Siirry sisältöön

Raitiotiereitin uudet puut odottavat jo istutustaan

Julkaistu 28.6.2018 10.18

Vihreys palaa kaupunkikuvaan ja raitiotien varrelle pikku hiljaa jo tulevana syksynä. Ratikkapuiden istutus aloitetaan Hämeenkadun länsipäästä syksyllä, ja koko Tuulensuun korttelin tulisi olla valmis vielä kuluvan vuoden puolella.

Kaupungin puuasiantuntija Heli Vuorilampi Viialan puupankissa
Kaupungin puuasiantuntija Heli Vuorilampi odottaa jo, että Hämeenkadun puuistutukset alkavat syksyllä.

Osa Hämeenkadun puistolehmuksista odottaa jo istutustaan puupankissa Tampereen Viialassa. Puistolehmukset ovat perinteisiä kaupunkipuita, sillä ne kestävät hyvin ilmaston vaihtelevia olosuhteita, ilmansaasteita, katusuolaa ja kasvupaikalle siirtoa.

Puupankissa lehmusten rungonympärys on nyt noin 16–18 senttimetriä. Puut ovat kasvaneet taimistolla jo parin vuoden ajan ja syksyllä niiden tulisi olla ympärysmitaltaan noin 25 senttimetrisiä. Kaupungin puunhoitajat kastelevat ja ohjaavat puiden kasvua leikkaamalla. Kaupungin puuasiantuntija Heli Vuorilampi kertoo puistolehmusten olevan yksilatvaisia ja niiden runkokorkeus on kaupunkikuvaan sopiva.

– Matalaoksaiset puut eivät sovellu liikennöidyille kaduille, sillä esimerkiksi raitiotie vaati puilta noin 6 metrin runkokorkeuden.

Hämeenpuiston ja Näsilinnankadun väliselle osuudelle tullaan istuttamaan yhteensä 16 puuta, 8 kappaletta kummallekin puolelle katua. Näsilinnankadun ja Kuninkaankadun väliselle katuosuudelle puita tulee yhteensä 18.

Kaupungin ympäristösuunnittelija Jyrki Lehtimäen mukaan ratikkapuiksi on kerätty suomalaisia taimia. Hämeenkadun puistolehmukset ovat alkujaan ostettu yksityisiltä Huutokosken ja Harvialan taimistoilta, joista ne siirrettiin kasvamaan Viialan puupankkiin.

– Hämeenkadulta kaadettiin muistini mukaan yhteensä 87 puistolehmusta ja tilalle istutetaan suunnitelmien mukaan 91 uutta puuta, kertoo Lehtimäki.

Tampereen Viialan puupankin puistolehmukset siirretään syksyllä Hämeenkadulle.

Kaiken kaikkiaan raitiotien varteen tullaan istuttamaan 440 puistolehmusta, 84 rauduskoivua ja kymmeniä kappaleita muun muassa vuorijalavia, pylväshaapoja, vaahteroita, pylväspihlajia ja pilvikirsikoita. Puut istutetaan koko radan pituudelle Pyynikintorilta Hervantaan asti.

Kärsivällisyyttä vaaditaan aluksi

Puistolehmukset ovat sitkeitä ja ne lähtevät kasvamaan ripeästi. Vuorilampi pyytää kaupunkilaisilta silti kärsivällisyyttä. Kun puut siirretään taimistolta uudelle kasvupaikalle, osa juurista katkeaa ja juurtumiseen menee noin kaksi vuotta.

– Hämeenkadun puut ovat aluksi varmasti vähälehtisiä ja ne kuivattavat oksia. Ne näyttävät kärsineiltä, mutta lähtevät kasvuun ajan myötä.

Uudet puut saavat paremman kasvualustan kuin Hämeenkadun vanhat lehmukset. Raitiotien valmistuttua kadun alle on piilotettu suuri määrä tekniikka kuten salaojaputkia, sähkökaapeleita ja hulevesiputkia.

Maanalaisesta tekniikasta huolimatta puiden kasvualustaan kiinnitetään nyt enemmän huomiota kuin aikaisemmin. Vanhat lehmukset kasvoivat yksittäisissä istutuskuopissa, joissa kasvutilaa oli vain vähän. Uudet puut istutetaan ojamaiseen yhtenäiseen kasvualustaan. Puut ovat juuriyhteyksissä toisiinsa, jolloin ne hyötyvät elintilasta yhdessä.

– Puut istutetaan kantavaan kasvualustaan, joka on sekoitus pientä louhetta ja tavallista orgaanista ainesta sisältävää kasvualustaa. Orgaaninen aines sisältää ravinteita ja se pidättää vettä kasvin käyttöön, Vuorilampi kertoo.

Vuorilampi uskoo, että siirtelystä aiheutuvan alkushokin jälkeen, uudet puistolehmukset tulevat viihtymään hyvin ja Hämeenkadusta tulee näyttävä kokonaisuus. Ratikkatyömaan tieltä kaadetut puut herättivät aikaisemmin paljon keskustelua kaupunkilaisissa ja mediassa.

– On hyvä, että tällaiset muutokset huomataan. Keskustelu osoittaa kaupungin puiden tärkeyden ihmisille.

Puistolehmukset siirretään syksyllä raitiotien varteen Hämeenkadulle.

Teksti Nette Tuominen

Kuvat Nette Tuominen