Siirry sisältöön

Hiedanrannassa kunnostetaan Virkamiestalon vesikatto ja ikkunoita

Julkaistu 7.11.2019 10.33

Tampereen kaupunki peruskorjaa Hiedanrannassa Tehdaskartanonkadun varrelta puurakenteisen Virkamiestaloksi kutsutun rakennuksen vesikaton ja muut rakenteet, jotka mahdollistavat rakennuksen säilymisen.

Virkamiestalon katto on romahtanut ja sen korjaustarve sekä suunnitelmat tarkentuvat työn aikana. Töiden arvioidaan jatkuvan tammikuulle. Vesikaton purkutöiden yhteydessä rakennuksessa paljastui osin laajojakin lahovaurioita. Kattorakenteiden lisäksi lahonneita kohtia on seinissä ikkunoiden päällä ja alla sekä tukirakenteissa. Rakenteita parannetaan siten, että vesikatto saadaan rakennettua takaisin paikoilleen.

Rakennus kuuluu sarjaan säilytettävät alueen ydinrakennukset. Korjaukseen on varattu investointirahaa Hiedanrannan rakennusten perusparannus -määrärahoista, joita asunto- ja kiinteistölautakunta on osoittanut. Toistaiseksi rakennukseen ei ole tarkoitus tehdä saman mittakaavan peruskorjausta kuin viereiseen Jukola-rakennukseen tehtiin. Nyt tehtävillä korjauksilla pyritään säilyttämään rakennus, jatkamaan sen elinkaarta ja saamaan lisätietoa muihin rakennukseen tarvitsemiin toimenpiteisiin. Virkamiestaloon ei ole toistaiseksi tiedossa kaupungin sisäistä tai ulkopuolista vuokralaista.


Kuva: Aleksanteri Jääskeläinen / Sorvaamo-hanke

Sorvaamo-hanke kunnostaa ikkunoita

Virkamiestalon sisällä Sorvaamo-hankkeen osallistujat purkavat erillisenä toimeksiantona hirsirakenteiden päältä sisäpintoja, kuten peitelevyt, eristeet, pinkopahvit ja tapetit. Hankkeen osallistujat kunnostavat myös ikkunanpokia, samoin kuin he tekivät Jukolassakin. Sorvaamo-hanke on säilyttävän korjaamisen ammatillinen tukipalvelu, joka auttaa kohderyhmänä olevia työttömiä työllistymään säilyttävän korjausrakentamisen alalle.


Kuva: Aleksanteri Jääskeläinen / Sorvaamo-hanke

Virkamiestalon historiaa

Kaksikerroksinen puutalon julkisivussa on jugendin ja klassistisen tyylin piirteitä. Rakennusvuosina on pidetty vuosia 1913–1914, mutta todennäköisesti rakennus on peräisin jo tehdasta edeltävältä ajalta. Alun perin talo on mahdollisesti ollut kartanon palvelusväen asuinrakennus, joka on 1910–1920-luvulla muutettu tehtaan virkailijaperheiden asunnoksi Birger Federleyn suunnittelemana. Myöhemmin rakennus muutettiin tehtaan toimistoksi, ja siihen on tehty laajennuksia todennäköisesti 1930–1950-luvuilla. Viimeksi rakennuksessa on ollut tehtaan lakiosaston toimistohuoneita sekä koulutustiloja. (Lähde: FM, historian tutkija Mikko Pollari)

Jukolassa näyttely- ja innovaatiotila

Virkamiestalon viereisen puurakennuksen, Jukolan, kunnostus saatiin valmiiksi kesällä. Jukola on Hiedanrannan ensimmäinen peruskorjattu rakennus. Rakennuksen ensimmäiseen kerrokseen on avautunut Hiedanrannan historiaa, nykyhetkeä ja tulevaisuutta esittelevä näyttely- ja innovaatiotila. Innovaatiotila taipuu myös kaupunginosan kehittämiseen liittyvään kokous- ja työpajakäyttöön.


Kuva: Laura Vanzo / VisitTampere

Teksti Eija Jokinen

Kuvat Aleksanteri Jääskeläinen ja Laura Vanzo