Siirry sisältöön

Näsilinnankatu 21:n uusi elämä

Julkaistu 28.1.2019 16.59

Aivan Tampereen keskustaan on nousemaisillaan mielenkiintoinen näytepala täydennysrakentamisen mahdollisuuksista. Näsilinnankatu 21:n vanhan kolmikerroksisen painotalon tilalle on ilmestynyt kahdeksankerroksinen, huippumoderni kivirakenteinen kerrostalo, jonka ensimmäiseen kerrokseen on varattu liiketilaa ja avataan näillä tietämin ravintola. Muutos on tapahtunut ripeästi, sillä kaavamuutosta hankkeeseen ei tarvittu.

Näsilinnankatu 21:n julkisivua

- 1950-luvulla laaditussa kaavassa tontilla oli rakennusoikeutta käyttämättä. Rakennusoikeuden täysimääräinen käyttäminen vaati rakennuksen korottamista, kertoo hankkeen suunnittelusta vastaavan HIMLA arkkitehdit Oy:n arkkitehti Topi Laaksonen.

HIMLA:lle Näsinlinnankadun projekti on erityisen läheinen, koska yrityksen toimitilat sijaitsivat puretussa vanhassa painotalossa.

Kapeus ja korkeus haasteina

Täydennysrakentamisen perusfilosofiana on tilan tehokas käyttäminen, mikä korostuu hyvin Näsilinnankadulla. Talon julkisivulla on leveyttä vain 13.5 metriä.

- Talo on koko tontin kokoinen, ylimääräistä tilaa ei ole mihinkään suuntaan. Lisäksi haastetta toi kaavan aikainen kerroskorkeus, joka oli 2.8 metriä. Nykyisin kerroskorkeus asuinkerrostalossa on 3 metriä, joten on ollut hankalaa saada kaikki korkeusmitat sopimaan; esim. sisääntuloa on korotettu ja ravintolan lattiaa on painettu alemmas.

Pohjimmainen ongelma oli saada asuntoja tehtyä kapeaan, pitkärunkoiseen rakennukseen. Keskimäärin viidenkymmenen neliön huoneistoja löytyykin 26 kappaletta. Laaksosen mukaan lähtökohtana oli tuottaa "vähän erilaisempia" asuntoja. Erityisesti ulkomuodoltaan rakennuksen tyyli erottuu naapureistaan, mistä löytyy perinteistä ruutuikkunaa ja 1960-luvu nauhaikkunaa.

- Jokaisella asunnolla on kolme ranskalaista parveketta kadun puolelle. Eurooppalaistyyppiset ikkunat aukenevat ylhäältä, ja niissä on 35 dB:n eristys katumelun torjumiseksi. Tällaisissa ikkunoissa ei tosin voi olla kaihtimia, mistä syystä talossa onkin asuntokohtainen jäähdytys, mikä on pikkaisen harvinaista, avaa Laaksonen.

Talosta löytyy myös muita uudenaikaisia yksityiskohtia. Esim. kaikki 13 autopaikkaa parkkihallissa ovat sähköautoille sopivia, mitä Laaksonen pitää ainakin Tampereella harvinaisena.

- Myös sähkölaitos piti vakuuttaa siitä, että normaalia suuremmat pääsulakkeet ovat tarpeellisia autolatauksen vuoksi. Korttelissa vaihdettiin lopulta myös muuntaja, koska kyseessä on kuitenkin yleisen edun mukainen asia; ei sähköautoja kyetä lataamaan mikäli kaupunki ei toimita sähköä.

- Kaukokylmäänkin olisi liitytty mikäli vain oltaisiin saatu, mutta jakeluverkko on vasta laajentumassa tänne puolelle kaupunkia.

Tavallista hienompaa asuntorakentamista

Laaksonen arvioi, että kaikkine yksityiskohtineen Näsilinnankadun projekti on työllistänyt HIMLA:a keskivertoa enemmän. Kiitoksen mallikkaasta toteutuksesta hän jättää kuitenkin rakennusyhtiö Visuralle.

- Visura on hoitanut rakentamisen hyvin; odottamattomia ongelmia ei ole ilmennyt ja kaikki on ollut hallinnassa.

- On pyritty keskimääräistä tasoa laadukkaampaan asunnontuotantoon. Koko talo on laattalattiaa, asuinnosta löytyy lattialämmitykset, keittiökalusteet ovat puusepän tekemiä, luettelee Laaksonen.

Täydennysrakennusprojektin myötä on pyritty myös vaikuttamaan lähiympäristön viihtyisyyteen. Takapihalle on tehty remonttia ja kaupungin kanssa on päätetty poistaa talon edestä kadulta kaksi autopaikkaa ja istuttaa puu tilalle.

Rakennus valmistuu suunnitelmien mukaan joulukuussa, ja asuntojen ennakkomarkkinointi on jo käynnissä.


Teksti Jaakko Reinikainen