Siirry sisältöön

Suun terveydenhuolto

Kokeilu loppuu 15.9.

Suun terveydenhuollon valinnanvapauskokeilun asiakkaat voivat käyttää valitsemansa palveluntuottajan palveluja 15.9. asti. Sen jälkeen he siirtyvät automaattisesti takaisin oman asuinkuntansa kunnallisen suun terveydenhuollon piiriin. Siirtyminen ei vaadi asiakkailta mitään toimenpiteitä. Jos hoitoja jää kesken kokeilun päättyessä, ne voidaan tehdä valmiiksi palvelutuottajalla vuoden 2019 loppuun asti.
Kokeilussa mukana oleville lähetetään 5.6. tekstiviesti kokeilun päättymisestä. Ne asiakkaat, jotka eivät ole antaneet puhelinnumeroaan, saavat postitse kirjeen. Lue lisää tiedotteesta


**

Huom! Valkeakosken asukkaat voivat edelleen ilmoittautua mukaan kokeiluun. Muiden kuntien asiakaskiintiöt ovat täynnä.

Tampereen kaupunki hyväksyttiin joulukuussa 2017 mukaan sosiaali- ja terveysministeriön suun terveydenhuollon valinnanvapauskokeiluun vuodelle 2018. Kokeilu jatkuu vuoden 2019 alkusyksyyn. Isäntäkaupunki Tampereen lisäksi kokeilussa ovat mukana Nokia, Orivesi, Pirkkala, Valkeakoski ja Vesilahti.

Kokeilussa valinnanvapaus koskee perushammashoitopalveluja, erikoishammaslääkäritasoinen hoito ei kuulu kokeiluun. Asukkaat voivat valita kunnallisen palvelun sijaan kokeilussa mukana olevan yksityisen palveluntuottajan tai ammatinharjoittajan.

Asiakasmaksut

Asiakkailta peritään heidän saamastaan suun terveydenhoidon palvelusta Tampereen kaupungilla voimassa olevat asiakasmaksut. Koko kokeilualueella asiakasmaksut ovat samansuuruisia.

Ketkä voivat osallistua kokeiluun?

Kokeiluun voivat osallistua 18 vuotta täyttäneet asukkaat.

Valkeakoskella on vielä vapaita paikkoja, joten valkeakoskelaiset voivat edelleen ilmoittautua mukaan kokeiluun. Muiden kokeilukuntien kiintiöt ovat täynnä.

Lempäälä ei ole jatkanut kokeilussa enää vuonna 2019, joten kokeilussa mukana olevat lempääläiset ovat siirtyneet kunnallisen hammashoidon tai Kela-korvatun yksityishammaslääkäripalvelun asiakkaiksi.

Miten valinta tehdään?

Voit valita hoitoyksikön joko sähköisesti tai puhelimitse. Sinulla on mahdollisuus valita samanaikaisesti vain yksi palvelutuottaja.

Jos olet jo mukana kokeilussa, voit halutessasi vaihtaa palveluntuottajaa kahdeksan kuukauden välein. Uuden valinnan voit tehdä sähköisesti "Valitse suunhoitoyksikkö" -sivun kautta.
Asiakkuus vaihtuu yleensä valinnan jälkeisenä päivänä.

Sähköisesti

Sähköisesti hoitoyksikön valinta tehdään Valitse suunhoitoyksikkö -sivun kautta. Sivulta löytyvät valittavissa olevat hoitopaikat:

Valintasivustolle on kirjauduttava verkkopankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai sähköisellä henkilökortilla.

Valintasivustolle ilmestyy onnistuneen valinnan jälkeen teksti "Kiitos, suunhoitoyksikön vaihtopyyntösi on vastaanotettu onnistuneesti" sekä uuden suunhoitoyksikön tiedot.
Osa palveluntuottajista on ilmoittanut, kuinka monta asiakasta he pystyvät ottamaan. Kun määrä on täynnä, kyseistä palveluntuottajaa ei pysty enää valitsemaan ja sen kohdalla valintapalvelussa lukee "Täynnä".

