Siirry sisältöön

Opiskelemaan aikuisiällä?

Julkaistu 22.11.2017 9.45

Oletko miettinyt osaamisesi päivittämistä tai aivan uuden oppimista? Ajattelet asiaa kenties nyt ensimmäistä kertaa tai olet jo saattanut pohtiakin mahdollisuuksiasi. Tuntemattomaan heittäytyminen ei kuitenkaan aina ole helppoa.

Moni asia pitää ensin selvittää, ja toisinaan kaikki uusi voi tuntua monimutkaiselta. Niin ei kuitenkaan tarvitse olla – tyytyväinen alanvaihtaja Simo Ruusuvirta kannustaa muita rohkealla esimerkillään.

– Aikani asian kanssa painin ja tein sitten päätöksen, Ruusuvirta muistelee vajaan kahden vuoden takaista aikaa.

Vaimon rohkaisemana Ruusuvirta, 55, päätti soittaa Treduun. Hän kertoi puhelimessa taustansa ja ikänsä ja kysyi mahdollisuuksistaan hakea opiskelemaan logistiikan perustutkintoa Tampereelle. Puheluun vastannut kuljetusalan koulutussuunnittelija Marko Tamminen kannusti ja kehotti hakemaan opiskelupaikkaa. Ruusuvirta innostui asiasta ja innoissaan hän on edelleen.

– Tredusta saatu osaaminen antaa mahdollisuudet moneen.

Vaihto lennosta

Osuuskauppa Keskimaan palveluksessa esimiestehtävissä toiminut Ruusuvirta koki, että aika muutokselle oli oikea, ja hakemus Treduun lähti matkaan. Jo haastattelussa tuleva aikuisopiskelija tunsi tehneensä oikean valinnan.

– Haastattelutilanne oli todella mukava ja hyvähenkinen. Siinä tilanteessa tuli sellainen tunne, että kyllä minä pääsen tänne.

Ja niinhän siinä kävi, että Tredusta ilmoitettiin hyväksymisestä. Ajatukset uuden oppimisesta ja vaihtelusta olivat johtaneet konkreettiseen muutokseen, kun syyskuussa 2015 logistiikan perustutkinnon opinnot alkoivat Tampereella.

– Se tapahtui todella lennosta, muistelee Ruusuvirta edelleen huvittuneena, – lauantaina lopetin työt Prismassa ja seuraavan viikon maanantaina aloitin Tredussa.

Nuoruuden kipinästä yhdistelmäajoneuvon kuljettajaksi

Opintojen ajaksi Ruusuvirta jäi opintovapaalle työstään Jyväskylän Seppälän Prismassa, jossa oli ehtinyt työskennellä vuodesta 2003 saakka. Eri opintovaihtoehtoja pohtiessaan Ruusuvirran mielenkiinto kohdistui logistiikan opintoihin, koska kokemusta kuljetusalasta hän oli ehtinyt hankkia jo nuoruudessaan. Tredun Hepolamminkadun toimipiste puolestaan valikoitui opiskelupaikaksi, koska tie Jyväskylästä Tampereelle oli usean vuoden aikana käynyt varsin tutuksi.

– Olemme asuneet jo kauan kahdella paikkakunnalla, Jyväskylässä ja Kangasalla, koska vaimollani on työpaikka täällä Tampereella. Opiskelun myötä pääsimme asumaan saman katon alle.

Opinnot Tredussa tuntuivat kaupan alan koulutuksen saaneesta Ruusuvirrasta alusta asti mielekkäiltä.

Opiskelu on ollut myös paljon muutakin kuin teoriaa. Hän kertoo ensimmäisen harjoittelujakson alkaneen jo syyskuun lopulla. Harjoittelupaikkakin löytyi niinkin läheltä kuin hyvän ystävän kuljetusalan yrityksestä.

– Tosin minulla ei vielä tuolloin ollut yhdistelmäkorttia, hän muistelee huvittuneena. ¬– Kaikki meni kuitenkin hyvin, opettelin homman ammattimiesten opastuksessa ja sain vuoden 2016 tammikuussa yhdistelmäkortin.

