Siirry sisältöön Siirry suoraan hakuun

Kätevät kodin apuvälineet tulivat tutuiksi Lielahden palvelukeskuksessa

Julkaistu 9.10.2015 13.40

Ikäihmisten jarrusukat, ovisilmäturvajärjestelmä, palovaroittimien erilliset paristokotelot ja monet muut kätevät arjen apuvälineet tulivat tutuiksi Lielahden palvelukeskuksessa, jossa pidettiin keskiviikkona 7.10.2015 Kätevästi kotona – Apuvälineistä hyötyä, turvaa ja iloa arkeen -tapahtuma. Tapahtumassa apuvälineitä pääsi hypistelemään omin käsin, lisäksi tarjolla oli tietoa sähköisistä palveluista, paloturvallisuudesta, uudesta Laitetorista sekä liikunnasta, hyvinvoinnista ja teknologiasta.

Toimiva ja oikein sijoitettu palovaroitin on ykkösjuttu huoneistopalojen torjunnassa, mutta kattoon kiinnitetyn varoittimen paristoja on hankala vaihtaa. Pulmaan löytyy kuitenkin ratkaisu: voi hankkia palovaroittimen, jossa on 10 vuotta kestävä paristo tai jonka patterikotelon saa asennettua sopivalle korkeudelle seinälle.

6Aika-projektipäällikkö Nina Mustikkamäki ja Oma Tesoma -hankkeen johtaja Tanja Koivumäki ja olivat neljän päivän päätteeksi innoissaan. Puskaradio ehti tuoda tapahtumaan paljon uuttakin väkeä lähiseudun asukkaista, ja yritykset lähtivät liikkeelle eri puolilta kaupunkiseutua. Mukana oli myös tutkijoita, kaupungin edustajia ja niin edelleen.

– Juuri se yhdistelmä, jonka kuuluukin istua yhdessä miettimään tulevaisuuden Tesomaa ja sen mahdollisuuksia. Yrityksille Tesomasta voi tulla juuri se kaupunginosa, jossa palveluja kehitetään ja testataan yhdessä käyttäjien kanssa ja sillä idealla, että kaikki hyötyvät, Mustikkamäki iloitsee.

– Tämä olikin tietynlainen avaus 6Aika-innovaatiomallin rakentamiselle. Nyt päästään ylätason visioista asukkaiden tarpeisiin ja edelleen käytännön toimiin ja kokeiluihin, Koivumäki jatkaa.

– Palovaroitinta on muistettava testata vähintään kerran kuukaudessa, vaikka siinä olisi pitkäikäinenkin paristo, muistutti paloturvallisuudesta puhunut palotarkastusinsinööri Tytti Oksanen Pirkanmaan pelastuslaitokselta.

Oksanen kertoi huoneistopalojen johtuvan yleisimmin kodinkoneista ja sähkölaitteista. Vähän alle puolet näistä paloista alkaa liedestä, siksi Oksanen esitteli myös liesihälyttymiä ja -vahteja.

– Liesihälytin piippaa, kun liedellä on liian kova lämpö. Liesivahti myös katkaisee virran ennen kuin jotain pahempaa ehtii tapahtua. Esimerkiksi Norjassa kaikkiin uusiin keittiöihin asennetaan liesiturvalaite, tiesi Oksanen.

Tampereella on alettu kiinnittämään yhä enemmän huomiota ikäihmisten paloturvallisuuteen. Pelastuslaitoksen työntekijä muun muassa kiertää yhdessä kotihoidon kanssa asiakkaiden luona kotikäynneillä ja antaa neuvoja paloturvallisuuden parantamiseksi. Tähän mennessä on tehty yli 400 kotikäyntiä.

Tehdään Tesomaa! -päivät olivat osa 6Aika – Avoimet innovaatioalustat -kärkihankkeen Tampereen kaupungin osatotetushanketta. Hankkeen tavoitteena on kaupunginosan elinvoimaisuutta ja innovaatiokyvykkyyttä vahvistavan yhteiskehittämiseen pohjautuvan toimintamallin ja siihen liittyvien työkalujen luominen. Alueellista mallia kehitetään ja pilotoidaan Tampereen Tesoman alueella.

Jonna Malmberg bongasi tiedon Tehdään Tesomaa! -suunnittelupäivistä ja tuli kertomaan omat ajatuksensa. Ropperi-koiran kanssa paljon ulkoileva Malmberg halusi kiinnittää huomiota alueen metsiin, niiden säilyttämiseen ja kunnioittamiseen. Lasinsiruille ei, mutta turvalliselle koirauimapaikalle kyllä! Pikaisesta piipahduksesta tapahtumassa sukeutui nopeasti pienimuotoinen valokuvanäyttely.

– Tulin siinä kertoneeksi näistä kuvista, joita olen koiran kanssa kuljeskellessani ottanut. Niissä metsä pääsee itse puhumaan puolestaan. Päätimme sitten, että laitetaan nyt ihmeessä kuvat esille, Malmberg kertoo.

