Rikos- ja riita-asioiden sovittelu

Bussiyhteydet:
Keskustasta (Tampereen valtatie 0524): 4, 4Y, 5, 10, 12, 15, 31, 33Y, 35, 50, 50A, 50B, 50C, 51, 53, 55, 55K
Idästä ja etelästä (Tietotalo 0601): 4, 4Y, 5, 10, 12, 15, 31, 33Y, 35, 50, 50A, 50B, 50C, 51, 53, 55, 55K
Sovittelutoimistolle voit lähettää palautetta sähköpostitse: sovittelu(at)tampere.fi
Ulkoinen linkkiPirkanmaan sovittelutoimisto Facebookissa https://www.facebook.com/pirkanmaansovittelutoimisto
Pirkanmaan sovittelutoimisto tarjoaa sovittelupalveluja koko Pirkanmaan alueelle rikosasioiden ja eräiden riita-asioiden sovittelusta annetun lain (L1015/2005) mukaisesti. Sovittelutoimiston toimialueena on Akaa, Hämeenkyrö, Ikaalinen, Juupajoki, Kangasala, Kihniö, Lempäälä, Mänttä-Vilppula, Nokia, Orivesi, Parkano, Pirkkala, Punkalaidun, Pälkäne, Ruovesi, Sastamala, Tampere, Urjala, Valkeakoski, Vesilahti, Virrat ja Ylöjärvi.
Sovittelussa asianosaiset käyvät läpi rikoksesta uhrille aiheutuneita haittoja ja pyrkivät sopimaan toimenpiteistä niiden hyvittämiseksi. Asianosaiset voivat tehdä sovitteluneuvottelussa kirjallisen sovittelusopimuksen, jolla voi olla vaikutusta rikosasian syyteharkintaan tai tuomioistuimen päätökseen.
Sovitteluneuvottelut järjestetään asianosaisten kotikunnassa tai siinä kunnassa, jossa rikos on tapahtunut. Aloitteen sovittelusta voi tehdä poliisi, syyttäjäviranomainen, muu viranomainen tai asianosainen itse. Lähisuhdeväkivaltarikoksen voi ohjata sovitteluun vain poliisi tai syyttäjäviranomainen.
Ulkoinen linkkiSovittelualoite (e-lomake) https://elomake.tampere.fi/lomakkeet/21981/lomakkeet.html
Ulkoinen linkkiTietosuojaseloste (THL) https://thl.fi/fi/palvelut-ja-asiointi/valtion-sosiaali-ja-terveydenhuollon-erityispalvelut/rikos-ja-riita-asioiden-sovittelu/tietosuojailmoitus
Sovitteluun soveltuvia asioita ovat mm. vahingonteko, pahoinpitely, ilkivalta, kotirauhan rikkominen, kunnianloukkaus, varkaus ja sellaiset vähäiset riita-asiat, joissa vähintään toinen osapuoli oli luonnollinen henkilö. Sovittelussa asianosaisille järjestetään mahdollisuus kohdata toisensa luottamuksellisesti puolueettomien vapaaehtoisten sovittelijoiden johdolla.
Sovittelijana voi toimia henkilö, joka on saanut tehtävään soveltuvan peruskoulutuksen ja jolla muutoin on sellainen koulutus, taito ja kokemus, jota tehtävän asianmukainen hoitaminen edellyttää. Jos olet kiinnostunut sovittelijana toimimisesta, ota yhteyttä numeroon 0400 907 663.
Sovittelu sopii monenlaisiin rikos- ja riita-asioihin, joissa on vähintään kaksi osapuolta. Sovittelu on asianosaisille maksuton ja vapaaehtoinen palvelu. Toimintaa säätelee laki rikosasioiden ja eräiden riita-asioiden sovittelusta. Sovittelupalvelua tarjoavat valtionavun turvin alueelliset sovittelutoimistot, ja sovittelijoina toimivat ammattihenkilöiden lisäksi vapaaehtoiset. Sovittelua valvoo ja kehittää Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Sovittelu on oikeusprosessiin verrattuna nopeampi, edullisempi ja inhimillisempi tapa ratkaista konflikteja. Sovittelu auttaa käsittelemään konflikteihin liittyvät henkiset, sosiaaliset ja taloudelliset vahingot. Yleensä sovittelussa päästää sopimukseen, joka yleensä myös täytetään. Sovittelua voisi hyödyntää enemmän, koska se auttaa osapuolia ja tuo pysyviä ratkaisuja. Sovittelu kannattaa!
Ulkoinen linkkiTarvitsetko rikos- ja riita-asioiden sovittelua? -video https://youtu.be/h3etSvLQUMw
Katso kaikki Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tekemät, sovittelua koskevat videot:
Ulkoinen linkkiRikos- ja riita-asioiden sovittelua koskevat videot https://www.youtube.com/playlist?list=PLV8_D7-jawHQLlGh8wlvV25sDy5duYPxJ
Ulkoinen linkkiRikos- ja riita-asioiden sovittelu (THL)
Tämän sivun lyhytosoite on www.tampere.fi/sovittelupalvelut