemaa, suvaitsevaista ilmapiiriä, yhdessäoloa ja kavereiden tapaamista tukevaa toimintaa, saavutettua turvallisuuden tunnetta, puhdasta ilmaa ja ympäristöä, puhtaasti liikkuvia ja itseohjautuvia, jopa lentäviä ajoneuvoja, omaehtoista ja tuettua liikkumista, vanhoja taloja, puistoja, luontoa ja taloja puissa, sekä innostavan, värikkään ja kauniin kaupunkiympäristön ja arkkitehtuurin, jossa innovaatiot mahdollistaa oman näköistä ja täyttä elämää.

Ihmisiä unelmien kaupungin ympärillä kertomassa unelmien kaupungista.
Kaupunkitaiteilijat kertovat rakentamistaan visioista. Matti Mäntykoski kertoo suunnittelemastaan ratikasta.

UNELMIEN KAUPUNGIN avajaisia vietettiin 18.10.2021 Tampereen keskusvirastotalon näyttelytilassa. Kuulimme hienot puheet strategiapäällikkö Nina Mustikkamäeltä ja yhdenvertaisuuskoordinaattori Annamari Tuomiselta. Kaupunkitaiteilijat kertoivat itselleen tärkeistä teemoista ja esittelivät pienoiskaupungista omia rakennushankkeitaan. Sen voin paljastaa, että kuohujuoma virtasi, herkut maistuivat ja juttua riitti. Näyttely kesti 18.10. - 29.10.2021 ja on nyt nähtävillä Nuutisarassa. Unelmien pienoiskaupunki lahjoitetaan Tampereen kaupungin valitsemaan kohteeseen.

Tutu-Liisa Viljanen nostaa kädessään kuohuviinilasia unelmien kaupungin ollessa hänen edessään.
Tutu-Liisa Viljanen nostaa maljaa.

Kiitos avusta kaikille, niin projektisuunnittelijoille, avustajille kuin kaupunkitaiteilijoille. Pienoiskaupunkimme ei ole haave, vaan mahdollinen lähitulevaisuus.

Kuva unelmien kaupungin yksityiskohdasta, jossa on kaupunkilaisia taidemuseon katolla.
Kaupunkilaisia tulevaisuuden taidemuseon katolla.

TEKSTI: JUHA PESONEN

Kirjoittaja Meidän stoori -blogin kirjoittajat