Puhelimitse

Puhelimitse valinnan voit tehdä numerosta 03 5657 0119 arkisin kello 12 - 15. Ennen soittoa kannattaa tutustua valittavissa oleviin hoitopaikkoihin. Ne löytyvät Valitse suunhoitoyksikkö -sivulta:

Palvelunumerosta annetaan myös yleistä neuvontaa suun terveydenhuollon valinnanvapauteen liittyvissä asioissa.

Ajanvaraus valittuun hoitopaikkaan

Et voi varata hoitoaikaa heti hoitopaikan valinnan yhteydessä. Hoitoajan varaaminen valitsemallesi palveluntuottajalle onnistuu yleensä seuraavana arkipäivänä valinnan jälkeen.

Hoitoaika varataan soittamalla suoraan palveluntuottajalle. Hoitoajan varaaminen edellyttää, että olet täysi-ikäinen, tehnyt onnistuneen valinnan verkossa tai puhelimitse vähintään yhtä arkipäivää aikaisemmin ja palveluntuottaja on saanut tiedot uudesta asiakkaasta. Aikaa varatessasi on hyvä mainita, että olet valinnanvapausasiakas.

Hoitoaikaa ei voi varata tekemättä valintaa verkkosivuilla tai puhelinpalvelussa. Palveluntuottajien puhelinnumerot löytyvät Valitse suunhoitoyksikkö -sivulta.

Huom! Muistathan perua mahdollisen vastaanottoajan kunnalliseen hammashoitolaan, jos ilmoittaudut mukaan valinnanvapauskokeiluun. Käyttämättä jätetystä vastaanottoajasta voidaan periä 15 vuotta täyttäneeltä 50,80 euroa: Ajan perumista koskevat ohjeet


Sääntökirja ohjaa palveluntuottajia

Sääntökirjassa määritellään ehdot ja periaatteet valinnanvapauskokeilulle. Kokeilussa on tarkoitus mallintaa sote- ja maakuntauudistuksen mukaista asiakkaan valinnanvapautta suunterveydenhuollon palveluissa. Sääntökirja hyväksyttiin Tampereen kaupungin sosiaali- ja terveyslautakunnassa 19.4.2018.

Palveluntuottajaksi voi ilmoittautua toimija, jolla on lupa tuottaa yksityisiä terveydenhuollon palveluja joko itsenäisenä ammatinharjoittajana tai yhtiönä. Palveluntuottajan tulee käyttää Effica Lifecare -potilastietojärjestelmää ja vastata asiakkaiden yhteydenottoihin arkisin kahdeksan tunnin aikana kello 8 - 18.

Kokeilussa mukana oleville palveluntuottajille maksetaan kiinteä korvaus jokaisesta hoitoon saapuneesta asiakkaasta sekä lisäksi suoriteperusteiset ja kannustinperusteiset korvaukset. Kokeilussa palveluntuottajien korvauksiin on varattu kaikkiaan 1,4 miljoonaa euroa.

Palvelutuottajille maksetaan heidän hoitovastuullaan olevista asiakkaista kiinteä korvaus. Kiinteän korvauksen hoitopaketti sisältää suun ja hampaiden tutkimuksen, tarvittavat diagnoosia täsmentävät röntgenkuvat, omahoitosuunnitelman ja ennalta ehkäisevän hoidon sekä tarvittaessa yhden lohkeaman korjauksen puudutuksineen. Jos asiakkaalle tehdään muita kiinteän korvauksen pakettiin kuulumattomia toimenpiteitä, niistä maksetaan suoriteperusteiset korvaukset.

Lisätietoja

Projektipäällikkö
Anna Maria Heikkinen
puhelin 044 423 5237
sähköposti [email protected]

Projektisuunnittelija
Taru Sokka
puhelin 040 667 3698
sähköposti [email protected]

Tiedotteet