Laitetorilla voi kokeilla eri apuvälineitä

Tapahtuma osoitti muun muassa juuri sen, että tesomalaisilla riittää halua kantaa kortensa kekoon alueen kehittämisessä. Vaikka elokuun kaunein kesäsää verotti jonkin verran suunnittelupäivien osallistujamäärää, moni kävi kuitenkin kertomassa, että osaamista, aikaa ja tekemisen haluja olisi.

– Halu tehdä yhdessä on ollut kantavana teemana koko tapahtuman ajan, ja siinä on jatkoakin ajatellen homman ydin: miten opitaan tekemään asioita yhdessä, tiivistää tilaisuudet vetänyt Ideascoutin Pekka Ketola.

Ketolalla oli suunnittelupäivien päätteeksi käsissään konkreettisesti iso kasa ideoita. Tesoman liikekeskuksessa piipahtaneet kävijät ja siellä kokoontuneet työpajat kirjasivat ajatuksensa paperille, ja paperit laitettiin suunnittelupäivien ajaksi seinille kaikkien nähtäväksi. Materiaalia on nyt lähdetty käsittelemään ja viemään eteenpäin. Suunta on hahmottumassa.

– Asukkaat haluavat luoda Tesomasta eloisan touhulähiön, jossa luonto ja palvelut ovat lähellä. Yritysten tavoitteena on moderni ja yhteisöllisesti älykäs yrityskeidas. Lisäksi nuoriin pitää kiinnittää merkittävästi huomiota ja näyttää käytännön teoin, että he ovat tärkeitä ja mukana tekemässä Tesomaa, Ketola sanoo.

Muutamat suunnittelupäivien aikana esille tulleet ideat voivat toteutua nopeastikin. Ehdotus alueen asioita hoitavasta "Tesoma-asiamiehestä" lähti heti selvitettäväksi ja tesomalaisten yhteinen joulutori herätti myös kiinnostuksen. Tesoman oman nettisivuston kehittelyä jatketaan seuraavan kerran Tesoma-päivässä (30.8. Tesomajärven ympäristössä), ja luontoon ja liikuntaan liittyvien suunnitelmien jatkosuunnittelupäivä merkittiin kalentereihin saman tien (30.9. uimahallilla).

Kotitorille osoitteeseen Puutarhakatu 6 on avattu uusi Laitetori. Asiakasohjaaja Aila Suoanttila kertoi Laitetorilla olevan monenlaisia arjen apuvälineitä ja laitteita, joita voi tutkia ja kokeilla rauhassa. Tarvittaessa apua saa Kotitorin henkilöstöltä. Valikoimassa on niin erilaisia kahvoja ja jarrusukkia kuin esimerkiksi paikantimia, kuvapuhelimia ja liikettä mittaavia laitteita.

– Meiltä ei voi ostaa laitteita, mutta me neuvomme, mistä niitä löytyy, jos asiakas on kiinnostunut hankkimaan laitteen. Lisäksi meillä on lainattavia verenpaine- ja askelmittareita, sanoi Suoanttila.
Milla Havanka osallistui Tehdään Tesomaa! -suunnittelupäiviin sekä mikroyrittäjän että lähialueen eli Haukiluoman asukkaan roolissa. Kehityshaluinen ja ympäristön tapahtumista kiinnostunut Havanka uskoo, että tapahtumassa käytetty aika ei mennyt hukkaan.

– Tuntuu siltä, että tässä on kuunneltu asukkaita ajatuksen kanssa ja tositarkoituksella. On hienoa, että kaupunki tulee tällä tavoin kuulolle, Havanka sanoo.

Vertaistukea älypuhelinten, tablettien ja muiden laitteiden käyttöön

Lielahden palvelukeskuksen palvelupäällikkö Terhi Koskinen kertoi uudesta teknologialuotsitoiminnasta. Siinä ideana on että luotsit olisivat vertaisohjaajia saman ikäisille.

– Kun pyydätte lastenlasta näyttämään vaikka kännykän käyttöä, niin ei siinä pysy perässä, totesi Koskinen.

Teknologialuotsit ovat 60 vuotta täyttäneitä vapaaehtoisia, joiden kanssa ikäihmisen on helppo tutustua esimerkiksi tietokoneen tai muiden teknisten laitteiden käyttöön. Luotsit koulutetaan tehtäväänsä eikä heiltä ei vaadita mitään ihmeellisiä taitoja. Riittää että hallitsee vaikka älypuhelimen niin, että voi ajatella auttavansa muita sen käyttöön. Koskisen mukaan luotsi voisi opastaa luotsattavaa esimerkiksi palvelukeskuksessa. Teknologialuotsitoiminnasta kiinnostuneet voivat ottaa yhteyttä Terhi Koskiseen (puh. 040 806 4015 tai terhi.koskinen(at)tampere.fi).

Tampereen osatoteutushanketta rahoittavat Euroopan aluekehitysrahasto (EAKR) ja Tampereen kaupunki.


Teksti Marika Haapala