Siirry sisältöön

Uteliaisuus poiki unelmien työpaikan

Julkaistu 28.11.2017 15.00

Heidi Verkas ei kuvaile itseään erityisen määrätietoiseksi. Halu kokeilla uutta vei hänet oppisopimusopiskelijasta SM-mestariksi ja tarjosi mieleisen kesätyöpaikan.

Kuva: Heidi Verkas työasussaan
 

Viime keväänä 19-vuotias Heidi Verkas kohtasi erikoisen ongelman. Hänelle oli tarjolla kolme mielenkiintoista oman alan työpaikkaa. Verkaksesta olivat kiinnostuneita niin kaksi vanhaa työnantajaa kuin yksi uusi. Valinta oli lopulta helppo.

– Halusin kokeilla jotain uutta, Verkas sanoo.

Tällä asenteella Verkas on edennyt kuluneen vuoden aikana jopa Suomen mestariksi. Mutta palataanpa alkuun ja annetaan Verkaksen kertoa, miten kaikki tapahtui.

Työskentely laajensi koulutusta

Peruskoulun jälkeen Verkas aloitti elintarvikealan opinnot Tampereen seudun ammattiopisto Tredussa. Hän haaveili leipuri-kondiittorin ammatista.

Suunnitelmat kuitenkin vaihtuivat heti ensimmäisenä opiskeluvuonna, kun opiskelijat tutustuivat muihin elintarvikealan ammatteihin. Verkas kiinnostui liha-alasta. Niinpä hän suuntautui toisen opiskeluvuoden aikana lihatuotteiden valmistajaksi.

Tällöin Verkas alkoi myös harkita viimeisen opiskeluvuoden suorittamista oppisopimuksella. Hän haki paikkaa Tampereen kauppahallista, mutta ei saanut vastausta. Alkoi vaikuttaa siltä, että ajatus oppisopimuksesta piti haudata.

Viime hetkillä kaikki muuttui. Verkas törmäsi Pirkanmaan Osuuskaupassa työskentelevään tuttuun, joka ehdotti oppisopimuspaikaksi Tampereen Sokoksen palvelulinjastoa. Verkas suostui.

– Opinnot valmistivat minut tehdastyöhön. Tehtaassa käsitellään kokonaisia ruhoja, kun taas kaupassa paistit tulevat valmiina ja ne vain leikataan pienemmiksi. Kaupassa työskentelemällä näin koko tuotantoketjun aina asiakkaalle asti, Verkas kuvailee kokemustaan.

Suomen paras lihatuotteiden valmistaja

Oppisopimusvuonna Verkakselle aukesi ainutlaatuinen tilaisuus. Hänen opettajansa olivat ilmoittaneet hänet Taitaja-kilpailuun, joka on alle 20-vuotiaiden ammatillisessa koulutuksessa olevien nuorten ammattitaidon SM-kilpailu.

– Aluksi epäröin osallistumista. Mietin, kannattaako sinne nyt mennä ja että mitä siitä oikein tulee. Sitten päätin, että kilpailu on kokemus, vaikka saisinkin huonoimmat pisteet, Verkas kertoo.

Hänen pisteensä eivät olleet lainkaan huonot. Ne olivat itse asiassa lihatuotteiden valmistus -sarjan parhaat. Tästä päästäänkin tarinan alkuun: SM-voitto poiki Verkakselle erittäin mieleisen kesätyöpaikan Atrian broileriteurastamolla.

Verkas toivoo saavansa jatkaa Atrialla kesän jälkeen. Muuten hänellä ei ole suuria suunnitelmia lähitulevaisuudelle. Lienee kuitenkin varmaa, että jos Verkakselle tarjoutuu mahdollisuus kokeilla jotain uutta, hän ei epäröi tarttua siihen.

Ulkoinen linkkiLue lisää Elintarvikealan perustutkinnosta


Teksti Solja Virkkunen

Kuvat Solja Virkkunen