Erityisesti ruumiillinen työ on pian valmistuvan miehen mieleen. Kuljetettavien kuormien tekeminen ja purkaminen ovat toivottua vaihtelua kaupan alan esimiestehtäviin tottuneelle Ruusuvirralle.

– Raskaankin työvuoron jälkeen palautuminen alkaa heti, toisin kuin aiemmissa tehtävissä, joissa henkiseen palautumiseen ei riittänyt edes kotona vietetty viikonloppu.

Oppia aikuisille

Ruusuvirta kehuu monenikäisistä aikuisopiskelijoista koostuvan joukon ilmapiiriä hyväksi.

– Olen todella nauttinut opinnoista ja opiskelijakavereiden seurasta. Porukassa on itseäni nuorempia opiskelijoita mutta myös minun ikäisiäni ja vanhempiakin.

Ruusuvirta onkin mielenkiinnolla tarkastellut eri-ikäisten opiskelutyylejä ja kiittelee Tredun ammattitaitoista otetta aikuisten osaamisen kehittämiseen.

– Täällä opetetaan aikuisille, hän kiteyttää ja viittaa kommentillaan eroon aikuisopiskelun ja perusopetuksen välillä.

Aivan erityiset kiitokset Ruusuvirta haluaakin jakaa kaikille opettajille.

– Nimeltä en voi mainita kuin vastuuopettajani Sari Mattilan, mies pahoittelee. – muutoin joutuisimme listaamaan kaikki opettajat, niin ammattitaitoisia heistä on jokainen.

Ruusuvirta on erittäin tyytyväinen myös saamastaan mahdollisuudesta hankkia yhdistelmäajokortin lisäksi vielä linja-autokortin.

– Kortin myötä minulla avautui mahdollisuus myös linja-autopuolelle. Olen todella kiitollinen, että sain suorittaa myös D-kortin. Nyt minulla on kaikki kirjaimet ajokortissa.

Tredusta uudet askelmerkit tulevaisuuteen

– Kaikki on edennyt kuin kirjoittamattoman käsikirjoituksen mukaan, Ruusuvirta summaa elämänmuutostaan.

Hän kokee opiskelun ja alanvaihdoksen mukanaan tuoman muutoksen vaikuttaneen aivan kaikkeen elämässä.

– Henkinen paine on lähtenyt muutoksen myötä pois, ja koko elämänlaatu on parantunut, tyytyväinen aikuisopiskelija tiivistää positiivisia muutoksia. – Toki ison yhdistelmäajoneuvon kuljettamisessakin on suuri vastuu, mutta asioita ei tarvitse samalla tavalla pohtia työajan ulkopuolella kuin esimerkiksi työssäni kaupan alalla, toteaa vastuuta kantamaan tottunut mies tyynesti.

Ruusuvirta ei vielä ole päättänyt tulevaisuuden suunnitelmistaan opintovapaan päätyttyä ensi syksynä. Hän myöntää, ettei olisi työskennellyt kaupan alalla kaikkiaan 33 vuotta, ellei olisi työssään viihtynyt.

– Syytä on ollut varmasti minussa itsessänikin. Ajan mittaan henkinen paine 60 alaisen esimiehenä kasvoi liian suureksi, ja muutos tuli todella tarpeeseen, hän tiivistää syitä irtiottoon.

Vihjettä tulevaisuuden toiveista ei kuitenkaan kauan tarvitse etsiä, niin tyytyväinen logistiikka-alasta innostunut aikuisopiskelija tällä hetkellä on.

– Lämpimästi suosittelen alanvaihtoa, Ruusuvirta rohkaisee kaikkia asiaa harkitsevia. – Tredussa opettajat osaavat antaa oikeat askelmerkit, joilla lähteä harjoittelemaan.

Ruusuvirta kehottaa samalla ottamaan selvää myös koulutusajan eri tukimuodoista.

– Vaikka tulotaso saattaisi hetkellisesti pienentyä, olen kokenut kokonaisuuden hyvänä asiana. Yhtenä vaihtoehtona suosittelen Tredua, sieltä varmasti löytyy jokaiselle jotakin, hän kannustaa ja kehottaa perehtymään tarjontaan.